אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רוב המוסדיים באפריקה רוצים לתת ללבייב כמה חודשי חסד צילום: אביגיל עוזי

בלעדי לכלכליסט

רוב המוסדיים באפריקה רוצים לתת ללבייב כמה חודשי חסד

מחזיקי האג"ח והנהלת החברה התכנסו בחמישי האחרון כדי לדון במצבה הפיננסי של אפריקה ישראל. בשונה מהאסיפה על ההסדר ב־2009, הפעם האווירה היתה רגועה ורק נציגי סדרת כ"ח, הקטנה ביותר, דרשו לפעול מיד נגד בעל השליטה

27.12.2015, 07:12 | גולן חזני

הגופים המוסדיים נוטים לא לדרוש מלב לבייב לבצע הזרמה לאפריקה ישראל שבשליטתו בחודשים הקרובים. ל"כלכליסט" נודע כי מרבית הגופים המוסדיים סבורים כי כרגע מוקדם מדי לבקש מלבייב להכניס יד לכיס ולהזרים הון לחברה, וכי איומים, אם יהיו, עלולים לגרום למכירת נכסים במחירי חיסול, שיפגעו גם במחזיקים. איתותים לכך ניתן היה לראות באסיפת מחזיקי האג"ח של אפריקה ישראל במלון קראון פלאזה שהתקיימה ביום חמישי האחרון. האירוע היה שונה לחלוטין מהאסיפה הקודמת של החברה שהתרחשה לפני חמש שנים וחצי, עת יצאה להסדר החוב הראשון שלה. ב־2009 הגיעו יותר מ־600 איש לבית החייל בתל אביב, אך ביום חמישי נכחו בקושי 150 איש באולם קטן במלון קראון פלאזה. החוב, שעומד על 3.6 מיליארד שקל מתחלק בין מחזיקי אג"ח מסדרות כ"ו, כ"ז וכ"ח. שתי הסדרות הראשונות מהוות כ־3 מיליארד שקל מהחוב, וכ"ח מהווה את היתר. האג"ח נסחרות בתשואה לפדיון של עד 30%.

החברה תפעל למימושים

אולי הפערים בהיקפי החובות (החוב ב־2009 עמד על 7.5 מיליארד שקל) או שאולי העובדה כי ההסדר ב־2009 היה הראשון בחברה גדולה יכולים להסביר את ההבדל בין שתי האסיפות. כך, באסיפה הקודמת נשמעו אמירות מיליטנטיות ("אם לבייב לא יכניס יד לכיס, נפרק לו את החברה"), ואילו ביום חמישי האחרון האווירה דווקא היתה רגועה. רק בחלקה האחרון, כשבחדר נותרו מחזיקי הסדרה הקטנה כ"ח, נשמעו קולות דומים לאסיפה ב־2009.

סגן יו"ר אפריקה ישראל נדב גרינשפון, שהיה היחיד שנכח גם באסיפה ב־2009, ישב בשורה הראשונה בקהל לצדו של רוני גבריאלוב, איש קשרי המשקיעים של החברה, והשאיר את הנאומים למנכ"ל אברהם נובוגרוצקי וסמנכ"ל הכספים מנשה שגיב. לבייב לא נכח בפגישה, אך נובוגרוצקי הזכיר למשתתפים שלבייב השקיע מעט לפני ההסדר הקודם 800 מיליון שקל בחברה ובהסדר הוא השקיע 765 מיליון שקל נוספים. "אין בעל מניות שהשקיע יותר מלבייב בחברות", אמר נובוגרוצקי, "אבל לא בכל פעם שיש בעיה עם האג"ח הוא יעזור. המצב ברוסיה הוא אסון, ולבייב עובד לילות כימים שם וזו התרומה הגדולה שלו לחברה. אין מצב שבחמש השנים הקרובות המצב ברוסיה לא ישתנה". מחזיק אג"ח גדול הסכים עם נובוגרוצקי לגבי תרומתו של לבייב ואמר כי "מחזיקי האג"ח לא יכולים לעשות ברוסיה שום דבר בלי לבייב. תזוזה הכי קטנה בחברה, ובטח הזזה של לבייב מתפקידו, יקפיצו את הבנקים והם יממשו את כל הנכסים". בנוסף, נובוגרוצקי הדגיש במהלך האסיפה כי החברה תלך למימושים, שבעזרתם תעמוד בהחזרי חובות בשנתיים הקרובות.

בכ"ח רוצים אסיפה נפרדת

המשבר הכלכלי ברוסיה הוא הסיבה למצבה של אפריקה כיום, כשהחברה־הבת אפי פיתוח, האחזקה העיקרית של אפריקה ישראל שפועלת ברוסיה, נסחרת בשווי של 121 מיליון דולר בלבד בלונדון. בנוסף, חלק מהנוכחים באסיפה מאמינים כי השווי הנכסי הנקי של אפריקה שלילי.

אפריקה אמורה להחזיר ריבית של 20 מיליון שקל למחזיקי האג"ח של סידרה כ"ח במרץ 2016, ואילו במאי אמורה החברה להחזיר ריבית של 400 מיליון שקל לשתי הסדרות הגדולות. חלק קטן ממחזיקי אג"ח כ"ח, בראשם קרנות הנאמנות של איילים שיוצגה באסיפה בידי דקל קוטלר, דרשו לכנס אסיפת מחזיקים נפרדת רק לסדרה כ"ח ולנקוט צעדים משפטיים נגד החברה. קוטלר נתקל בהתנגדות מצד מחזיקי אג"ח כ"ו, כשאחד מהם אף קרא לעברו: "לא קראת את שטר הנאמנות כשקנית את האג"ח? מה אתה רוצה עכשיו? שאוותר על הבטוחות שלי בשבילך?".

לב לבייב, בעל השליטה באפריקה ישראל, צילום: ארטיום דגל לב לבייב, בעל השליטה באפריקה ישראל | צילום: ארטיום דגל לב לבייב, בעל השליטה באפריקה ישראל, צילום: ארטיום דגל

דן אבנון, מנכ"ל משותף בהרמטיק שמשמשת כנאמנת האג"ח בשלוש הקרנות, הבהיר כי "אני לא בטוח שהרצון של מחזיקי האג"ח הוא לפעול. השאלה אם זה נחוץ, ואם נרגיש שכן, ניקח אנשי מקצוע ונפעל". עם זאת, קוטלר התעקש: "חייבים לפעול לפני התשלום במאי. אנחנו האחרונים לקבל את הכסף ואסור ליצור מצב שנישאר רק עם האופציה על רוסיה וכולם יעקפו אותנו". גדי חזן, אחד המחזיקים הפרטיים הגדולים, אמר: "אני מכיר שני גופים שרוצים לקנות מאפריקה נכסים, אבל רק מחכים לרעש כדי שהמכירה תהיה בלחץ והמחירים יירדו. אם אין חשש להברחת נכסים מצד הבעלים ואני מבין שאין חשש כזה, בשביל מה לפעול עכשיו? לבייב כנראה לא יוותר על החברה. החברה פועלת היום כמו חברה בכינוס ומנסה לממש".

לאחרונה, החברה מנסה לממש כמעט כל נכס, החל מאפריקה מלונות דרך נגב, פקר פלדה ועד לאפריקה מגורים. קצב המימושים הוא שיקבע כמה סבלנות תהיה למחזיקי האג"ח ואם השקט שנתנו יימשך שבועות, חודשים או יותר. לדו"חות אפריקה השנתיים תהיה משמעות גדולה בעניין הזה. בינתיים, באג"ח כ"ח ינסו לארגן אסיפה נפרדת כדי לנקוט צעדים נגד החברה, אך לשם כינוס אסיפה הם חייבים לאסוף לפחות 5% מהמחזיקים בסדרה.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
אלו העובדות מיועד לכל אוכלי הנבלות
1. לבייב היחיד שעבר הסדר בכבוד והזרים 1.5 מיליארד לחברה החולה . 2. משבר הנפט/ רוסיה הוא לא תוצאת תאוות בצע של מנהלי החברה ולא בשליטתה. 3. אם יפרקו את אפריקה ואת לבייב , כל הנכסים שמעבר לים ימומשו מיידית , כיום וקשריו ושמו של לבייב הולכים לפניו שם. 4. אם אגח כח שולחת את החברה לפירוק היא הנפגעת העיקרית מאחר ו2 הסדרות הגדולות מבוטחות ברוב הנכסים של החברה. 5. אם בכל זאת ילכו לפירוק , ל 2 הסדרות הגדולות מובטח 60% ע"פ מחירי הנכסים בשוק . 6. ברור כי 2 הסדרות רוצות את ה 15% שממתינים בקופה בחודש מאי (להלן יתנו חודשים בודדים) וברור שיום לאחר מכן יתחילו במסע הצייד . 7. אם מדברים על חברה שההון שלה פחות או יותר שווה לנכסים + קיים בעל שליטה אמיתי ולא חלאה כפי שהכרנו + ההבנה שמשברים במדינות הם מחזוריים אז אגח ב 40 אג נשמע מאוד מעניין .
אפריקה  |  27.12.15
לכל התגובות