אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חוק השמיטה: מחיקת חובות בהוצאה לפועל

חוק השמיטה: מחיקת חובות בהוצאה לפועל

עד לפני מספר חודשים ניתן היה לקבל הפטר רק בהליכי פשיטת רגל, אך על פי יוזמת חקיקה חדשה יוכלו חייבים לקבל הפטר גם בהוצאה לפועל

10.12.2015, 10:43 | בשיתוף משפטיפ - עו"ד אלעד מאור

בחודשים האחרונים נחשפנו ליוזמת החקיקה של שרת המשפטים איילת שקד המכונה "מבצע שמיטה". במסגרת הצעת החוק התקבלה האפשרות לקבל הפטר במסגרת הליכי הוצאה לפועל.

קראו עוד במשפטיפ

מהו הפטר?

הפטר הוא צו אשר מסיים את הליכי הגבייה כנגד החייב ונמחקים לו כל חובותיו. עד היום הפטר ניתן אך ורק במסגרת פשיטת רגל. חשוב לדעת שפקודת פשיטת הרגל מעניקה פתרון לחייבים שחובותיהם נוצרו בתום לב, וכי הוכח שהם אינם יכולים לפרוע את חובותיהם לנושים.

עם זאת, חייבים אשר הסתבכו בחובות בזדון או יש בידם בכדי לפרוע את חובותיהם לא ימצאו עצמם בהליך פשיטת הרגל, או יבוטל הליך כזה ככל שהם יפתחו בו.

הליך פשיטת הרגל נועד כדי לאזן בין זכויותיהם של הנושים ובין יצירת הזדמנות אמיתית לחייבים להתחיל דף חדש בחייהם. רובם המכריע של החייבים מגיע להליך פשיטת הרגל אחרי שנים רבות של התמודדות עם תיקים שנפתחו כנגדם בהוצאה לפועל, כאשר במסגרת אותם תיקים הם שילמו פעמים רבות סכומים גבוהים לנושיהם, וכאשר ולאור הריביות שצברו פעמים רבות, הסכומים אותם שילמו עולים פי עשרות מונים על סכומי קרן החוב.

לאותם חייבים, ניתנת אפשרות אמיתית, באמצעות פשיטת רגל, לשים מאחוריהם את עול החובות שנצברו ולצאת לדרך חדשה ונורמטיבית. דרך המאפשרת להם לצאת לעבוד ללא חשש כי משכורתם תעוקל, או אפילו להחזיק ברישיון נהיגה שנשלל לא אחת במסגרת הסנקציות שמפעילה ההוצאה לפועל - זכויות שנראות טריוויאליות לאדם הסביר.

יוזמת חקיקה חדשה תאפשר לחייבים לקבל הפטר גם בהוצאה לפועל., צילום: bigstock יוזמת חקיקה חדשה תאפשר לחייבים לקבל הפטר גם בהוצאה לפועל. | צילום: bigstock יוזמת חקיקה חדשה תאפשר לחייבים לקבל הפטר גם בהוצאה לפועל., צילום: bigstock

 

חוק השמיטה

לדברי השרה איילת שקד, הרפורמה מיועדת להיות מעין הליך "פינוי בינוי" להליכי חדלות פירעון ופשיטת רגל. הרפורמה החדשה שמה דגש על צדק חלוקתי – שיקום חייבים, סיוע למגזר העסקי, ייעול תהליכים, צמצום ביורוקרטיה ויצירת בסיס חדש ונכון יותר לעבודה".

"הבעיה המרכזית של שיטת החיוב בהוצאה לפועל נוגעת לעניין ריבית הפיגורים" מסביר עורך הדין אלעד מאור, העוסק בפשיטות רגל, "זו הריבית שחייב בהוצל"פ משלם כאשר הוא מאחר לבצע פסק-דין שניתן בביהמ"ש נגדו, או לאחר מועד התשלום שנקבע. ריבית פיגורים גבוהה באופן משמעותי מריבית רגילה, ומשמשת למעשה רכיב עונשי שמטרתו זירוז החייב לפרוע את החוב שלו. כך למשל, אם חייב אדם חמשת אלפים ש"ח, ביהמ"ש יקבע, כי הזוכה יקבל מהחייב 5,000 שקלים ריבית רגילה. מרגע שניתן פסק-דין והחייב לא ישלם לזוכה, הריבית תשתנה ותהפוך מריבית רגילה לריבית פיגורים. החייב ישלם ריבית גבוהה בהרבה מהריבית שהיה אמור לשלם עד למתן פסק הדין."

 

ומה יאפשר חוק השמיטה?

 

חוק השמיטה, יאפשר לחייבים בהוצאה לפועל לקבל הפטר, והמשמעות עבור החייבים היא מרחיקת לכת, בעיקר לאור מורכבות העלות של הליך פשיטת רגל, אשר מונע מחייבים רבים להתחיל בתהליך זה והם מוצאים עצמם נאלצים להמשיך להתנהל במסגרת ההוצאה לפועל, וזאת כאשר אין וככל הנראה לא תהיה להם אפשרות לפרוע את חובם במהלך כל חייהם.

מי יוכל לפנות להליך?

מרבית החייבים בהוצאה לפועל יוכלו לפנות לתהליך במידה ויעמדו בתנאים הבאים:

  • חובות החייב צריכים להיות עד 800 אלף שקלים.
  • החייב לא חייב 400 אלף שקלים לנושה יחיד.
  • החייב עמד בשלוש השנים האחרונות בצו התשלומים שנקבע לו.
  • החייב מוכרז כמוגבל באמצעים לתקופה של 4 שנים.
  • לחייב אין נכסי נדל"ן.

"עבור חייבים רבים, המשמעות היא התחלה של חיים חדשים ללא עול החובות הרובץ עליהם והפיכתם לאזרחים יצרנים בחברה. זאת מבלי שהם חוששים מכל דפיקה בדלת או מטלפון שמספרו אינו מזוהה", מסכם עו"ד אלעד מאור.

עו״ד אלעד מאור עוסק בהליכי פש"ר וייצוג חייבים

תגיות