אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שנה למותו של עו"ד אדם פיש: פשוט בן אדם

שנה למותו של עו"ד אדם פיש: פשוט בן אדם

עו"ד פיש המנוח הצליח לשנות את חייהם של אלפים. במלאת שנה למותו הוקרן ביום זכויות האדם סרט המתאר את פועלו, מהמאבק על חפותו של עמוס ברנס ועד הקרב לטיהור שמו של הסנגור הציבורי דיויד וינר

13.12.2015, 08:57 | משה גורלי

אדם פיש היה עורך הדין היחיד בישראל שזכה לקבל את אות הנשיא למתנדב על אינספור שעות פרו־בונו שהקדיש לחלשים ולנזקקים. "פיש לא השקיע בפרו־בונו, הוא היה פרו־בונו בעצמו", אומר עליו שופט בית המשפט העליון יורם דנציגר, אחד המרואיינים בסרט התיעודי החדש על פיש, "אדם לכל עת" של הבמאי יצחק רובין, שהוקרן ביום חמישי האחרון, יום זכויות האדם הבינלאומי, באודיטוריום חיפה לציון שנה למותו של פיש.

1. רובין הוד

הלקוחות העשירים שילמו יותר כדי לממן את הפרו־בונו

 

בגל התדמיתי העכור ששוטף את עורכי הדין, פיש היה מיוצאי הדופן, מהיחידים שניתן רק להצטער שפני המקצוע אינם כפניו. עורך דין מזהיר, סנגור מחויב ולפני הכל בן אדם. לקוח שהתלונן על התעריף הגבוה שפיש גבה ממנו, קיבל את ההסבר: פיש הוא סוג של רובין הוד. הוא גבה יותר מהעשירים כדי לממן את שעות העבודה הרבות שהשקיע ללא תמורה בחלשים. "הוא היה האדם היחיד שפגשתי בחיים שלא אהב כסף", סוגרת עו"ד תמי אולמן את הדיון על פיש וכסף.

פיש היה מעורב בתיקים ציבוריים רבים, בהם המאבק לזיכויו של עמוס ברנס שהורשע ברצח. רובין, שב־2005 ביים סרט על ד"ר דיוויד וינר שייצג את ברנס, חוזר לפרשה בסרט הנוכחי, הפעם דרך עיניו ותרומתו של פיש. וינר, מבכירי הסנגוריה הציבורית, התאבד לאחר שהוכתם על לא עוול בכפו בידי המשטרה ובית המשפט, כשייצג את יצחק זוזיאשווילי, שלימים הורשע ברצח השופט עדי אזר. פיש, שידע גם להתחמם כשצריך, רתח בשל ההשפלות שספג וינר והציע לצאת למאבק חזיתי בפרקליטות ובמשטרה. משפחת וינר בלמה את היוזמה.

השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס מעיד ש"פיש לא פחד ונלחם גם בפרקליטות אם היה צריך. לא כהוזה אלא כמי שיודע על מה נלחם".

2. אהוב הקהל

הציבור ידע להעריך את מי שקבע תקדימים עבורו

 

הסופר סמי מיכאל לוקח את הדמות הזו למקום אחר לגמרי. "אדמו"ר חילוני במלוא מובן המילה", הוא אומר, בהתייחסו בין היתר לאלפים שבאו להלוויה להיפרד ממנו. גם דנציגר מסכים: "הוא היה סוג של גורו, אם להתבטא במילה הלא טובה הזאת, להרבה מאוד אנשים".

עו"ד אדם פיש המנוח. "גורו להרבה מאוד אנשים" עו"ד אדם פיש המנוח. "גורו להרבה מאוד אנשים" עו"ד אדם פיש המנוח. "גורו להרבה מאוד אנשים"

פיש באמת היה גורו, במובן החיובי, ששינה את חייהם של אלפי אנשים, גם באמצעות תקדימים משפטיים שהוביל ושחוללו שינוי במדיניות של סיוע כלכלי, עזרה רפואית, במניעה של הריסת בתי מגורים ועוד. הילד אוריאל דוד קורוניו נולד עם תסמונת חדד הנדירה שמחייבת הנשמה וטיפול שניתן היה לקבל רק בבית חולים. פיש רשם בבג"ץ את "תקדים קורוניו" שחייב את קופות החולים לסייע לילד גם בביתו. התקדים שינה את חייהן של אלפי משפחות שבהן חולה שזקוק לטיפול מסביב לשעון. "תמיד ידענו שיש דבר כזה זכויות אדם", אומר בסרט נתי רותם, "אבל אדם ידע גם איך לממשן".

לפיש היה מקום קבוע בבית קפה מנדרין בחיפה. שם "קיבל קהל" - אנשים שבאו לבקש עצה. "הם באו אליו עם משקל כבד על הכתפיים והשאירו אצלו את האחריות ואת המטען. וזה לא היה קל", אומרת עו"ד רחל בן־ארי, שותפתו וחברתו למשרד בן ארי פיש סבן ושות'.

3. מתקן עולם

המסורת המשפטית של לינקולן, גנדי ונלסון מנדלה

שתי תפיסות עולם מתחרות על תפקיד המשפט בחיינו: לפי הראשונה, המשפט נועד לסייע בשימור המבנה החברתי הקיים, ההגמוני. הגישה השנייה רואה בו מכשיר שבאמצעותו צריך להילחם כדי לתקן עוולות ולעתים אף את החברה עצמה.

עורכי הדין אברהם לינקולן, מוהנדס גנדי, נלסון מנדלה, קלרנס דרו ותורגוד מרשל נמנו עם מתקני עולם. אם כמנהיגים לאומיים מהפכניים ואם כעורכי דין בשדות הקטל המשפטיים. "פרקליטי העשוקים", קרא להם יובל אלבשן בספרו. אבל רוב הדוגמאות הישראליות שמנה אלבשן משכנעות הרבה פחות מהדוגמאות לעיל. אדם פיש היה פרקליט עשוקים אמיתי.

תגיות