אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביצוע משובש צילום: איי פי

ביצוע משובש

צריך לבדוק מחדש את הפעולות של מישל פלאטיני כנשיא אופ"א. צריך לבדוק מחדש את הנזק שהוא עשה לכדורגל האירופי, וגם לישראלי

21.12.2015, 14:41 | אוריאל דסקל
ספ בלאטר ומישל פלאטיני, שניים מהאנשים החזקים ביותר בעולם הכדורגל, הושעו היום לשמונה שנים. עבור נשיא פיפ"א, בלאטר בן ה-79, אין ממש דרך חזרה לכדורגל. עבור פלאטיני, בן ה-69 נראה שהשעיה עשויה להיות מכת מוות לקריירה שלו כעסקן כדורגל, אבל הדלת עוד פתוחה.

קראו עוד בכלכליסט

ספ בלאטר (מימין) ומישל פלאטיני. מי צריך חוזה בין חברים, צילום: איי אף פי ספ בלאטר (מימין) ומישל פלאטיני. מי צריך חוזה בין חברים | צילום: איי אף פי ספ בלאטר (מימין) ומישל פלאטיני. מי צריך חוזה בין חברים, צילום: איי אף פי

השניים, המושעים מאוקטובר, נמצאו אשמים במבחר עבירות אמון בעקבות תשלום של כ-2 מיליון פרנק שווייצרי שבלאטר העביר לפלאטיני ב-2011. התשלום הוגדר כ"תשלום לא נאמן". התשלום, יש להדגיש, היה על "עבודה" שביצע פלאטיני עבור פיפ"א בין 1998 ל-2002. הוא שולם ב-2011, אותה שנה בה פלאטיני החליט לא לרוץ לנשיאות נגד בלאטר. התשלום לא היה עם חוזה חתום (כי מי צריך חוזה חתום על 2 מיליון פרנק, כסף קטן) אלא ב"הסכם בעל פה", שעל פי החוק השווייצרי, לפי פלאטיני ובלאטר, נחשב לחוקי. עם זאת, ועדת האתיקה של פיפ"א קבעה כי השניים אשמים בניגוד אינטרסים, רישום כוזב במסמכי תאגיד וחוסר שיתוף פעולה עם החוקרים. כמו כן, ועדת האתיקה קבעה כי בלאטר ופלאטיני אחראים ל"ביצוע משובש" של תפקידם. עכשיו, אחרי שנמצא אשם בשחיתות פר אקסלנס, צריך לבדוק את המורשת של פלאטיני כנשיא אופ"א. לראות אם היה אחראי לעוד "ביצוע משובש" של תפקידו.

קטאר 2022 - מורשת מדממת

בואו נתחיל דווקא בקטאר 2022.

כרגע, רוב האנשים שהיו בוועד הפועל של פיפ"א ובחרו בקטאר לאירוח המונדיאל, החלטה אבסורדית מכל בחינה, הואשמו וחלקם כבר הורשעו בשחיתות. קטאר עדיין עובדת בכל המרץ על אירוח המונדיאל -  אבל זה צריך להשתנות. ועכשיו. במיוחד אחרי שחבר הוועד הפועל בעל הפרופיל הגבוה ביותר שהצביע לקטאר, פלאטיני, נמצא אשם בשחיתות. פלאטיני גם היה היחיד, לטענתו, ש"היה שקוף" והודיע על כך שהצביע לקטאר.

ובואו לא נשכח שהוא נפגש עם ניקולא סרקוזי (נשיא צרפת לשעבר, שגם כן הואשם בשחיתות) והאמיר של קטאר, לפני שהצביע עבור קטאר. על פי הדיווחים הפגישה הזו הובילה לשינויים גדולים בהכנסות של אופ"א ממכירת זכויות שידור בצרפת (לחברות תקשורת קטאריות) וגם לרכישת פריז סן ז'רמן על ידי קטאר (מה שהוביל להרס התחרותיות בליגה הצרפתית).

פלאטיני דיבר לאחרונה על "קונספירציה" מאחורי ההאשמות שלו. הוא רומז ש"גופים שמוכרים וקונים זכויות שידור" מתנגדים למונדיאל בקטאר, שייערך בחורף 2022. "הגופים" הם פוקס וחברות תקשורת אמריקאיות, שבחורף משקיעות בפוטבול ובעבר הביעו חוסר נחת מכך שרכשו את זכויות השידור למונדיאל 2022 לפני שידעו כי יעבירו אותו לחורף. בכל מקרה, פלאטיני יכול להמשיך לדבר על קונספירציה של אחרים בעוד שנראה כי דווקא הוא היה דמות מרכזית בקונספירציה להעביר את המונדיאל למדינה בלי כדורגל, בזמן החורף (ולשנות את עונות הכדורגל לחלוטין), שבונה אצטדיונים תוך כדי עבירות על החוק וניצול עובדים. זו המורשת העיקרית שלו: קונספירציה שהובילה להכתמת התדמית של המונדיאל והכדורגל העולמי לנצח.

האם זה לא ביצוע משובש של תפקידו?

פלאטיני עם גביע האלופות. פגע באיכות המוצר בשביל לקדם עניינים פוליטיים, צילום: איי פי פלאטיני עם גביע האלופות. פגע באיכות המוצר בשביל לקדם עניינים פוליטיים | צילום: איי פי פלאטיני עם גביע האלופות. פגע באיכות המוצר בשביל לקדם עניינים פוליטיים, צילום: איי פי

פייר פליי זה לא

המורשת של פלאטיני כוללת גם את הפייר פליי הפיננסי, צעד רגולטורי מפוקפק, שהוביל להרווחת הפערים בין העשירים למעמד הביניים בכדורגל האירופי. הרעיון הזה הגיח למוחו של פלאטיני אחרי שנפגש עם מספר אינדבדואלים עוצמתיים, שגם כן, אגב, חשודים (וחלקם הורשעו) בשחיתות. "זו בעיקר הבקשה של הבעלים לעשות משהו", אמר פלאטיני על הרעיון של הפייר פליי הפיננסי. "רומן אברמוביץ', סילביו ברלוסקוני ומאסימו מוראטי. הם לא רוצים לשלם יותר הרבה כסף". מה פלאטיני הרוויח בפגישה הזו? האם היתה לו הסכמה שבעל פה עם ברלוסקוני (שנמצא אשם בשוחד)? האם האינטרסים שלו לא היו מנוגדים אחרי הפגישה עם אברמוביץ', שהרוויח את כספו באווירת "חסרת החוק" שהיתה ברוסיה בזמנו? על פניו, הפייר פליי הפיננסי הוא צעד רגולטורלי גרוע, שפגע בתחרותיות בכל אירופה ונתן יתרון ענק למועדונים העשירים גם ככה. האם זה לא ביצוע משובש של תפקידו כנשיא אופ"א?

ובוא נדבר על ליגת האלופות. פלאטיני דחף לשינוי דרכי ההעפלה לליגת האלופות, מה שהותיר בחוץ חלק מהקבוצות הכי טובות באירופה והכניס לליגה האיכותית ביותר קבוצות מליגות חלשות ללא שום אפשרות להפתיע ובלי מטרה ספורטיבית אמיתית (מה שהוביל לחשדות למכירת משחקים). זה נעשה כחלק מההבטחה שלו לקדם התאחדויות כדורגל קטנות באירופה. מה שזה עשה בפועל זה להרוס את איכות טורניר הכדורגל האיכותי ביותר (שלב הבתים הפך לצפוי ודי משעמם) ויצר פערים כלכליים אדירים בין הקבוצות בליגות הקטנות באירופה. הוא עשה זאת כדי להבטיח את קולן של ההתאחדויות הקטנות בבחירות לנשיאות אופ"א. האם זו לא פגיעה במותג המוביל של אופ"א עבור נקודות פוליטיות? האם זה לא ביצוע משובש של תפקידו?

אותו דבר יקרה ליורו המוגדל, אגב.

אבי לוזון ומישל פלאטיני. קיבל תמיכה בעד מה?, צילום: עודד קרני אבי לוזון ומישל פלאטיני. קיבל תמיכה בעד מה? | צילום: עודד קרני אבי לוזון ומישל פלאטיני. קיבל תמיכה בעד מה?, צילום: עודד קרני

ובינתיים בישראל

והזווית הישראלית. פלאטיני קידם את אבי לוזון בדרגי אופ"א זאת למרות שתחת לוזון, ההתאחדות לכדורגל בישראל קרסה לתוך עולם של חובות, התדמית של הספורט נגררה בבוץ, רמת המשחק ירדה והפערים בליגה הבכירה גדלו. פלאטיני איפשר ללוזון להמשיך לשלוט בהתאחדות לכדורגל עם הלוואות כספים שלטווח הקצר כיסו את החור שנוצר מאי תשלום כספי החסות מהטוטו. הוא קידם אותו בוועדות של אופ"א וגם העניק "לו" את אירוח יורו 2013. כן, גם את המורשת הזו של פלאטיני צריך לבדוק.

התקופה של פלאטיני כנשיא אופ"א, כל התקופה, צריכה להיבדק מחדש עכשיו שאנחנו יודעים שהוא אשם בביצוע משובש של תפקידו.

תגיות