אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"בעבר לא היה מקרה שיצאו תקנות בלי תיאום עם החברות" צילום: יח"צ

"בעבר לא היה מקרה שיצאו תקנות בלי תיאום עם החברות"

בעל השליטה במגדל התייחס לראשונה בפורום שווי הוגן ליישום הוראות סולבנסי 2, שעשויות לייצר גירעון של 6.5 מיליארד שקל בהון העצמי של בחברת הביטוח. "אי אפשר להטיל גזירה על שוק בלי שהוא יודע כיצד לטפל בה ואיך לנהל אותה"

15.12.2015, 07:16 | רחלי בינדמן

שלמה אליהו, בעל השליטה בחברת הביטוח מגדל, התייחס לראשונה בפורום סגור לאיום המשמעותי ביותר שעמו מגדל צפויה להתמודד בשנה הקרובה: התקן החשבונאי סולבנסי 2. הדברים נאמרו בפורום שווי הוגן של המרכז הבינתחומי. הפורום פועל במסגרת התוכנית בחשבונאות של בית ספר אריסון למינהל עסקים במרכז הבינתחומי הרצליה ונוסד על ידי פרופ' אמיר ברנע ורו"ח שלומי שוב.

קראו עוד בכלכליסט

מדובר בדרישות הון חדשות שעתידות להיות מושתות על חברות הביטוח החל מ־2017. "כל תקן שיבחרו ליישם מחייב חקיקה. לפי הבנתי, הממונה על חוק הביטוח הוא שר האוצר, ולכן אם יש דרישת הון חדשה, היא צריכה להיות מאושרת על ידי ועדת הכספים של הכנסת. הפרסום סביב התקן יצר נזק מהותי לחברות הביטוח ולא הזכיר שמדובר בהליך ארוך שמחייב חקיקה", אמר אליהו. עם זאת, אליהו הבהיר כי "אין ויכוח על חשיבותה של דרישת ההון החדשה וכי ההון הקיים בחברות הביטוח ביחס לכספים המנוהלים הוא קטן ויש להגדילו, אך בעבר כאשר נכנסו דרישות הון חדשות, הן נפרסו על פני תקופה רחבה, וזה צריך להיות המקרה גם הפעם".

אינטרס ההנהלה עשוי להתנגש בזה של המשקיעים

לפי תרגיל שביצעה מגדל, ופורסם בדו"חות הרבעון השלישי שלה, לו דרישות ההון החדשות היו מיושמות באופן מיידי, היה נגרם למגדל גירעון של 6.5 מיליארד שקל בהון העצמי. בשלב זה, ואם לא יהיו שינויים, ההוראות עתידות להיכנס לתוקף כבר בעוד שנה, ועד אז מגדל תצטרך לגייס סכומי עתק לחיזוק ההון העצמי שלה.

אליהו הביע את מורת רוחו מהתנהלות הפיקוח על הביטוח בראשות המפקחת דורית סלינגר בכל הנוגע לסוגיה: "בעבר לא היה מקרה שיצאו תקנות בלי תיאום עם חברות הביטוח. לצערי, כיום תיאום כזה לא קורה. שינוי כזה משמעותי חייב להיעשות בתיאום עם הענף. אי אפשר להטיל גזירה על השוק בלי שהוא יודע כיצד לטפל בה ואיך לנהלה".

הדיון בפורום חשף בעיה מהותית נוספת שעלולה לצוף עם יישום דרישות ההון החדשות. רו"ח שלומי שוב, שעומד בראש הפורום, אמר כי להוראות החדשות תהיה השפעה דרמטית על האופן שבו מנוהלות השקעות כספי החוסכים בפוליסות ביטוחי המנהלים המשתתפות ברווחים (אלו שהונפקו בשנים 2003–1992 ושם עיקר דמי הניהול הם נגזרת של התשואה של תיק החוסכים). "בעקבות יישום ההוראות יהיה לחברת הביטוח אינטרס לשנות את תמהיל ההשקעות לתמהיל שאולי לא יעלה בקנה אחד עם אינטרס המשקיעים. אף שמדובר בוועדות השקעה שונות, ברור שישנה אותה הנהלה ואותו בעל שליטה בכמה כובעים", אמר שוב.

שוב מתכוון לכך שהוראות הסולבנסי צפויות לדרוש מחברות הביטוח להקצות הון משמעותי יותר על השקעה במניות. לפיכך, עלול דירקטוריון חברת הביטוח להעדיף להקטין את ההשקעה במניות כדי שבעל השליטה יצטרך להקצות פחות הון ויוכל למשוך יותר דיבידנדים, גם אם השקעה זו היא לטובת החוסכים.

דורית סלינגר, צילום: עמית שעל דורית סלינגר | צילום: עמית שעל דורית סלינגר, צילום: עמית שעל

"התקן יגרום ליציאת ההשקעות לחו"ל"

ענת לוין, משנה למנכ"ל כלל ביטוח ומנהלת ההשקעות הראשית בחברה, הצטרפה לחשש של שוב: "לדירקטוריון חובת פיקוח על ועדות ההשקעה. אם לא מבטלים את החובה הזאת, מעמידים אותו במצב לא אפשרי של חובות מנוגדות בנושא ההון, חובתו כלפי העמיתים וחובתו כלפי החברה. כל עוד הממשל התאגידי הקיים לא משתנה, אין זה הגיוני לדרוש מדירקטורים ליישם את שני תפקידיו. מדובר בסתירה".

אליהו לא התרגש מניגוד העניינים הפוטנציאלי שעלול להיווצר בין אינטרס בעל השליטה להוריד את דרישות ההון לבין אינטרס העמיתים ואמר כי "אנחנו עושים פיל מעכבר. בכל שנותיי במגדל אני לא מכיר את ועדות ההשקעות ולא מעביר להן הנחיות. אין לבעל שליטה בחברה השפעה על ועדות ההשקעה, אין לו ידע כדי להבין או להשפיע על החלטותיהן או יכולת לדעת את שיקוליהן".

לוין העלתה סוגיה נוספת שעלולה להיווצר בשל דרישת ההון החדשה: "התקן יגרום ליציאת ההשקעות לחו"ל ובכך גם יחשוף אותנו לתנודתיות המט"ח בגלל שהתשואה למשקיעים ניתנת בשקלים".

תגיות