אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ימים לפני סגירת רשות החשמל, רון־טל מכריז עליה מלחמה צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

ימים לפני סגירת רשות החשמל, רון־טל מכריז עליה מלחמה

דירקטוריון חברת החשמל שלח מכתב ליועמ"ש וינשטיין שבו הוא דורש להקפיא את פעילות רשות החשמל, בטענה כי רגע לפני סיום עבודתה של אורית פרקש־הכהן נלקחות החלטות הפוגעות בחברה. בין היתר מצוינת ההחלטה להטיל קנס על איחור בשליחת דואר

22.12.2015, 06:50 | ליאור גוטמן

דירקטוריון חברת החשמל שלח מכתב בהול ליועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין אתמול בשעות הצהריים, ובו הוא מבקש את התערבות המדינה במה שהוא מכנה פגיעה קשה ומהותית בחברת החשמל על ידי רשות החשמל. במכתב, שהגיע לידי "כלכליסט", מבקש הדירקטוריון להקפיא החלטות של רשות החשמל עד מינויה של מליאת הרשות החדשה, וטוען כי רשות החשמל הנוכחית עלולה להוביל לסיכול מכוון לכאורה של משק החשמל בישראל.

קראו עוד בכלכליסט

עותק של המכתב הועבר לשרי האוצר והאנרגיה, למנכ"לי משרדם, לראשי אגפים בכירים באוצר ולמשרד מבקר המדינה.

על המכתב, שנשלח בשם דירקטוריון חברת החשמל ורשות החברות הממשלתיות החברה בדירקטוריון, חתום יושב ראש הדירקטוריון יפתח רון־טל. חברי רשות החשמל והיו"ר היוצאת אורית פרקש־הכהן לא כותבו, ולמעשה המכתב נשלח מעל לראשם.

בשבועיים האחרונים הציפה חברת החשמל את הבורסה בדיווחים המציגים "מכות רגולטוריות" לכאורה שהנחיתה עליה רשות החשמל, כשאר חלקן בוצעו לכאורה ללא שימוע וללא הכרה בעלויות. הוראות הרגולציה הללו ניתנות בישורת האחרונה של פעילות רשות החשמל הנוכחית, וימים ספורים לפני שרשות החשמל מסיימת את פעילותה ועוברת למבנה ארגוני חדש. על כן, לטענת חברת החשמל, הדבר דומה לממשלת מעבר - שבה אסורה קבלת החלטות העלולה לסנדל את מי שיגיע בקדנציה הבאה.

"שורה של החלטות בהולות וחסרות ביסוס חוקי"

רון־טל מדגיש מסר זה במכתב ומציין כי "לאחרונה קיבלה הרשות שורה של החלטות בהולות וחסרות ביסוס חוקי שיש בהן פגיעה מהותית ובלתי סבירה בזכויותיה של חברת החשמל, תוך השפעה מהותית וארוכת טווח על משק החשמל, וגרימת נזקי עתק בהיקפים של מיליארדי שקלים לחברת החשמל ולמשק החשמל בכללותו". עוד הוא מוסיף במכתב: "משק החשמל הוא מהמורכבים והחשובים בישראל. משק חשמל בריא חיוני לשגשוגה של המדינה ובטחונה. אין לאפשר קבלת החלטות בלתי שקולות ללא תהליך של שימוע, וללא בחינתן של הסתייגויות והערות, שמשפיעות מהותית על ענף זה ועל פעילותו".

רון־טל מונה בפנייה שורה של ההחלטות שהתקבלו לאחרונה, ולכאורה פגעו בחברת החשמל. הוא מציין את הורדת תעריף החשמל בשיעור של 12% בפברואר ובהורדה הנוספת בשיעור של 6% בספטמבר וטוען כי הדבר נעשה בניגוד להצהרה מוקדמת, ולפיה לא יבוצע עדכון בשנה זאת. "יתרה מכך", נכתב בפנייה, "בעת הזאת הונחו סוגיות בוערות רבות בנושא תעריף החשמל, שהמסקנות העולות מהן מחייבות את ההפך הגמור". בכך הוא רומז על העיכוב שנגרר מאז שנת 2002 לקביעת תעריפי הולכת החשמל ברשת הארצית.

אורית פרקש הכהן, צילום: עופר חן אורית פרקש הכהן | צילום: עופר חן אורית פרקש הכהן, צילום: עופר חן

יושב ראש הדירקטוריון עוסק גם בהכרת רשות החשמל רק ב־88% מעלות מערכת פילטרים לתחנות כוח פחמיות ולקביעת פחת של 25 שנה עליהם. התחנות עצמן פועלות כבר 30 שנה, ועל פי הפנייה הנזק מקביעת פחת זה נאמד במיליארדי שקלים. המערכת עצמה עולה כ־6.5 מיליארד שקל.

הפנייה עוסקת גם בהחלת תעריפי מערכת על משק החשמל, מצב בו בעל תחנת כוח פרטית משלם לחברת החשמל על שימוש ברשת ההולכה הארצית. על פי חברת החשמל תעריפי המערכת נקבעו ב"חסר מובהק, ומשמרים בפועל מצב בלתי חוקי ואסור של סבסוד צולב".

לטענת רון־טל, מי שנושא בנטל הם הצרכנים הפרטים שלא נהנים מחשמל פרטי. ההסבר של רון־טל לכך הוא שכלל לקוחות חברת החשמל מסבסדים בתעריף שהם משלמים את חלק מהשירותים שחברת החשמל מחויבת להם, כאשר מי שהיה אמור לשאת בנטל הם בעלי תחנות הכוח הפרטיות.

רון־טל גם מונה הוראות צרכניות חדשות כמו העלאת פרק הזמן שבו אפשר לשלם חשבון מ־14 יום ל־21 יום, דבר שלטענתו יפגע באשראי של חברת החשמל. הוא מציין גם שינויים בשירו הלקוחות "שידרשו תוספת כוח אדם ותקציב", ועוסק בהחלטה להעניק רישיונות לחלוקה ולאספקה של חשמל לחברות פרטיות. "מדובר בהפרטה דה פקטו של מקטע חלוקת החשמל בימיה האחרונים של הרשות", הוסיף.

שילוב של אלו מביא את רון־טל למסקנה כי "מדובר בסדרה של החלטות, שהתקבלו באופן בהול שעולה כדי מחטף של ממש".

תגיות