אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נאמנות מעל הכל צילום: אוראל כהן

נאמנות מעל הכל

פרופ' אבי שמחון הצליח להשאיר רושם די אנמי מאז נכנס לזירה הציבורית. סביר להניח שגם עם מינויו ליועצו הכלכלית של נתניהו נקבל עוד מאותה האפרוריות

14.12.2015, 08:09 | שאול אמסטרדמסקי

"אני רוצה להגיד, אני מקלקל קצת לעצמי את מה שאני כל החיים אומר משהו, ואז אני סותר את עצמי ומאוד מפריע לי ואני מרביץ לעצמי. לכן אני רוצה גם להרביץ קצת לכם". כך, באורח מבולבל משהו, פתח פרופ' אבי שמחון את תגובתו הראשונה בדיוני ועדת טרכטנברג שהוקמה בעקבות המחאה החברתית, אי שם באוגוסט 2011. שמחון, בקרוב יועצו הכלכלי של ראש הממשלה בנימין נתניהו ואז יועצו הכלכלי של שר האוצר יובל שטייניץ, הציג את הניתוח שלו מדוע פרצה המחאה ומה קרה בחברה הישראלית בשנים שקדמו לה. סביר שלו היה אז יועצו הכלכלי של נתניהו, היו הדברים שלו נשמעים אחרת, שכן הם יצאו ישירות נגד עמדותיו של נתניהו.

קראו עוד בכלכליסט

נראה שההתבטאות הזאת מייצגת את שמחון. מאז נכנס לזירה הציבורית לראשונה הוא הצליח להשאיר רושם די אנמי. ובכל זאת הצליח איכשהו לזכות בתפקיד הנכסף של ראש המועצה הלאומית לכלכלה. אולי משום שראש הממשלה לא הצליח למצוא מועמד בקליבר משמעותי, ואולי מכיוון ששמחון יודע להתאים את התבטאויותיו לבוס. בניגוד לאמירותיו לפרוטקולים הגנוזים של ועדת טרכטנברג, כשהוא מדבר פומבית הוא מקפיד להתיישר עם הקו של הממשלה ושל מי שמינה אותו.

עד שמונה לראש הוועדה המייעצת של שר האוצר יובל שטייניץ ב־2010 היה שמחון דמות די אנונימית בציבור הרחב. הוא בעל תואר ראשון ושני בכלכלה מהאוניברסיטה העברית ותואר דוקטור בכלכלה מאוניברסיטת מינסוטה, ובאותה העת לימד בחוג לכלכלה בקמפוס רחובות של האוניברסיטה העברית, הנחשב לפחות יוקרתי מהמחלקה בירושלים.

אבי שמחון. מקפיד ליישר קו עם מי שמינה אותו, צילום: עמית שעל אבי שמחון. מקפיד ליישר קו עם מי שמינה אותו | צילום: עמית שעל אבי שמחון. מקפיד ליישר קו עם מי שמינה אותו, צילום: עמית שעל

אנשים שעבדו עמו בשנים האחרונות תיארו באוזני "כלכליסט" כלכלן די אפור ובלתי מתבלט שמתקשה להותיר רושם של ממש על סובביו. בראיון לגלי צה"ל בעבר הגדיר את עצמו שמחון כלכלן חברתי על גבול הסוציאליסט. משהו מכך אכן עלה בדבריו בוועדת טרכטנברג, אולם כלפי חוץ הפגין שמחון בעיקר נאמנות לאנשים שמינו אותו, גם אם משמעות הדבר היא הצגת דעות כלכליות מהקצה הימני של הסקאלה כשצריך.

ב־2012 הראה "כלכליסט" כיצד שינה שמחון את עמדתו כדי שתתיישר עם מדיניות שר האוצר. ביוני דיבר נגד העלאת המע"מ בטענה שהיא פוגעת בצמיחה ומגדילה את האבטלה, טענה המקובלת על כלכלנים רבים. חודש בלבד אחר כך, לאחר ששר האוצר וראש הממשלה הודיעו בלית ברירה על העלאת מסים, שמחון נשמע אחרת. "ללא הגזירות, ישראל תיגרר להעלאת מסים הרבה יותר גדולה ולפיטורים המוניים במגזר הציבורי. ישראל תמצא עצמה בהתמוטטות כלכלית”, אמר. “אנחנו לא רוצים להיות במצב שבו נמצאו מדינות שהגדילו את ההוצאות שלהן בלי חשבון ולא העלו מסים בזמן הנכון".

תגיות