אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ישראל בעשירייה הראשונה במדד יציבות המערכת הבנקאית צילום: בלומברג

ישראל בעשירייה הראשונה במדד יציבות המערכת הבנקאית

על פי סקר של הפורום הכלכלי העולמי שבדק מה חושבת האוכלוסיה המקומית על יציבות הבנקים ממוקמת ישראל במקום השמיני, הרבה לפני ארה"ב שנמצאת במקום ה-49 והרחק מבריטניה שמדורגת במקום ה-89. ומי במקום הראשון?

27.12.2015, 17:25 | שירות כלכליסט

סקר התחרותיות העולמי שפרסם הפורום הכלכלי העולמי (WEF) מציע שורה של מדדים לבדיקת הבריאות של המוסדות הפיננסיים בכל מדינה. אחד המדדים הוא היציבות של המערכת הבנקאית, וישראל דורגה במקום השמיני במדד זה. הדירוג התבסס על סקר שבו נשאלו המשתתפים: "באופן כללי, כיצד אתם תופסים את יציבות הבנקים במדינה?" כלומר, המדד אינו מבוסס על נתונים כלכליים אובייקטיביים או מדדים חשבונאיים, אלא על התפיסה של האוכלוסייה.

בעוד שישראל מדורגת בעשירייה הראשונה, מתברר מהסקר כי אזרחי בריטניה וארה"ב כלל לא סומכים על המערכת הבנקאית במדינות שלהם. בריטניה דורגה במקום ה-89 בעוד שארה"ב הסתפקה במקום ה-49, מתחת להונדורס, נמיביה ופרו.

סניף בנק, צילום: אוראל כהן סניף בנק | צילום: אוראל כהן סניף בנק, צילום: אוראל כהן

11 המדינות עם מערכת הבנקאות היציבה ביותר:

11. צ'כיה: מערכת הבנקאות הצ'כית ייחודית מהבחינה הזו שבנקים בבעלות זרה שולטים בתעשייה. אולם נראה שלצרכנים זה לא מפריע, והם דירגו את המערכת הבנקאית במקום ה-11 מבחינת היציבות.

10. שוויץ: מערכת הבנקאות של שוויץ אמנם סוגרת את העשירייה הראשונה, אך תושבי המדינה מתחילים לאבד אמון בה. המסורת העתיקה של סודיות מתחילה להתפוגג, ובמקביל הבנק המרכזי הפסיד השנה 51 מיליארד דולר לאחר שהחליט לבטל את ההצמדה של הפרנק ליורו.

9. סלובקיה: בדומה למצב בצ'כיה, גם בסלובקיה בנקים זרים שולטים בתעשיית הפיננסיים, ומייצגים 90% ממנה. בנקים אוסטרים ואיטלקיים הם השחקנים המרכזיים.

8. ישראל: המדינה לא חוותה משבר בנקאות משמעותי מאז 1983, אז נאלצה הממשלה להתערב, והמדינה היא עדיין בעלת מניות גדולה במרבית הבנקים הפרטיים.

7. לוקסמבורג: מיקומה הגבוה של לוקסמבורג לא מפתיע, במיוחד בהתחשב בכך שהמדינה ידועה בשל סקטור הפיננסיים שלה. הבנק Banque et Caisse d’Épargne de l’État מדורג תשיעי ברשימת הבנקים הבטוחים בעולם.

6. צ'ילה: סקטור הבנקאות של צ'ילה הוא דוגמה טובה להשפעות החיוביות שיכולות להיות למשבר. ב-1982 התכווצה הכלכלה ב-13% לאחר קריסה של הבנקים. חוקים חדשים שנכנסו לתוקף בשנות ה-80 וה-90 הובילו לכך שכיום יש לצ'ילה את אחד הסקטורים הפיננסיים החזקים בעולם.

5. נורבגיה: ב-1991 סבלה נורבגיה ממשבר בנקאות, שגרם לקריסתם של שניים מבין ארבעת הבנקים הגדולים במדינה. הממשלה התערבה ושינתה את החוקים כדי לייצב את הסקטור.

4. פינלנד: סקטור הבנקאות של פינלנד נשלט על ידי קואפרטיביים ובנקים לחסכונות, שכמעט ולא נוקטים סיכונים. נגיד הבנק המרכזי ארקי ליקאנן קידם הצעות להפרדה בין פעילות השקעות ושמירה על פיקדונות.

3. אוסטרליה: קבוצה מצומצמת של 4 בנקים גדולים חולשים על מרבית סקטור הבנקאות של אוסטרליה. הבנקים הזרים נמצאים תחת פיקוח הדוק שנועד לוודא שהמערכת נשארת יציבה.

2. ניו זילנד: סקטור הבנקאות של ניו זילנד נשלט על ידי חמישה שחקנים פיננסיים. רווחים סבירים וצמיחה בלי להיתקל ביותר מדי תחרות הם בין הגורמים לשגשוג של הסקטור.

1. קנדה: הבנקים הקנדים נחשבים למילה נרדפת ליציבות. בקרוב למאה שנים קרסו במדינה שני בנקים אזוריים קטנים בלבד, ואילו בימי השפל הגדול של שנות ה-30, לא נסגר במדינה ולו בנק אחד.

תגיות