אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לראשונה: שיעור האנשים בעולם החיים בתנאי עוני קיצוני - פחות מ-10%

לראשונה: שיעור האנשים בעולם החיים בתנאי עוני קיצוני - פחות מ-10%

זאת לעומת כשליש לפני 25 שנה. אפריקה שמדרום לסהרה היא האזור עם שיעור העוני הגבוה בעולם - כ-35% מהאוכלוסייה מתקיימת מפחות מ-1.90 דולר ביום

17.12.2015, 12:36 | שירות כלכליסט
לראשונה מספר האנשים בעולם החיים בתנאי עוני קיצוני מהווה פחות מ-10% מכלל האוכלוסייה העולמית. בעוד שלפני 25 שנים, יותר משליש מאוכלוסיית העולם חיה מתחת לקו העוני, ב-2012 עמד השיעור על מעט מתחת ל-13%, וכעת אחוז האנשים שמתקיימים על פחות מ-1.90 דולר ביום עומד על 9.6%, כך לפי נתוני הבנק העולמי.

קו העוני נקבע כעת כעומד על מתחת ל-1.90 ליום, זאת לעומת הקביעה הקודמת של 1.25 דולר, והטענה היא כי הקביעה החדשה נחשבת מעודכנת יותר ומתבססת על העלות של מוצרי מזון בסיסיים, ביגוד ומחסה ברחבי העולם. כלומר, השווי הממשי של 1.90 דולר במחירים של היום זהה ל-1.25 דולר ב-2005.

אזורי מזרח אסיה והפסיפיק רשמו את התתקדמות הגדולה ביותר בתחום. ב-1990 בסביבות 60% מהאוכלוסייה חיה מתחת לקו העוני, בעוד שהיום ההערכה היא כי שיעור זה עומד על 4.1%. התקדמות נרשמה גם באזור דרום אסיה, שם ירד שיעור העניים מ-51% ל-13.5%. לעומת זאת אזור אפריקה שמדרום לסהרה נותר הבעייתי ביותר במובן זה, ו-35.2% מהאוכלוסייה מתקיימת על פחות מ-1.90 דולר ביום.

עניים בעולם השלישי, צילום: shutterstock עניים בעולם השלישי | צילום: shutterstock עניים בעולם השלישי, צילום: shutterstock

השקעות בחינוך, בריאות וביטחון חברתי, בנוסף לצמיחה חזקה במדינות המתפתחות, הן בין הגורמים האחראיים לירידה החדה בשיעורי העוני העולמי. "התחזית החדשה הזו לפיה רמות העוני נופלות לשיעור חד ספרתי צריכה להעניק לנו דחיפה חדשה ולעזור לנו להתמקד יותר בבהירות על האסטרטגיות היעילות ביותר למיגור העוני הקיצוני", מסר בתגובה לממצאים ג'ים יונג קים, נשיא הבנק העולמי.

עם זאת, ההתקדמות עלולה להיות בסכנה מצד שינויי האקלים. דו"ח שפרסם לאחרונה ארגון אוקספם מצא כי האזורים העניים ביותר בעולם נמצאים בסכנה הגדולה ביותר להיות מושפעים לשלילה משינויי האקלים, זאת על אף שפליטת הפחמן במדינות הללו היא מהנמוכות בעולם. בדו"ח מזהירים כי אזורים שהפרנסות בהם תלויים על האקלים עלולים לשוב לעוני אם ההאצה בשינויי האקלים תמשיך.

בנוסף, הירידה בעוני פירושה עלייה במעמד הביניים העולמי. על פי מכון המחקר Pew, מאז 2001 הוכפל מספר האנשים הנחשבים שייכים למעמד הביניים, המייצג כעת בסביבות 13% מהאוכלוסיה העולמית. העלייה הזו במעמד הביניים נרשמה בעיקר באמריקה הלטינית, בסין ובמזרח אירופה, ומרבית אוכלוסיית העולם עדיין מוגדרת כבעלת הכנסה נמוכה.

תגיות