אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוצר בוחן את פעילות הקרן לחיבור מפעלים לגז

האוצר בוחן את פעילות הקרן לחיבור מפעלים לגז

בקופת הקרן שהוקמה כבר לפני 3 שנים יש 150 מיליון שקל אך ל"כלכליסט" נודע שעד היום היא נתנה מענקים למפעלים בהיקף של 11 מיליון שקל בלבד. עכשיו מבטיחים בממשלה לתקן את תנאי הסף

29.12.2015, 06:50 | הדס גליקו

הרפורמה שתקל על חיבור מפעלים לגז טבעי שאושרה בחוק ההסדרים האחרון נמצאת כיום בתהליך של אישורי התקנות הכרוכות בהוצאתה לפועל, אולם ל”כלכליסט” נודע שלמרות שהמדינה פועלת באמצעות חקיקה כדי לזרז את חיבור המפעלים לגז, היא הזניחה את הטיפול בקרן המשותפת למרכז ההשקעות במשרד הכלכלה ורשות הגז שהוקמה ב־2012 ששמה לה למטרה לסייע בחיבורם של מפעלים לתשתית הולכת הגז הטבעי. עד היום הקרן אישרה השקעות בהיקף של חמישית מגודלה בלבד, והיקף המענקים שניתנו בפועל מסתכמים בכ־11 מיליון שקל - שיעור זעום בהשוואה לסכום האדיר שמצוי בקופתה: 150 מיליון שקל.

קראו עוד בכלכליסט

לקרן אמנם אין תאריך יעד שבו עליה לסיים לחלק את הכסף שברשותה, אך מתוך כאלף מפעלים שפועלים בארץ התחברו לגז טבעי רק 11 מפעלים עד היום. הממשלה שואפת להגיע לכ־450 מפעלים מחוברים עד 2020.

מבנה הסיוע של הקרן והיקפו בנוי כך: ככל שהצרכן קטן יותר, כך המדינה מבקשת להעניק לו סיוע גדול יותר כדי לעודד אותו להתחבר לגז טבעי. וכך מפעל שצורך בין 100-500 אלף מ"ק של גז טבעי בשנה יקבל סיוע חד־פעמי של 750 אלף שקל; מפעל שצורך 0.5-1 מיליון מ"ק גז בשנה יקבל סיוע של 400 אלף שקל, ומפעלים שצורכים יותר ממיליון מ"ק גז בשנה יקבלו סיוע של 250 אלף שקל.

שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים , צילום: עמית שעל שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים | צילום: עמית שעל שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים , צילום: עמית שעל

גורמים בתעשייה ש"כלכליסט" שוחח עמם הצביעו על כמה כשלים בהתנהלותה של הקרן. ראשית, גודלם של המענקים. עלות ההסבה לשימוש בגז

טבעי היא כ־2 מיליון שקל למפעל. כלומר, המענקים עדיין מצריכים השקעה כספית גדולה מצד המפעלים. וכן, לטענת אותם גורמים, הפרמטרים אינם מייצגים את המציאות: גם מפעל שצורך יותר מ־1 מיליון מ"ק בשנה הוא מפעל בינוני לכל היותר, ואילו הקרן רואה בו מפעל גדול. ועל כך יש להוסיף את העובדה שמחירי המזוט יורדים והופכים את המעבר לגז טבעי להרבה פחות משתלם. גורם נוסף שהם מציינים הוא העיכוב בפריסת רשתות החלוקה, שאינן מגיעות לכל מקום בארץ וחיבור אליהן הוא תנאי לקבלת המענק, מה שמונע ממפעלים באזורים מרוחקים לקבל את המענק.

משום כך הוגשו לקרן מספר בקשות נמוך למדי - כ־80 בסה”כ. גורמים במשרדי האוצר והכלכלה טוענים שהתנאים שלפיהם הקרן מחלקת מענקים נבחנים בימים אלו כדי להגביר את האטרקטיביות שלה.

משרד האנרגיה מסר בתגובה כי "החלטת הצרכן אם להתחבר לגז טבעי מושפעת ממגוון מרכיבים, ביניהם מחירי הדלק שירדו לאחרונה. בחוק ההסדרים האחרון קידם המשרד הקלות להאצת חיבור מפעלים".

תגיות