אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

הנפט מתדלק את משולש הפחד של שווקי העולם

הצפי לעודף היצע נפט, הביקושים הנמוכים בגלל ההאטה בכלכלה העולמית וההערכה שהריבית בארה"ב תעלה החודש לראשונה מאז 2009 שלחו את המדדים האמריקאיים ואת מחירי הנפט לצניחה חופשית

13.12.2015, 11:39 | רן אברמסון

החלטת ארגון המדינות המייצרות נפט (אופ"ק) בסוף השבוע שעבר שלא להגביל את מכסות הייצור שלהן השפיעה מאוד על מחירי הנפט, ובתוך שבוע הם ירדו ב־10%, ובסוף השבוע האחרון הגיעו לשפל של שבע שנים עם מחיר של 35.6 דולר לחבית. ערב הסעודית, שהיא החברה הדומיננטית בארגון, הובילה את הקו שדוחף את מחיר הנפט כלפי מטה, בין היתר כדי לפגוע בתעשיית הנפט של ארה"ב, שנהנית משגשוג בשנים האחרונות לנוכח השימוש הרווח בטכנולוגיות הפקה חדשות של סידוק הידראולי (פראקינג).

קראו עוד בכלכליסט

פריחתה של תעשיית הנפט האמריקאית העלתה על הפרק אפשרות ממשית שהקונגרס יבטל את האיסור בן 40 השנה על יצוא נפט מארה"ב, ובימים אלו התוכנית לביטול האיסור נמצאת בדיונים ששותפים להם נציגים הן מהמפלגה הדמוקרטית והן מהמפלגה הרפובליקנית. ואולם, הסיבה המרכזית להחלטה על המשך ההפקה ללא מכסות במדינות אופ"ק נובעת ככל הנראה מהמאבק בין ערב הסעודית לאיראן, שאת הסנקציות עליה יתחילו להסיר בהדרגה מינואר הקרוב — כלומר, היא גם תוכל לחזור ולייצא נפט.

הריבית בארה"ב צפויה לעלות

בשל המחלוקות הפנימיות באופ"ק קבעה סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA) בדו"ח החודשי האחרון שלה כי הארגון חדל מלתפקד כקרטל. ה־IEA העריכה כי הכנסות מדינות אופ"ק ירדו עד 400 מיליארד דולר השנה לעומת 1.2 טריליון דולר ב־2012. כלומר, המדיניות של אופ"ק צמצמה את הכנסות המדינות החברות בה בשני שלישים בתוך שלוש שנים בלבד.

נוסף על צפי לעודף ההיצע נוספו להחלטה שלא להגביל את הפקת הנפט חששות בנוגע לצד הביקוש ולאפשרות שהוא יישאר נמוך עקב הסימנים להאטה בכלכלה העולמית ובייחוד בכלכלות המתעוררות. IEA מעריכה שהביקוש העולמי לנפט יואט ל־1.2 מיליון חביות ליום ב־2016, לאחר שהשנה הוא עמד על 1.8 מיליון חביות ליום. התחזית של אופ"ק לביקוש לנפט בשנה הבאה אינה שונה בהרבה ועומדת על 1.25 מיליון חביות ליום. בד בבד, הירידה המתמשכת במחירי הסחורות תדלקה גם היא את הפסימיות באשר לצמיחת הכלכלה העולמית.

 , צילום: אם סי טי צילום: אם סי טי  , צילום: אם סי טי

הצלע הסוגרת של משולש הפחד בשווקים היא העובדה שלפי כל הסימנים וההתבטאויות של בכירי הפדרל ריזרב קיימת סבירות גבוהה שהריבית בארה"ב תועלה השבוע, לאחר פגישת ועדת השווקים החופשיים של הפד שתתכנס ביום שלישי. אף שמדובר בהעלאה בשיעור מתון מאוד, מרמה של 0%–0.25% ככל הנראה לרמה של לא יותר מ־0.5% (כך לפי הערכה של 94% מהכלכלנים שהשתפו החודש בסקר של סוכנות הידיעות בלומברג), האפקט הפסיכולוגי של סוף עידן הכסף הזול כבר ניכר במדדים. ביום שישי רשם מדד דאו ג'ונס בבורסת ניו יורק ירידה של 1.8% בתום יום המסחר, מדד נאסד"ק רשם ירידה של 2.2% ומדד S&P 500 רשם ירידה של 1.9% — הירידה החדה ביותר מאז אוגוסט. במשך השבוע שעבר ירד דאו ג'ונס בשיעור של 3.8%.

חברות הנפט איבדו 240 מיליארד דולר משוויין המצרפי בשבוע שעבר. שווי השוק של חברות המייצרות, מזקקות, שואבות ומחפשות נפט, וכן של החברות המספקות להן שירותים, עמד על 3.72 טריליון דולר ביום שישי, לעומת שווי של 3.96 טריליון דולר נכון ל־3 בדצמבר, יום לפני פגישת נציגי המדינות החברות באופ"ק בווינה. אקסון מובייל, חברת הנפט הגדולה בעולם, מחקה 11 מיליארד דולר מהשווי שלה, ופטרו צ'יינה מחקה יותר מ־17 מיליארד דולר.

ג ג'נט ילן | צילום: אימג'בנק, Gettyimages ג

הסעודים רוצים את רוסיה

 

המתווה המסתמן של הפדרל ריזרב להעלאת הריבית כולל ארבע פעימות, כנראה מהשבוע הבא ועד סוף 2018. מדובר בקצב אטי פי שניים מקצב העלאת הריבית בפעם הקודמת, ב־2004, שהפד החליט לעבור ממדיניות מוניטרית מרחיבה למדיניות של הידוק מוניטרי. קצב העלאת הריבית של הפד תלויה בעיקר בתגובת השוק להעלאה הראשונה. אף שנראה כי מדיניות ההנחיה המקדימה (Forward Guidance) של הפד, שנועדה לרכך את ההשפעה של כל החלטה שהוא מקבל על השווקים ולעשותה הדרגתית, כבר עשתה את שלה, העיתוי שבו עשויה להתקבל ההחלטה — בעיקר סימני ההאטה בסין והחשש מדפלציה בגוש היורו — עשוי להתגלות כמתכון להפתעות.

על רקע הציפיות לעודף היצע והמשך מגמת הירידה במחיר הנפט הודיע סגן שר האוצר הרוסי מקסים אורשקין כי המדינה נערכת לאפשרות שמחיר חבית נפט לא יעלה על 60 דולר במשך שבע שנים נוספות לפחות. אורשקין אמר כי בקרמלין כבר מכינים תוכניות לכך שעד 2022 ינוע מחיר הנפט בין 40 ל־60 דולר לחבית וציין שלהימשכותו של מצב כזה יהיו השפעות הרסניות על מדינות אופ"ק. ההתבטאות של אורשקין כוונה ככל הנראה כלפי ערב הסעודית, שלפי הערכת הקרמלין מנסה לאלץ את רוסיה להיכנס עמה למשא ומתן על הצטרפות לאופ"ק כדי לחזק את כוחו של הארגון במידה ניכרת, ובכך לרסק את תעשיית הנפט האמריקאית.

בסוף השבוע שעבר בווינה רמז נשיא אופ"ק עבדאללה סאלם אל־באדרי לכך שיש בסיס לחשש הרוסי, כשהודה שהארגון כבר לא חזק מספיק לפעול לבדו והוא לא יגביל את תפוקת הנפט במדינות החברות אלא אם יצטרפו להחלטה גם מדינות נוספות. "אנו שואפים להיכנס למשא ומתן עם מדינות שאינן חברות באופ"ק כדי להניע מאמץ משותף", הצהיר אל־באדרי.

תגיות