אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"עסקנים מפחדים מאסטרטגיה"

"עסקנים מפחדים מאסטרטגיה"

פרופ' ניקוס קרטקוליס, שייעץ להתאחדות הכדורגל של איסלנד, אומר שלעסקנים יש בעיה לאמץ אסטרטגיה משום שאז הם מתחייבים לשינוי, לשקיפות ולמתן דין וחשבון ציבורי. "זו בעיה בכל ענפי הספורט בעולם, גם בישראל", הוא אומר וממליץ לכולם ללמוד מאיסלנד

16.12.2015, 10:49 | אוריאל דסקל

פרופ' ניקוס קרטקוליס גדל במחנה פליטים בקפריסין, שהוקם אחרי הפלישה הטורקית לאי כשהיה בן 7. למרות הקשיים הוא שירת בצבא הקפריסאי, למד בבתי ספר המתקדמים במדינה, בבריטניה ובארה"ב וגם הגיע לתפקיד שר הספורט של קפריסין. כיום הוא מומחה מטעם ארגון הכדורגל העולמי, פיפ"א והוועד האולימפי הבינלאומי. הוא ייעץ, בין השאר, להתאחדות הכדורגל של איסלנד, והיא הפכה לסיפור ההצלחה המרתק ביותר בכדורגל העולמי; מדינה ובה קצת יותר מ־300 אלף בני אדם שמעפילה ליורו 2016 לפני ענקיות כדורגל כגון צ'כיה וטורקיה ועל חשבון נבחרת הולנד. ולמרות הטייטלים המחייבים הוא ממש לא מתעסק בפוליטיקה וגם לא בוחל במילים כדי לתאר מה הבעיה של מנהלי הכדורגל בעולם בכלל ובישראל בפרט.

קראו עוד בכלכליסט

פרופ פרופ' ניקוס קרטקוליס. "עסקנים רבים לא רוצים להוציא לפועל אסטרטגיה בגלל שהם מפחדים משינוי. זה אומר שהם עשויים לאבד כוח. כשאתה מאמץ אסטרטגיה, יש לך אחריות למתן דין וחשבון ציבורי, אתה צריך להיות שקוף ולהצדיק את ההחלטות שלך עם נתונים והוכחות. אנשים לא אוהבים את זה" פרופ

"אסטרטגיה היא נכס"

אחרי הרצאה ארוכה במכללה האקדמית של וינגייט התפנה קרטקוליס לדבר על מה עושים עם הכדורגל בישראל. "אסטרטגיה חייבת להיות פרקטית ולא רק רשומה בצורה יפה על הנייר כדי שיהיה לך למי להראות את זה", הוא אומר באנגלית ברורה במבטא קפריסאי כבד. "זה פשוט מאוד לבנות אסטרטגיה נכונה ולהוציא אותה אל הפועל, אבל זה לא קורה ב־99% מהמקרים בספורט העולמי".

למה יש למנהיגי הספורט בעולם בעיה עם אסטרטגיה?

"יש שתי סיבות לכך. עסקנים רבים לא רוצים להוציא לפועל אסטרטגיה בגלל שהם מפחדים משינוי. זה אומר שהם עשויים לאבד כוח. כשאתה מאמץ אסטרטגיה, יש לך אחריות למתן דין וחשבון ציבורי, אתה צריך להיות שקוף ולהצדיק את ההחלטות שלך עם נתונים והוכחות. אנשים לא אוהבים את זה. ברוב ענפי הספורט יש מונופול. גוף אחר שמנהל את ענף הספורט במדינה ואנשים בארגוני ספורט לא אוהבים להיות חייבים לציבור משהו. הם רוצים לעשות את הדברים בדרכם. אימוץ אסטרטגיה שם אותם תחת אור הזרקורים. פתאום הם אחראים לקדם משהו, וזה קשה להם.

"הסיבה השנייה היא שבמקרים רבים ארגוני ספורט חיים מיום ליום, מהיד אל הפה. הם מתמודדים עם הקשיים היומיומיים שלהם. אין להם זמן להשקיע באסטרטגיה. אם אתה רוצה לפתח אסטרטגיה, אתה צריך זמן. אתה צריך משאבים ואתה צריך כסף. והתוצאות הן לא מחר או מחרתיים, הן מגיעות עוד 5–6–10 שנים וזה רחוק מדי. אנשים בארגוני ספורט לא אוהבים זאת כי אין להם מה להציג כהישג שלהם. הם רוצים לקבל את הקרדיט עכשיו, לא בעוד כמה שנים, שאז מישהו אחר עשוי לקבל את הקרדיט".

איך פותרים את הבעיה הזאת?

"אסטרטגיה היא השקעה, נכס. צריך אנשי מקצוע ולהשקיע בהם. צריך אנשים שיודעים איך לתכנן, איך בודקים התקדמות, אילו אנשים להביא. צריך מספר רב של מנהלים ספורטיביים, שיהיו טובים ומחונכים. בזה, למשל, המכללה בווינגייט משקיעה, אבל צריך שבכל איגוד שרוצה לאמץ אסטרטגיה יהיה תפקיד שהגדרתו היא מקצועית גרידא. מישהו שיקבל את המושכות לטווח הארוך וינהל את הצד המקצועי".

"זו הנקודה הראשית של ניקוס", אומר איציק בן מלך, ראש המרכז לרפואה ומתודיקה בספורט במכללה האקדמאית בווינגייט. "מבחינת כסף ממשלתי בספורט הישגי יש לנו יותר מבהרבה מדינות. הבעיה היא שאין אסטרטגיה אחת ברורה שמלווה על ידי אנשי מקצוע. התוכנית הלאומית האחרונה שהיתה כאן היתה ההקמה של יחידת הספורט ההישגי, שהובילה למדליות באולימפיאדות. כיום אנחנו בבעיה, כי אין שום הצלחה שאנחנו יכולים להגיד עליה שהיא בזכות הצלחה ושיטה".

נבחרת איסלנד ביורו 2016. "אסטרטגיה היא השקעה, נכס. צריך אנשי מקצוע ולהשקיע בהם. צריך אנשים שיודעים איך לתכנן, איך בודקים התקדמות, אילו אנשים להביא. צריך מספר רב של מנהלים ספורטיביים, שיהיו טובים ומחונכים, צילום: איי פי נבחרת איסלנד ביורו 2016. "אסטרטגיה היא השקעה, נכס. צריך אנשי מקצוע ולהשקיע בהם. צריך אנשים שיודעים איך לתכנן, איך בודקים התקדמות, אילו אנשים להביא. צריך מספר רב של מנהלים ספורטיביים, שיהיו טובים ומחונכים | צילום: איי פי נבחרת איסלנד ביורו 2016. "אסטרטגיה היא השקעה, נכס. צריך אנשי מקצוע ולהשקיע בהם. צריך אנשים שיודעים איך לתכנן, איך בודקים התקדמות, אילו אנשים להביא. צריך מספר רב של מנהלים ספורטיביים, שיהיו טובים ומחונכים, צילום: איי פי

רוח ויקינגית בים התיכון

פרופ' קרטקוליס רואה באיסלנד את סיפור ההצלחה הגדול ביותר שלו כיועץ. "איסלנד היא מקרה טוב ללמוד ממנו", הוא אומר. "מדינה קטנה, 300 אלף איש בערך, שמגיעה לרמה הכי גבוהה בכדורגל. זה בגלל שהם החליטו שהם רוצים להצליח בכדורגל, הם הביאו אנשי מקצוע בכירים כדי שיעזרו בעיצוב וביישום האסטרטגיה והכי חשוב: הם החליטו לעשות את זה ועמדו מאחוריי הרצון שלהם. היתה להם הנהגה חזקה מאוד שקיבלה את ההחלטה ועמדה מאחוריה. בקפריסין ניסו לעשות את אותו הדבר — אנחנו מדינה משוגעת על כדורגל — אבל לא עשו מה שאמורים לעשות. זה עניין תרבותי בעיקר. באיסלנד, למשל, היה משבר כלכלי גדול, בדיוק כמו שהיה לנו בקפריסין, אבל להם היה אומץ לקבל החלטות והבנקאים שלהם בכלא כיום. למשל, יש חוקים נגד מעבר מעבודות ממשלתיות לעבודות במגזר הפרטי ויש עוד צעדים שהחליטו עליהם והם עושים אותם. בקפריסין? אף אחד לא בכלא למרות שהבנקאים עשו את אותם פשעים. אנחנו לא אמיצים מספיק לקבל החלטות ולשנות דברים. באיסלנד היו מוכנים לעשות שינויים, הם התחילו לפני 15 שנה, והיום הם רואים תוצאות. זה לא תיאורטי, זה לא רק מצגת, זה לא רק רעיונות — הכל קשור מאוד לקבלת ההחלטה לאמץ אסטרטגיה ולהפוך אותה למציאות".

אבל למה הם כן ואנחנו לא? זה קשור לזה שהם ויקינגים ואנחנו באגן הים התיכון, לא?

"זה עניין של תרבות. בעיקר תרבות. אנחנו מדברים הרבה והולכים אחורה. תראה מה קורה ביוון. התרבות לא מוכנה לקבל שינוי, אז אין מה לעשות. צריך מנהיגות. בלי מנהיגות לא נגיע לשום מקום".

גולדהאר וקרויף. "מיטשל גולדהאר הוא איש עסקים מוצלח מאוד, אבל כזה שהבין שהוא לא מומחה בכדורגל והוא צריך מישהו בארגון שהוא כזה", צילום: עוז מועלם גולדהאר וקרויף. "מיטשל גולדהאר הוא איש עסקים מוצלח מאוד, אבל כזה שהבין שהוא לא מומחה בכדורגל והוא צריך מישהו בארגון שהוא כזה" | צילום: עוז מועלם גולדהאר וקרויף. "מיטשל גולדהאר הוא איש עסקים מוצלח מאוד, אבל כזה שהבין שהוא לא מומחה בכדורגל והוא צריך מישהו בארגון שהוא כזה", צילום: עוז מועלם

תוכנית אחת. זהו.

המנהל הספורטיבי ג'ורדי קרויף מצליח בישראל. למה לא כולם מאמצים את המודל הזה כאן?

"קרויף הצליח גם בקפריסין. וכאן יש לו בעלים שנותן לו להצליח. מיטשל גולדהאר הוא איש עסקים מוצלח מאוד, אבל כזה שהבין שהוא לא מומחה בכדורגל והוא צריך מישהו בארגון שהוא כזה. אז הוא הביא את קרויף ונתן לו לעבוד. בעלים של כל הקבוצות צריכים לעשות את זה. לקבוע אסטרטגיה, להביא את אנשי המקצוע ולתת להם לעבוד. אנחנו לא מבינים את זה באגן הים התיכון. אנחנו מתערבים בכל כי אנחנו יודעים הכל הכי טוב".

אילו עוד דוגמאות יש לאימוץ אסטרטגיה ספורטיבית מוצלחת?

" גם בסין קיבלו החלטה להשקיע אסטרטגית בכדורגל. הם הביאו הרבה כסף מהממשלה ומחברות פרטיות. עכשיו יש להם אסטרטגיה והם עובדים לפיה. אני בטוח שיהיו כדורגלנים סינים טובים מאוד בעתיד. גם ביפן, שם יש אסטרטגיה ל־100 שנה. הם למדו מטעויות עבר, כמו השקעה גדולה בהבאת שחקנים זרים יקרים מאוד, והחליטו להשקיע המון בשורשי הכדורגל. שם שמו את כל הכסף הממשלתי וזה התפתח היטב שם. ככה הם בנו פירמידה כמו שצריך. גם בלגיה, לא מדינה גדולה, מצליחה בזכות השקעה מיוחדת בילדים, נערים ונוער, במחלקות הנוער ובחוגי הכדורגל. גם שוויץ. הכל מגיע מההתאחדויות לכדורגל. כשמחליטים שם החלטה ועומדים בה, ופועלים לפי אסטרטגיה, מצליחים".

נבחרת ישראל. "אתם אנשים שאוהבים מאוד כדורגל, אבל צריך למקצע את המשחק, במובן הטוב של המילה. לא יותר כסף, יש כאן כסף בסך הכל. צריך לפתח יותר כישורים", צילום: אורן אהרוני נבחרת ישראל. "אתם אנשים שאוהבים מאוד כדורגל, אבל צריך למקצע את המשחק, במובן הטוב של המילה. לא יותר כסף, יש כאן כסף בסך הכל. צריך לפתח יותר כישורים" | צילום: אורן אהרוני נבחרת ישראל. "אתם אנשים שאוהבים מאוד כדורגל, אבל צריך למקצע את המשחק, במובן הטוב של המילה. לא יותר כסף, יש כאן כסף בסך הכל. צריך לפתח יותר כישורים", צילום: אורן אהרוני

"אתם צריכים לייבא"

אילו צעדים צריכים לעשות במצב הנוכחי שלנו?

"דבר אחד חשוב מאוד זה שתהיה תוכנית אסטרטגית ברורה וידועה לפיתוח הכדורגל. לא כל מיני תוכניות וכל מיני מטרות שאין להן קשר לתמונה הגדולה. דבר שני, צריך משאבים אנושיים נכונים. במדינות רבות יש אסטרטגיה טובה, אבל אסטרטגיות מצוינות נכשלות בגלל שאין להן משאבי אנוש נכונים ליישם את התוכנית. צריך לפתח את האנשים שמנהלים את הספורט. צריך מומחים. צריך לאמן וללמד אותם להיות מצוינים".

אפשר לייבא אנשים שיעשו זאת אם הם חסרים כאן?

"כן, בהחלט. אם רוצים לפתח את הכדורגל צריך אנשים שיודעים מה לעשות, והם צריכים להעביר את הידע הזה. אם לא נדע לעביר את הידע הזה, לא יישאר כלום לעתיד הפיתוח של הכדורגל".

מה אתה ממליץ לישראל?

"אתם אנשים שאוהבים מאוד כדורגל, אבל צריך למקצע את המשחק, במובן הטוב של המילה. לא יותר כסף, יש כאן כסף בסך הכל. צריך לפתח יותר כישורים, ניהול טוב יותר, ניהול מקצועי יותר. זה הכי חשוב. מה שקורה מחוץ למגרש משפיע על מה שקורה על המגרש. צריך דרכי עבודה מקצועיות, צריך ניהול טוב יותר. עכשיו לישראל יש הרבה כסף. יותר כסף מיוון ויותר מהרבה מדינות אחרות. צריך לנצל אותו טוב יותר בניהול טוב יותר".

תגיות