אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מי בדיוק יפקח על מימון ההמונים לסטארט־אפים? צילום: עמית שעל

מי בדיוק יפקח על מימון ההמונים לסטארט־אפים?

הצעת החוק שמאפשרת לכל סטארט־אפ או עסק קטן לגייס עד 3 מיליון שקל בשנה במימון המונים עשויה לסכן את המשקיעים ולעודד הלבנת הון

16.12.2015, 08:41 | אסף גלעד

ועדת הכספים אישרה את הצעת החוק שעברה בכנסת בקריאה ראשונה ותאפשר לכל סטארט־אפ או עסק קטן לגייס עד 3 מיליון שקל באתרי מימון המונים. את הצעת החוק יזם יו"ר רשות ניירות ערך (ני"ע) פרופ' שמואל האוזר. במקור נכללו ההמלצות כחלק מדו"ח שהוגש כבר בתחילת 2014 במסגרת התוכנית להגברת מעורבותה של תעשיית ההייטק הישראלית בבורסה בתל אביב. עם זאת, במהלך תהליך החקיקה, נוספה האפשרות לגייס הון לא רק לחברות סטארט־אפ טכנולוגיות, אלא גם לכל עסק קטן.

קראו עוד בכלכליסט

במסגרת ההצעה, תוכל חברת סטארט־אפ ישראלית לגייס מיליון שקל במסלול מהיר בפנייה לאתר מימון המונים. הגיוס יוכל להיות באמצעות השקעת מזומן בתמורה למניות, או כהלוואה בתמורה להחזר נושא ריבית. אם תרצה החברה לעלות אל מעל לרף מיליון שקל ולגייס עד 3 מיליון שקל, היא תתבקש לגשת למסלול מיוחד ובו יהיה עליה להציג משקיע שישקיע לפחות 10% מסכום הגיוס, באותם התנאים כמו שאר המשקיעים הפוטנציאליים. הרשות תדרוש מהמשקיע לעמוד בתנאי ההגדרה של משקיע מתוחכם, כמו חברת השקעות מוסדית, קרן הון סיכון, חברה בעלת הון עצמי של 50 מיליון שקל לפחות או משקיע פרטי שמנוסה בהשקעות.

שמואל האוזר שמואל האוזר שמואל האוזר

מתן האפשרות לכל אזרח להשקיע בחברה או עסק קטן באופן חופשי עלולה גם לגרור אחריה סיכון יתר למשקיעים, חשש מהלבנת הון וצורך בפיקוח מתמיד. על פי הוועדה, הפיקוח על איכות החברות תימסר למדען הראשי, אם מדובר בסטארט־אפ טכנולוגי. במקרה של עסק לא טכנולוגי, תצטרך הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה להכריע אם מדובר בעסק לגיטימי.

ואולם, הפיקוח על תהליך גיוס ההון יופקד בידיהן של אתרי המימון הפרטיים. בכוונת רשות ני"ע להעניק רישיונות לאתרי אינטרנט שיבטיחו הקמת פלטפורמת גיוס בהתאם לתקנותי, ולא באמצעות מכרזים. הרשות תצטרך לסמוך על אותם האתרים שיוודאו שכל כללי הגיוס נשמרים: שהכסף מועבר למגייס, ובתנאי שהמגייס עבר את יעד הגיוס שלו.

אתרי מימון המונים כמו מימונה או הדסטארט אינם בנויים כיום למימון המונים במתווה של פרופ' האוזר כיוון שהם נחשבים כתרומות ולא נותנים תשואה פיננסית למשקיעים. רשות ני"ע מצפה מיזמים להקים אתרי מימון המונים שישמשו פלטפורמות עתידיות של הרפורמה.

רשות ניירות ערך אמנם פטרה את החברות המגייסות מהגשת תשקיף לפי כללי ה־IFRS, אך היא תחייב אותן להגיש דו"חות כספיים מצומצמים, שכוללים דו"ח בסיסי של רווח והפסד ומאזן, ולשתף באשר לתוכניות עתידיות ולפרסם גילוי ייעוד תמורה, כלומר תוכנית ההשקעה ופירוט הקצאת כספי הגיוס.

תגיות