אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עדכון תוחלת החיים יעקר את הרפורמה בביטוחי המנהלים צילום: אבי אוחיון, לע"מ

בלעדי לכלכליסט

עדכון תוחלת החיים יעקר את הרפורמה בביטוחי המנהלים

באוצר מתריעים כי יש להעלות את תוחלת החיים המשמשת לחישוב קצבאות ביטוחי המנהלים הישנים. העדכון יאפשר לחברות להעלות דמי ניהול — חודש בלבד לאחר שהמפקחת על הביטוח פירסמה רפורמה שמטרתה להפחיתם

24.12.2015, 15:09 | רחלי בינדמן

מחקר שעליו עבד בשנה האחרונה האקטואר הראשי הפורש של משרד האוצר, אסף מיזן, קובע כי לוחות תוחלת התמותה שלפיהן עובדות חברות הביטוח — אינם נכונים, כך נודע ל"כלכליסט". על פי לוחות אלה מחשבות חברות הביטוח את גובה העתודות שעליהן להפריד כדי לעמוד בהתחייבות שלהן למבוטחים בביטוחי מנהלים, כך שלמסקנות של מיזן יש השלכות אדירות על שוק הביטוח בישראל. מלבד הפגיעה העסקית בחברות, המסקנות עלולות להפוך את רפורמת ניוד ביטוחי המנהלים, שהמפקחת על הביטוח דורית סלינגר פרסמה רק לפני שבועיים, לריקה מתוכן.

עוד נודע ל"כלכליסט" כי החודש כינס אגף שוק ההון את האקטוארים הראשיים של חברות הביטוח, והציג להן את מסקנות המחקר. עד כה, לוחות התמותה ששירתו את חברות הביטוח הסתמך על ניסיון תוחלת החיים של עמיתי קרנות הפנסיה הוותיקות. אלא שבעבודה שביצע מיזן הוא בדק מה תוחלת החיים של המבוטחים בביטוחי המנהלים וגילה שהיא גבוהה יותר.

קראו עוד בכלכליסט

ככל הנראה הסיבה לפער שנמצא במחקר בין תוחלת החיים של עמיתי קרנות הפנסיה לאלו של מבוטחי ביטוחי החיים היא שבפנסיה כל העמיתים מושכים קצבה חודשית בפרישה. בביטוח ניתן ביחס לכספים שנצברו עד 2008 לבחור בין משיכת סכום חד פעמי למשיכת קצבה. מתברר כי באופן טבעי המבוטחים הבריאים יותר, שהעריכו כי יחיו זמן ארוך, העדיפו למשוך קצבה לכל החיים ואילו החולים העדיפו לקבל מזומן. מיזן הבהיר שיפיץ בקרוב לחברות הביטוח נייר התייעצות לקראת מהלך של עדכון לוחות התמותה.

 

הכוח חזר לרגע למבוטחים

 

כשמהלך כזה ייצא לפועל עלולות להיות לו השפעות מרחיקות לכת גם על החוסכים. עד 2013 שיווקו חברות הביטוח ביטוחי מנהלים שהבטיחו לחוסך קצבת פנסיה קבועה שלא מושפעת מהתארכות בלתי צפויה בתוחלת החיים, בזכות מקדם קצבה מובטח. ב־2013 ביצע אגף שוק ההון סוג של חיסול ממוקד לביטוחי המנהלים כשעל חברות הביטוח נאסר לשווק ביטוחי מנהלים עם מקדם מובטח.אלא שבאותו רגע, הפכו המבוטחים בביטוחי המנהלים הוותיקים לכלואים בחברות הביטוח כי איבדו את כוח המיקוח שלהם. הם לא יכלו עוד לאיים על חברת הביטוח שיעברו למתחרה, כי על המתחרים נאסר להציע פוליסות חדשות עם מקדם מובטח ולקוח שעזב, היה מאבד את הקצבה המובטחת שלו.

דורית סלינגר. 115 מיליארד שקל היקף הנכסים בביטוחי מנהלים עם מקדם קצבה מובטח שניתנים לניוד, צילום: עמית שאבי דורית סלינגר. 115 מיליארד שקל היקף הנכסים בביטוחי מנהלים עם מקדם קצבה מובטח שניתנים לניוד | צילום: עמית שאבי דורית סלינגר. 115 מיליארד שקל היקף הנכסים בביטוחי מנהלים עם מקדם קצבה מובטח שניתנים לניוד, צילום: עמית שאבי

בתחילת החודש, פרסמה המפקחת על הביטוח חוזר שמחזיר את כוח המיקוח לידי המבוטחים הללו. המפקחת התירה לחברות הביטוח להציע מקדמים מובטחים אך ורק למבוטחים הקיימים וקבעה שדמי הניהול שיוצעו להם בקליטה לא יעלו על תקרת דמי הניהול שנכנסה לתוקף ב־2013 שעומדת על 1.05% מהצבירה ו־4% מההפקדות החודשיות —נמוך משמעותית מבביטוחי המנהלים הוותיקים. ההוראה אפשרה לכאורה לחוסכים לעבור למתחרים, לקבל קצבה קבועה ובדמי ניהול מופחתים.

אלא שההוראה של סלינגר כללה סעיף שעתה יכול להוציא את העוקץ מהרפורמה, לפיה חברות הביטוח הקולטות יוכלו לייקר את דמי הניהול של אותם מבוטחים אם יחולו עדכונים בלוחות התמותה — עד דמי הניהול הקיימים. לכן, חוסך שיעביר היום את ביטוחי המנהלים שלו לחברה מתחרה וייהנה מהוזלת עלויות, יכול למצוא את עצמו משלם שוב מחיר גבוה.

כל שינוי מוביל להפסדים

 

למהלך של מיזן עלולה להיות השפעה לרעה על הרווחיות של חברות הביטוח. עדכון טבלאות התמותה יצריך את החברות לשלם קצבת פנסיה קבועה לפנסיונרים זמן רב יותר מכפי שהניחו, ולכן יצטרכו להגדיל את הפרשותיהן לעתודת הביטוח על חשבון הרווחיות. בנוסף, מכיוון שגם נכים וחולים מתים פחות, גם תשלום קצבאות הנכותצפוי לגדול וגם ההפרשות בגינו צפויות לעלות.

הפעם הקודמת שהאוצר ביצע עדכון בטבלאות התמותה היה ב־2012. השינוי המשמעותי היה עדכון כלפי מטה של תמותת גמלאים גברים בכ־5%. בעקבות העדכון, חברת הביטוח מגדל, הגדולה בישראל, נאלצה לרשום ב־2012 הפרשה של 257 מיליון שקל לפני מס וכלל ביטוח הפרישה 339 מיליון שקל. נתונים אלה מרמזים לגבי השלכות המסקנות של מיזן, אם כי ממצאי מחקרו לא ידועים.

בחברות הביטוח הרוחות סוערות לקראת פרסום נייר ההתייעצות של מיזן, כאשר בחדרי חדרים, המנהלים מקווים שעזיבתו הצפויה תקבור את ממצאי המחקר או לפחות תדחה את עדכון לוחות התמותה. החברות נאלצו השנה כבר לבצע הפרשות של מאות מיליוני שקלים בשל סביבת הריבית הנמוכה.

גורמים באגף שוק ההון מסרו אתמול כי תוצאות המחקר של מיזן אינן סופיות, והשלכותיהן עדיין לא ידועות.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
תקשורת עויננת
שנים התקשורת מפסרמת כתבות נגד ביטוח המנהלים ונגד סוכני הביטוח שמשווקים אותו בטענה שהמחיר גבוה מדי ושלא יהיה שינוי כזה דרמטי בתוחלת החיים שמצדיק כזה מחיר... כתבות מסוג זה השפיע על מקבלי ההחלטות באוצר והוחלט לבטל את ביטוח המנהלים עם המקדם המובטח... והזמן כרגיל עושה את שלו , והנה שלוש שנים לאחר הביטול כתבה ראשונה , הפוכה ממה שהציגו עד היום , דמי הניהול בביטוח מנהלים כנראה יעלו כי המוצר מתומחר בדמי ניהול זולים יחסית.... שנים אחרי ששפכו את דמנו (אני סוכן ביטוח עצמאי) ושנים אחרי הביטול , פתאום משום מקום צצה כתבה שאומרת את מה שאני אמרתי במשך שנים למבוטחים שלי - אין כמו ביטוח מנהלים, כמה חבל שבוטל!
שמוליק , רמת גן  |  24.12.15
1.
ואתם מתפלאים למה אנשים משקיעים בנדל"ן במקום
כאשר בפני אדם עומדת האופציה לחסוך לפנסיה (מעבר לחובה בחוק) בביטוח מנהלים או בקרן פנסיה שבו יש רק וודאות אחת מה שמבטיחים ומספרים לו היום ברור שיקבל הרבה פחות כאשר יצא לפנסיה אל מול השקעה בדירה שלפעמים הערך לה עולה לפעמים יורד אבל היא גם שווה כסף, גם רכוס מוחשי שיותר קשה לקחת לו וגם מבטיחה תקבולי שכר דירה בסכום די קבוע. אז ברור שאנשים ישימו כמה שחייבים בפנסיה ואת השאר יוציאו להשקעה אחרת וכרגע האופציה היחידה היא נדל"ן
רמי , מרכז  |  24.12.15