אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שכנעו אדם למכור את דירתו בחצי משוויה, וישלמו 400 אלף שקל

שכנעו אדם למכור את דירתו בחצי משוויה, וישלמו 400 אלף שקל

המחוזי ת"א קבע כי הרוכשים ניצלו את חוסר ניסיונו של המוכר, שעבר לדיור מוגן. מעבר לתוספת השווי שנפסקה לו, נקבע גם כי מגיע לו פיצוי של 15 אלף שקל על עוגמת נפש

16.12.2015, 13:54 | עו"ד משה ימין

מוכר טען כי זמן מה לאחר שמכר דירת שלושה חדרים בבת ים תמורת כ-380 אלף שקל, התחוור לו שמדובר בסכום נמוך משמעותית ממחירה בשוק. הרוכשים טענו כי המחיר משקף את מצב הבניין. השופט יהושע גייפמן פסק כי התובע נעשק.

בתביעה, שהוגשה לפני כשלוש שנים, סיפר המוכר כי ירש מהוריו המנוחים שתי דירות בבת-ים. בדירה אחת התגורר ואת השנייה השכיר והתפרנס מדמי השכירות. כשהגיע לגיל 62, בהיותו ערירי, הוא החליט למכור את שתי הדירות ולעבור לדיור מוגן.

ב-2009 ניגשה אליו הנתבעת, ששמעה שהוא מעוניין למכור את הדירות, והפנתה אותו לעורכת דין ששכנעה אותו למכור דירה אחת לבתה תמורת 650 אלף שקל ודירה אחת לאחי הנתבעת – תמורת כ-380 אלף שקל כאמור. לימים הסתבר לו כי שתי הדירות נמכרו במחירים נמוכים בהרבה משוויין האמיתי.

דירה למכירה (ארכיון), צילום: דוד הכהן דירה למכירה (ארכיון) | צילום: דוד הכהן דירה למכירה (ארכיון), צילום: דוד הכהן

ואולם, בעוד שעורכת הדין הוסיפה לו עוד 200 אלף שקל, הנתבעים סירבו להשלים את ההפרש – שלטענתו עומד על 400 אלף שקל. בתביעה הוא ביקש את אותו הפרש בתוספת 100,000 שקל על עגמת הנפש שנגרמה לו.

מנגד, טענו הנתבעים כי קנו את הדירה בסכום נמוך משום שהבניין ישן, והם נאלצו לבצע שיפוצים רבים כדי להעלות את ערכה.

חוסר מוסריות

 

השופט יהושע גייפמן מינה שמאי, שהגדיר את הדירה כ"דירה ישנה ברמה סבירה למגורים", והעריך את שוויה ביום המכירה ב-790 אלף שקל. כך יוצא שלמעשה, הדירה נמכרה בכ-410 אלף שקל פחות מערך השוק שלה – סטייה בלתי סבירה לחלוטין.

פער משמעותי זה הוליך את השופט גייפמן למסקנה, כי הנתבעים ניצלו את חוסר ניסיונו והתלות של התובע, ולמעשה עשקו אותו.

השופט סבר כי הנתבעים התנהלו בחוסר מוסריות ובחוסר תום לב, כשניצלו את חוסר הניסיון של התובע ושידלו אותו לבצע עסקה שכלל לא הבין את משמעותה, הכל לשם עשיית רווח קל ומופרז.

לפיכך, פסק השופט גייפמן כי הנתבעים ישלמו לתובע 400 אלף שקל בצירוף הפרשי ריבית הוצמדה , אליהם יתווספו הוצאות משפט בסך 30 אלף שקל. בנוסף פסק השופט שהנתבעת – שיזמה את העסקה והייתה הצד הפעיל ברכישה – תשלם עוד 15 אלף שקל עבור עוגמת הנפש שגרמה לתובע.

• מייצג התובע: עו"ד דב אבן אור

• מייצג הנתבעים: עו"ד דוד קירשנבוים

לפסק הדין לחצו כאן

* עורך דין משה ימין עוסק בדיני מקרקעין

** הכותב לא ייצג בתיק

*** המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
תמימות דעים
אני לא מבין גדול בחוק ומשפט,אבל אני יודע שיש משהו שנקרא "תום לב",ואם עסקה התבצעה וחוזה נחתם ללא תום לב אז יש בעיה. אגב ההגדרה המשפטים של הדבר הזה שנקרא "תום לב" היא "אדם לאדם לא זאב ולא מלאך,אדם לאדם אדם." אני לא מאמין שבמחיר כזה לקנות ממישהו דירה זה להתנהג כאדם. https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%AA%D7%95%D7%9D_%D7%9C%D7%91
שרגא.ד  |  17.12.15
1.
צר לי על המוכר, באמת, אבל לא סביר בעניי שההחלטה תעמוד בערעור.
אדם בוגר בריא בנפשו קיבל החלטה וחתם על חוזה. החלטת השופט מסירה אחריות מצד בעסקה לגיטימית. זה לא מתקבל על הדעת, עם כל הצער שבדבר. השופט נתן לליבו (באופן מובן) להשפיע על ראשו. והחלטבכזו, בערעור (גם אם צריך - לעליון) לא תחזיק מעמד.
טורבו  |  16.12.15