אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המתמודדים המפתיעים לרכישת דקסיה: האחים נאוי צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

המתמודדים המפתיעים לרכישת דקסיה: האחים נאוי

הבנקים דיסקונט, ירושלים ומזרחי טפחות מתעניינים גם הם ברכישת הבנק, לצד משקיעים יהודים מארה"ב. המחיר הנדרש עבור מניות השליטה הוא 600–700 מיליון שקל, המשקף פרמיה של יותר מ־40% על שוויין בבורסה

24.12.2015, 07:01 | גולן חזני

ממשלות בלגיה וצרפת החלו בהליך למכירת השליטה בבנק דקסיה ישראלבאמצעות מכרז. ל"כלכליסט" נודע כי בשבועות האחרונים נפגשו נציגים מממשלת בלגיה, שמובילה את המכירה, עם שורה של בנקים זרים בישראל, כדי לבחור בנק השקעות שיוביל את התהליך.

קראו עוד בכלכליסט

עוד נודע כי מלבד הבנקים דיסקונט, ירושלים ומזרחי טפחות, מתעניינת ברכישת השליטה בבנק גם קבוצת משקיעים יהודים מארה"ב וכן קבוצת האחים נאוי. בנק ירושלים הגיש בתחילת השנה הצעת מיזוג לדקסיה, אולם זו נדחתה. מזרחי־טפחות ודיסקונט כבר גילו בעבר עניין ברכישת הבנק, כך שהשמות המפתיעים ברשימת המתמודדים הם שאול ודורי נאוי.

האחים נאוי, העוסקת בתחום האשראי החוץ־בנקאי, נסחרת בבורסת ת"א לפי שווי של 550 מיליון שקל. החברה מעניקה הלוואות לעסקים לטווח קצר, כ־45 יום בממוצע, ומקבלת כבטוחה נגדן המחאות דחויות המשמשות כאמצעי לסילוק החוב. בארבע השנים האחרונות הציגה החברה צמיחה בהיקף תיק האשראי שלה לכמיליארד שקל בתום המחצית הראשונה של 2015 — צמיחה שנתית ממוצעת של 25%. אתמול דיווחה נאוי לבורסה כי היא שוקלת לבצע הקצאת מניות.

הרכישה תסייע לנאוי במגזר המוניציפלי

החברה צפויה ליהנות מהחוק שיבקש לאפשר לחברות חוץ־בנקאיות להעניק אשראי. בשיחה עם "כלכליסט" אמר שאול נאוי כי רכישת השליטה בדקסיה יכולה לסייע לחברה להשתלב בתחומים חדשים של הרשויות המקומיות וההתיישבות העובדת, אף שבחלק מהקיבוצים נאוי פעילה כבר היום.

מימין: שאול ודורי נאוי, צילום: עמית שעל מימין: שאול ודורי נאוי | צילום: עמית שעל מימין: שאול ודורי נאוי, צילום: עמית שעל

בנק דקסיה מתמחה באשראי מוניציפלי ומחזיק ביחס הלימות ההון הגבוה ביותר במערכת הבנקאית, שעמד בסוף 2014 על 31.6%. הרף שבו הבנק נדרש לעמוד הוא 12.5%. הבנק רווחי, וברבעון השלישי של 2015 רשם רווח של 20 מיליון שקל, ואת 2014 כולה סיים ברווח של 56 מיליון שקל. הבנק נסחר בבורסת ת"א בשווי של 676 מיליון שקל, ושווי מניות השליטה הוא 442 מיליון שקל. המחיר הנדרש עבור מניות השליטה הוא 600–700 מיליון שקל, פרמיה של יותר מ־40% על השווי בבורסה.

השליטה בדקסיה ישראל (65%) מוחזקת בידי ממשלות בלגיה וצרפת לאחר שהלאימו את הפעילות של בנק דקסיה העולמי ב־2011. ממשלת בלגיה הזרימה אז 4 מיליארד יורו לבנק, שהעמיד הלוואות למאות ערים בצרפת ובבלגיה. מאז נמכרו השלוחות של דקסיה ברחבי העולם, והשלוחה היחידה שנותרה היא זו שבישראל.

המוסדיים: למכור את הבנק או לחלק דיבידנד

דקסיה נקלע בשבועות האחרונים לעימות קשה מול כמה גופים מוסדיים ופרטיים, לאחר שאלה דרשו תשואה על השקעתם — אם באמצעות מכירת הבנק, שמונח על המדף כבר יותר משלוש שנים, ואם באמצעות חלוקת דיבידנדים. הם מוחים על כך שחברי ההנהלה הבכירה ממשיכים ליהנות מעלויות שכר נאות, שהיוו בחמש השנים האחרונות כ־11% מהרווח הנקי של הבנק. מאידך, הבנק חילק באותה תקופה דיבידנדים בשיעור של כ־3.5% מהרווח הנקי.

שלשום שלחו גופים המחזיקים יחד ב־8% ממניות דקסיה מכתב להנהלת החברה ובו דרישה לכנס אסיפה מיוחדת של בעלי המניות. על סדר היום יעמדו להצבעה שלושה נושאים: תיקון תקנון החברה כך שיאפשר אישור חלוקת דיבידנד באסיפת בעלי מניות; התחייבות לחלק 25% מהרווחים כדיבידנד; וחלוקת דיבידנד של 150 מיליון שקל עד מרץ 2016.

תגיות