אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ויכוח בארה"ב סביב תרופה לסרטן הריאות שעולה "רק" 11,430 דולר בחודש צילום: shutterstock

ויכוח בארה"ב סביב תרופה לסרטן הריאות שעולה "רק" 11,430 דולר בחודש

חברת התרופות אלי לילי הודיעה בסוף השבוע על השקת portrazza, תרופה לסרטן ריאות שמציתה ויכוח סביב מחירה היקר. רופאים בארה"ב טוענים כי מחירה גבוה מדי - במיוחד בהתחשב בכך שהיא מאריכה חיים במספר שבועות בלבד

12.12.2015, 15:00 | שירות כלכליסט

חברת התרופות אלי לילי (Eli Lilly) הודיעה ביום שישי כי התרופה החדשה שפיתחה לטיפול בסרטן הריאות תעלה בארה"ב 11,430 דולר למטופל בחודש – הרבה מעל לסכום שהרופאים טוענים שהוא מחיר הוגן המשקף את ההטבות המינוריות שמספקת התרופה.

דוברת של החברה אמרה ביום שישי כי המחיר של Portrazza, שזכתה לאישור שיווק בנובמבר ממנהל המזון והתרופות הפדראלי (FDA) זהה למחיר של תרופות ביוטכנולוגיות אחרות. לדבריה, המחקרים מצאו כי התרופה האריכה את משך החיים של מטופלים שחלו בסוג קטלני של סרטן ריאות, שאפשרויות הטיפול עבורו מעטות. אולם המומחים טוענים כי מדובר בהארכה קטנה של משך החיים. התרופה האריכה את משך החיים החציוני של החולים בין 6-7 שבועות נוספים לעומת טיפול בכימותרפיה, ל-11.5 חודשים מאז תחילת הטיפול. עם זאת, מחצית מהמטופלים שקיבלו את התרופה חיו יותר זמן, אך מחציתם פחות.

(אילוסטרציה) (אילוסטרציה) (אילוסטרציה)

רופאים מאוניברסיטת אמורי ומהמכון הטכנולוגי של ג'ורג'יה פרסמו באוגוסט, עוד לפני אישור התרופה, מאמר בכתב העת המקצועי JAMA Oncology שבו טענו כי לפי חישובי עלות – תועלת מחיר התרופה לא צריך לעלות על 1,745 דולר לאספקה של ארבעה שבועות, או 1,870 דולר ל-30 יום.

ד"ר דניאל גולדשטיין, ממחברי המאמר, הודה כי אף שמחיר התרופה נמוך מהמחיר של כמה מהתרופות החדשות נגד סרטן, שעולות קרוב ל-15 אלף דולר בחודש, הוא עדיין מאמין שהמחיר גבוה מדי. "איני חושב שעלינו לשלם מחיר גבוה עבור תרופה שמספקת הטבת מינימאלית בלבד", הסביר גולדשטיין שעובד גם כרופא בכיר במרכז הרפואי רבין בישראל.

תגיות

12 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

11.
כל תעשיית התרופות זו מערכת מושחתת, תאוות בצע ונצלנית האופן ציני
שימו לב לאילו אחוזי רווחיות מטורפים מגיעות החברות הללו. מדובר בחזירות הכי קיצונית של המערכת הקפיטלסטית. שלא לדבר על כך שרוב התרופות הללו הן עבודה בעיניים ורמאות אחת גדולה. ואנו עוד משחבים אותם - תראו את טבע - החברה עם אחוזי רווחיות שלא ייאמנו. וזה בה ישירות מהכיס שלנו לכמה חזירים מפוטמים שרק רוצים עוד ועוד כסף. זו מערכת משומנת שבה לוקחים חלק הרופאים שלנו, כמעט כולם. זו מערכת שמשחדת בגלוי את הרופאים על מנת שירמו את המטופלים שלהם לצרוך תרופות בשביל בצע כסף בלבד. המערכת הזו חייבת לעבור מהפכה מהיסוד. את החברות הללו יש למסות ב - 90% מס או להגביל רווחיות לאחוזים בודדים על פי חוק.
א  |  12.12.15
10.
אם המחיר לא סביר, הוא יירד כי רק מעטים מאוד יקנו
בסופו של דבר, מדובר בתרופה שהיא בסה"כ מאריכה קצת את החיים, לא מרפאת את המחלה ולא מעלימה את הסבל ממנה. מי שחולה במחלה סופנית ויודע שממילא נותרו לו חודשים ספורים לחיות, מתחיל להסדיר את עסקיו כך שיעברו בצורה מיטבית ליורשים. מי ששווה לו לרכוש הארכה של 6-7 שבועות בממוצע במחיר של כמעט 12 אלף דולר לחודש (בד"כ אנשים שבבעלותם עסקים מגוונים ונדל"ן רב, לפעמים בכמה מדינות) - שיקנה. לדעתי, עבור האדם הממוצע (שכיר או עצמאי קטן) זה לא כדאי, ולכן הוא יעדיף לא לרכוש את התרופה הזאת ולהשאיר לילדיו ירושה גדולה יותר. מן הסתם, חברת תרופות לא יכולה להסתמך על פלח שוק כ"כ קטן, ולכן תיאלץ להוריד את המחיר עם הזמן - אלא אם אנשים רבים מדיי יקבלו החלטה בלתי רציונלית וכן ירכשו את התרופה למרות שזה לא כדאי להם.
יבגני  |  12.12.15
לכל התגובות