אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פשיטות הרגל בענף הנפט בשיא שלא נראה מאז המשבר הפיננסי העולמי של 2008 צילום: איי פי

פשיטות הרגל בענף הנפט בשיא שלא נראה מאז המשבר הפיננסי העולמי של 2008

דו"ח על כלכלת האנרגיה שפרסם הבנק הפדראלי של דלאס מגלה כי תשע חברות אנרגיה אמריקאיות - מספר שיא רבעוני - הגישו בקשה להגנה מפני נושים ברבעון הרביעי. במקביל חברות הנפט נערכות להמשך המחירים הנמוכים - וחותכות בהוצאות לקראת 2016

26.12.2015, 10:05 | בלומברג ושירות כלכליסט
היקף פשיטות הרגל בקרב חברות גז ונפט בארה"ב הגיע לממדים רבעוניים שכמותם לא נראו מאז המשבר העולמי של 2008 – כך לפי הבנק הפדרלי של דאלאס. תשע חברות נפט וגז אמריקאיות לפחות אשר צברו חובות בהיקף מצרפי של יותר מ-2 מיליארד דולר הגישו בקשה להגנה מפני נושים ברבעון הרביעי – כך דיווח הבנק בשבוע שעבר במסגרת דו"ח רבעוני שפירסם על כלכלת האנרגיה.

קראו עוד בכלכליסט

 "מחירי הנפט הנמוכים גבו מחיר משמעותי מיצרניות הנפט והגז האמריקאיות, גם בשל העלויות הגבוהות של הייצור לעומת המתחרות בשוק הבינלאומי", כך לפי הדו"ח. "אם היקף פשיטות הרגל יימשך בקצב זה, נראה המשך לתופעה בשנת 2016", ציינו. מאז הגיע לשיא באוקטובר 2014, היקף המשרות בתעשיית הנפט והגז בארה"ב צנח ב-70 אלף, כך לפי האנליסטים.

עובד בתעשיית הנפט בארה"ב. מספר המשרות צנח ב-70 אלף מאז השיא באוקטובר 2014, צילום: בלומברג עובד בתעשיית הנפט בארה"ב. מספר המשרות צנח ב-70 אלף מאז השיא באוקטובר 2014 | צילום: בלומברג עובד בתעשיית הנפט בארה"ב. מספר המשרות צנח ב-70 אלף מאז השיא באוקטובר 2014, צילום: בלומברג

בתוך כך, ענקיות נפט וגז בארה"ב נערכות לאפשרות של מחירים נמוכים גם בשנה הבאה. "הוול סטריט ג'ורנל" מדווח כי שמונה חברות, בהן קונוקופיליפס ומרתון אוייל יחתכו 21 מיליארד דולר מהיקף ההשקעות שלהן ב-2016 לעומת שנה קודם לכן, אז נסחר הנפט במחירים של מעל 100 דולר לחבית.

קונוקופיליפס מתכננת לקצץ בהוצאות בשיעור של 55% בהשוואה לתקציב 2014, ל-7.7 מיליארד דולר. הקיצוץ של מרתון יעמוד על 60% לתקציב של 2.2 מיליארד דולר ב-2016.

תיאורטית, תקציבים כה מוגבלים עשויים לפגוע בייצור, אך חברות צופות כי בשל שיפור ביעילות ההליך הן יוכלו לשאוב יותר נפט בשנה הבאה, גם אם ישקיעו פחות. לפי הערכות קונוקופיליפס הייצור יגדל ב-3% ב-2016.המחירים הנמוכים כבר הובילו חברות לבצע מחיקות שווי.

צניחת מחירי הגז פוגעת בחברות האנרגיה האמריקאיות באותה מידה כמו צניחת מחירי הנפט. מחירי הגז הטבעי צנחו בכמעט 51% ב-12 החודשים האחרונים, זאת למרות צניחה של 46% במחירי הנפט בתקופה זו. היקף המחיקות לחברות האנרגיה ברבעון השלישי הגיע ל-60 מיליארד דולר בחישוב מצרפי.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
יש סיכוי שגדעון צודק
שימו לב למשהו מעניין - בשנות ה-70 מחירי הנפט זינקו והחל עניין רב בצמצום השימוש בו. השקיעו במקורות אנרגיה חלופיים, ניסו לעודד תכנון מכוניות חסכוניות. אולם מגמה זאת נבלמה, הן בגלל התמתנות מחירי הנפט והן בגלל לובי רב עוצמה של בעלי אינטרסים. התופעה חזרה על עצמה עוד מספר פעמים בעשרות השנים שחלפו. מכוניות חשמליות נקברו, חברות לפיתוח סוללות נרכשו על ידי תאגידי נפט, לוביסטים חיסלו ניסיונות להכביד את תקנות זיהום האוויר וצריכת הדלק של מכוניות. כעת רואים תופעה אחרת - הצניחה במחירי הנפט לא מלווה בחיסול השקעות במקורות אנרגיה חלופיים. הסכם פאריז (התחממות גלובלית) נחתם בזמן שהנפט צונח. *כל* חברות המכוניות נכנסות יותר ויותר לתחום של רכבים חשמליים. גם ההשקעה בפיתוח סוללות חדשות (חיוני לפיתוח מכונית חשמלית יעילה וזולה יותר) לא מחוסלת ולא תחוסל גם אם הנפט יצנח ל-15 דולר. אחת הסיבות היא שיש לסוללות מתקדמות ביקוש עצום גם מחוץ לתחום הרכב (סמארטפונים). בדרום צרפת הולך ונבנה כור היתוך ניסיוני (פרויקט ITER) בהשתתפות עשרות מדינות ובהשקעה של מעל 14 מיליארד דולר. הכור אמור להכנס לפעולה ב-2027. אם הניסוי יצלח התחזית היא שכור מסחרי ראשון יפעל כבר ב-2033. כך שמאוד יכול להיות שאנחנו רואים את ההתחלה של שירת הברבור של מיץ הדינוזאורים הרקובים שאנחנו קוראים לו נפט. זה יקח כמה עשרות שנים, אבל התהיך כבר עבר את נקודת האל-חזור.
אזרח  |  26.12.15