אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הנאמן על נכסי מיידוף הגיש תביעת ענק נגד שורה של מוסדות בישראל צילום: בלומברג

הנאמן על נכסי מיידוף הגיש תביעת ענק נגד שורה של מוסדות בישראל

בתביעה בגובה 367 מיליון שקל נטען כי שורת גופים, בהם אוניברסיטת ת"א, העברית, שיבא ואיכילוב קיבלו כספים על חשבון קורבנות מיידוף

09.12.2015, 16:29 | זוהר שחר לוי

הנאמן על נכסי הפירוק של מיידוף, המרצה עונש של 150 שנות מאסר על ההונאה הגדולה בהיסטוריה, בהיקף של 65 מיליארד דולר, הגיש הבוקר (ד') תביעת ענק, בגובה 367 מיליון שקל נגד שורת מוסדרות אקדמיה ובריאות בישראל בה הוא דורש השבת כספים שהתקבלו לדבריו "שלא כדין על חשבון קורבנות תמימים".

ברנרד מיידוף הורשע בהונאת הפונזי הגדולה ביותר שנחשפה אי פעם והורשע בארצות הברית בהונאת לקוחותיו בהיקף של כ-65 מיליארד דולר והוא מרצה כיום עונש מאסר של 150 שנה.

בארצות הברית מונה נאמן לחברה של מיידוף, חברת ברנרד ל. מיידוף והוא האחראי על פיצוי הקורבנות. במסגרת עבודתו, הוא הגיש היום לבית המשפט המחוזי בתל אביב תביעה הנאמדת בכ-367 מיליון שקל נגד שורה של מוסדות אקדמיים ומוסדות בריאות בישראל.

בתביעה שהוגשה באמצעות נציגי הנאמן בישראל, עוה"ד יונתן אגמון ועדי נורדמן ממשרד סורוקר-אגמון, נטען כי אותם מוסדות "קיבלו שלא כדין כספים גנובים על חשבון קורבנות מיידוף התמימים" וכי "החזרת הכספים הגזולים היא הדבר הנכון לעשותו".

ברנרד מיידוף, צילום: בלומברג ברנרד מיידוף | צילום: בלומברג ברנרד מיידוף, צילום: בלומברג

"במקום בו רבים הפסידו והגיעו עד פת לחת לעת זקנתם, אחרים - ובהם מוסדות מחקר ולימוד מכובדים ומובילים בישראל – קיבלו כספים גנובים בהיקפים משמעותיים שלא כדין", כך נפתחת תביעת הנאמן. לדבריו, כספים של קורבנות מיידוף הגיעו אל בתי חולים ובאוניברסיטאות בישראל, כ"תרומות" ו"מענקים".

בין הנתבעים ניתן למצוא את האוניברסיטה העברית בירושלים, אוניברסיטת בן גוריון, מכון ויצמן למדע והאוניברסיטאות בר אילן, תל אביב, חיפה והטכניון. בנוסף, מופנית התביעה גם כנגד המרכז הרפואי סוראסקי (איכילוב) בתל אביב, בתי החולים שיבא, רמב"ם, שניידר, קפלן, שירותי בריאות כללית ועוד.

לפי התביעה, במסגרת החקירה שניהל הנאמן לצורך איתור והשבת הכספים, התברר כי לחשבון הבנק של עמותה ישראלית בשם "ישעיה הורוויץ" הוזרמו כספים שמקורם בחשבון שהיה לעמותה בבית ההשקעות BLMIS (בית ההשקעות של החברה של מיידוף, זש"ל). לפי התביעה, החשבון היה חלק ממארג הונאת הפונזי של מיידוף וממנה משכה העמותה מבית ההשקעות כ-126.5 מיליון דולר אותם חילקה לגורמים שונים בישראל. לשיטת הנאמן, בערך 123 מיליון דולר מהכספים שנמשכו "נגנבו איפוא על ידי מיידוף ואחרים והועברו אל העמותה ללא זכות שבדין".

בדצמבר 2010 הגיש הנאמן, אירווינג ה. פיקארד, מכוח סמכותו, תביעה בניו יורק נגד העמותה ואחרים במטרה להשיב כ-154 מיליון דולר שהועברו לטענתו במרמה. בתביעה, שעודנה מתנהלת בארצות הברית, נטען כי העמותה ידעה על התרמית של מיידוף.

במקביל לתביעה נגד העמותה, מנסה הנאמן לשים את ידיו על כספים שהועברו מהעמותה למוסדות ישראלים ובתביעה שהגיש כעת נטען כי אותם מקבלי תרומות "התעשרו ולא במשפט" מכספים שנגזלו מקורבנות תמימים ולכן עליהם להשיב את הכספים לקופת הנאמן.

"מרגע שפרשיית מיידוף נחשפה וגולתה התרמית", נכתב בתביעה, ובפרט לאחר שלנתבעים נודע מפורשות כי מקור הכספים שקיבלו מהעמותה היה בלקוחות מיידוף שרומו, לא יכולים עוד הנתבעים לטעון כי הם מחזיקים בכספים בתום לב".

"בית המשפט", נכתב עוד, "מתבקש לשוות לנגד עיניו, עת יידון בתביעה, את דמויות הקורבנות הישירים והעקיפים של ההונאה. את אותם אנשי עמל קשישים, שנאלצים כעת להתפרנס מעבודות דחק במקום לצאת לגמלאות, את אותם נזקקים שחייהם התערערו כשקרנות הצדקה שתמכו בהם קרסו בשל מעשי המרמה של מיידוף, את אותם האלפים שגם כיום, כמעט שבע שנים לאחר חשיפת הפרשה, לא הצליחו לשקם את חייהם וככל הנראה לא יצליחו עד שייעשה צדק והשקעותיהם הגזולות תושבנה".

תגובת ועד ראשי האוניברסיטאות: "מדובר בכספים שנתרמו לאוניברסיטאות כחוק ושנעשה בהם כבר שימוש לצרכי מחקר ואקדמיה. לאוניברסיטאות אין ולא היה כל מידע לגבי אופן ודרכי ההשקעה של העמותה ואי לכך, כל דרישה להשבת הכספים שנתרמו להן היא משוללת כל יסוד. התביעה טרם התקבלה".

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
קבלת תרומה אינה יכולה להיחשב עשיית עושר ולא במשפט
סעיף 2 לחוק קובע שזכיה שאינה גורמת לחסרון המזכה פטורה. אם מישהו נותן כמתנה רכוש גנוב, המשטרה יכולה לפעול להשיבו במסגרת חקיקה הקשורה לדין פלילי. לא במסגרת דין אזרחי, כי אין קשר כלשהו בין מי שטוען לזכות על המתנה לבין מי שמחזיק בה כיום.
09.12.15