אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

פרויקט כלכליסט

פותחים שנה אזרחית חדשה: הכירו את הרפורמות שיחלו בינואר הקרוב

הארנונה תעלה, אבל הדלק יוזל, וכמוהו גם המים והנסיעה בתחבורה הציבורית. ההורים ייהנו מקצבאות מוגדלות, ורפורמות נדלניות ינסו להקל על הקבלנים. המתנות האלו ניתנו משורה של אילוצים קואליציוניים שלא לכולם יש מקור תקציבי ברור, וזה עוד עלול לעלות לאזרחי ישראל ביוקר

29.12.2015, 06:46 | כתבי כלכליסט

ארנונה: עוד התייקרות, גם אם מזערית

תעריפי הארנונה יעלו שוב: זינקו ב־23% בתשע השנים האחרונות

בכל תחילת שנה הארנונה מתייקרת אוטומטית דרך חישוב נוסחה לא עדכנית ולא מדויקת שמבוססת על חישוב העלייה בשכר במגזר הציבורי ועל מדד המחירים. השנה זכו אזרחי ישראל להתייקרות מזערית של 1.27% בתעריף, אולם מלבד ההתייקרות הזאת צריך להביא בחשבון עוד עשרות רשויות שביקשו לייקר את הארנונה לעסקים ולתושבים שלהם בשיעורים גבוהים יותר גם השנה, כדי לכסות הוצאות וגירעונות בקופתן.

יותר מ־100 רשויות קיבלו אישורים שונים להעלאת הארנונה, אם למגורים ואם לעסקים, ובמשרד הפנים מסרבים בשלב זה לפרסם בפירוט למי ניתן אישור, על מה ולמה.

שר הפנים היוצא סילבן שלום אמנם הודיע כי רשות שלא תהיה מעוניינת להעלות ארנונה לפי הטייס האוטומטי לא תהיה חייבת לכך, בניגוד לעמדת האוצר והפקידות במשרד הפנים, אך בינתיים מספר מועט של רשויות, כמו גבעתיים, החליטו שלא להעלות את הארנונה וקיבלו אישור לכך.

ההתייקרות הנוכחית מתווספת לשרשרת התייקרויות שהביאה לקפיצה בתעריפי הארנונה בכ־23% מ־2007. אפשר לברך על כך שהמע"מ ירד, אבל המסים שאזרחי ישראל משלמים ממשיכים לגדול, דרך הארנונה. בימים האלה עובדים בממשלה על נוסחה חדשה שתעדיף רשויות חלשות. השר שלום התחייב בזמנו שיקדם רפורמה בנושא, אך גם טרם פרישתו לא קידם צעד משמעותי ונותר לראות אם מחליפו יטפל בנושא.

עמרי מילמן

פנסיה: האוצר מקפיץ את דמי הניהול

החוסכים לפנסיה ישלמו עוד עשרות שקלים בדמי הניהול

מאחד בינואר 2016 ישלמו חוסכים שמחזיקים בקופת גמל לא פעילה ובה סכום של עד 7,000 שקל דמי ניהול גבוהים מהנהוג היום.

 

אם עד כה גבו מאותה חוסכים דמי ניהול של 1.05% מהסכום הצבור שלהם, כעת הם ישלמו שישה שקלים בחודש או 72 שקל בשנה, הגבוה מבין האפשרויות. מבחינת עמיתים בקופות שבהן סכומים של מאות ואלפי שקלים בלבד מדובר בעלייה גדולה מאוד בדמי הניהול שישלמו. כך לדוגמה חוסך שברשותו קופת גמל ובה 4,000 שקל היה משלם 42 שקל בשנה דמי ניהול, שהם אותם 1.05%. עם ההוראה החדשה יקפצו דמי הניהול שלו ל־1.8%, עד לתקרה של 72 שקל בחודש.

עד חודש יוני האחרון יכלו אותם עמיתים למשוך את הכספים מהקופות הלא פעילות ללא קנס יציאה, אך מי שלא עשה זאת יצטרך לראות את הסכום הקטן מתכווץ עוד יותר בגלל דמי הניהול המינימליים שקופת הגמל תוכל לגבות ממנו באותו מעמד. במשרד האוצר ניסחו הוראה חדשה שתאפשר משיכה של הכספים מחדש ללא הגבלה של זמן, אך זו עדיין כפופה לאישור של ועדת הכספים בכנסת.

רחלי בינדמן

 

 

 , צילום: שאסטרסטוק צילום: שאסטרסטוק  , צילום: שאסטרסטוק

 

מים: התעריפים ממשיכים לרדת

הירידה במחירי החשמל תגולגל לצרכנים: כל מטר מעוקב של מים יעלה 3% פחות

מועצת רשות המים הכריזה על הפחתה של כ־3% בתעריפי המים לפני כמה שבועות. המהלך היה מחויב המציאות מכיוון שתעריף החשמל ירד בכ־6% בחודש ספטמבר האחרון, ומאחר שמתקני ההתפלה של המים הם צרכנים כבדים מאוד של חשמל, הוזלת עלויות התפעול שלהם משמעותית ואמורה להתגלגל בסופו של יום גם לכיסם של האזרחים.

 

ברשות המים אומרים שההוזלה הצפויה נובעת גם מהתייעלות בתאגידי המים. לפיכך, מינואר הקרוב ישלמו הצרכנים הביתיים כ־7.72 שקל למ"ק, לעומת התעריף הנוכחי, בשיעור של 7.96 שקל למ"ק, שנקבע ביולי 2015. מדובר במחיר למכסת הצריכה הראשונה (עד 7 מ"ק לאדם). תמורת צריכה עודפת ישלמו הלקוחות כ־12.43 שקל למ"ק (לעומת כ־12.82 שקל כיום).

ההוזלה האמורה מגלמת חיסכון מצטבר של כ־20% בתקופה של כשנתיים. כזכור, בשנת 2014 הוזלו תעריפי החשמל בכ־5.5%, ובחודש ינואר 2015 נרשמה ירידה נוספת בשיעור של כ־10%.

ליאור גוטמן

 

ילדים: המדינה מקלה על ההורים

הקצבאות גדלות והזכאות לטיפולי שיניים חינם תורחב

ב־20 בדצמבר ראו מאות אלפי משפחות בישראל בחשבון הבנק שלהן קצבת ילדים גדולה יותר. מיום זה הקצבה עלתה מ־140 שקל בחודש ל־150 שקל בחודש לילד הראשון והחמישי, ו־188 שקל בחודש עבור הילד השני, השלישי והרביעי. ילד רביעי וחמישי שנולדו לפני יוני 2003 ימשיכו לקבל קצבה מוגדלת של 336 ו־354 שקלים בחודש. בנוסף, ביום ראשון השבוע התקבל תשלום חד־פעמי של הפרש הקצבאות עבור החודשים מאי־נובמבר. כלומר לילד אחד מדובר על 70 שקל.

בנוסף, בעתיד אמורה להיפתח לכל ילד תוכנית חיסכון שבה המדינה תפקיד עבורו 50 שקל בכל חודש עד הגיעו לגיל 18. להורים תינתן האפשרות להפקיד סכום דומה כך שכאשר הילד יגיע לגיל 18 יהיה ברשותו סכום לא מבוטל (ילד שגם הוריו הפקידו עבורו 50 שקל בחודש יגיע לחיסכון של 21,600 שקל בגיל 18). הילדים יוכלו להשתמש בכספים לטובת לימודים, דירה, פתיחת עסק ועוד. התוכנית אמורה לצאת לדרך עם זאת רק בשנת 2017.

מעבר לכך, להורים מחכה הטבה נוספת: החל בינואר 2016 גם ילדים בני 13 ו־14 יוכלו לקבל טיפולי שיניים בחינם. אתמול אישרה הממשלה את הצעת שר הבריאות יעקב ליצמן להרחיב את סל שירותי הבריאות הניתנים בחינם במסגרת קופות החולים. הטיפולים שיינתנו בחינם הם טיפולי מניעה כמו בדיקת רופא, צילומי רנטגן, הסרת אבנית, איטום חריצים ועוד. על פי ההסכם שנחתם בין יהדות התורה לליכוד, הזכאות תורחב בעתיד. מינואר 2017 היא תכלול גם בני 15, שנה לאחר מכן בני 16 והלאה עד גיל 18.

מיקי פלד

 

זכויות רפואיות: למען הנכים

שכ"ט ששילמו נכים לעורכי דין ולחברות למימוש זכויות יוגבל

בתחילת דצמבר נכנסה לתוקף רפורמת מחירים בשירותי החברות השונות למימוש זכויות רפואיות ובשכר הטרחה של עורכי הדין העוסקים בתחום. החוק שיזם ח"כ מיקי רוזנטל (המחנה הציוני), שזכה לכינוי חוק לבנת פורן, קובע תקרה לעמלות ולשכר הטרחה, וברוב המקרים הם יעמדו על 10.25%–14% מקצבת הנכות או נפגע עבודה שתתקבל מביטוח לאומי או מחברת הביטוח במקום יותר מ־20% בחלק מהמקרים עד אז. המשמעות היא שמעכשיו הנכים שפונים לחברות הללו יוכלו לשמור אצלם רבע עד שליש מהקצבה שעד כה היתה משולמת לחברות ולעו"ד.

מיקי פלד

 

 

דלק: הנסיעה במכונית הפרטית תעלה פחות

מחיר הדלק יירד, אבל שיעור המס עליו רק יוסיף לעלות

מחיר הדלק עשוי לרדת בתחילת ינואר בכ־17 אגורות לליטר, כך על פי הערכות במשק האנרגיה.

 

נכון להיום מחיר אוקטן 95 בשירות עצמי הוא 5.99 שקלים לליטר. מחיר הבנזין ייקבע רק בסוף החודש, ואם טווח מחיר חבית הנפט יישאר 35–40 דולר לחבית, תירשם בינואר ירידה של עד 15 אגורות במחיר הבנזין (כולל הירידה במס הבלו) עד לרמה של 5.82 שקלים לליטר.

ההוזלה מיוחסת לשני משתנים. הראשון הוא הורדת המס (בלו) שמוטל על בנזין בשיעור של כ־1%. הורדת המס מקורה ברצף של מדדים שליליים שנרשמו בארבעת החודשים האחרונים במשק, מה שמתורגם להנחה בפועל של 3 אגורות לליטר. שאר ההוזלה מיוחסת לצניחת מחירי חבית הנפט שהבנזין הוא מוצר זיקוק שלו.

הבעיה הכי גדולה של הנהגים תהיה שיעור המס. לפי נתוני מינהל הדלק שבמשרד האנרגיה, שיעור המס המוטל על בנזין מגיע לכ־65%, ולאחר ההוזלה הוא יתקרב ל־70%. במציאות שבה היקף מכירות הרכב החדש מרקיע שחקים (כ־250 אלף מכוניות נמכרו ב־2015, שיא כל הזמנים) המדינה מנצלת את המצב כדי להשתמש באזרחים כארנק מהלך בכל הקשור להכנסות המדינה. לשם השוואה, ביולי 2008 הרקיע מחיר חבית הנפט לכ־150 דולר, ואילו ליטר בנזין בישראל עלה שבעה שקלים לליטר. היום מחיר הליטר עולה כשישה שקלים (ירידה של כ־15%) אולם מחיר החבית צנח בשיעור של כ־73%. הפער מתבטא בהעלאות מסי הדלק שנרשמו לאורך התקופה.

אתמול התייחס לכך הכלכלן הראשי באוצר יואל נווה, שהציע להעלות את המס שמוטל על הדלקים בשיעור כזה שיניב תוספת הכנסות למדינה של שלושה מיליארד שקל בשנה. לפי נתוני האוצר הכנסות המדינה ממס דלקים (בלו) ב־2014 הסתכמו ביותר מ־17 מיליארד שקל.

ליאור גוטמן

 

 

דיור: משאירים את הבירוקרטיה מאחור

משחררים קרקעות לבנייה ומקלים על מתן ההיתרים

2016 תהיה עוד שנת מאבק לשר האוצר משה כחלון במאמץ להגדלת היצע הדיור והוזלתו. את השנה הוא יחנוך בהוראת שעה שתהיה תקפה עד 2019. הרפורמה היא שינוי במס שבח, כלומר מס על רווח ממכירת הקרקע, שאמור לעודד בעלי נכסים למכור קרקעות שהוסבו במהלך השנים לצרכים עסקיים, כדי להגדיל את היצע הנכסים המיועדים למטרת מגורים. הרפורמה אמורה להוזיל את המס מכ־48% עד שיעור של כ־25%.

רפורמה נוספת תיכנס לתוקף באפריל, ותהיה שינוי בתהליך הוצאת היתרי בנייה ופיקוח על בנייה. ההיתרים יהפכו להיות ממוחשבים ומקוונים.

התהליך יחייב רשויות מקומיות לפרסם בעוד מועד את מה שמכונה "הנחיות מרחביות", שהן הוראות עיצוב לבתים חדשים. במרץ תושק המערכת הממוחשבת, ותהליך קבלת היתר בנייה ייעשה באינטרנט ללא שוטטות בעירייה ובלי מאכרים. ועדות מקומיות יחויבו להכין לכל קבלן, בהתאם למאפייני הבניין, תיק מידע מקיף הכולל את כל הסוגיות שנתקלים בהן בתהליך.

אמיתי גזית ואביב גוטר

כחלון. עוד שנת מאבק במחירי הדיור, צילום: עומר מסינגר כחלון. עוד שנת מאבק במחירי הדיור | צילום: עומר מסינגר כחלון. עוד שנת מאבק במחירי הדיור, צילום: עומר מסינגר

תחבורה ציבורית: רפורמה ארצית מקיפה

אחרי 25 שנה של חישוב מיושן: הנחה של כ־40% בתעריפי הנסיעה

בינואר הקרוב תירשם רפורמה ממשית בתעריפי הנסיעה בתחבורה הציבורית. ההיגיון מאחוריה הוא ביטול אלפי תעריפי הנסיעה שהיו נהוגים מדן ועד אילת לטובת חלוקה לפי שלוש רמות מחיר עיקריות, עם אפשרות מעבר בין כל אזור באמצעות "כרטיס חכם". מחיר נסיעה בודדת יישאר ללא שינוי, אבל הכרטיסים השבועיים או החודשיים יוזלו בעשרות אחוזים. הרפורמה גובשה בשנה האחרונה על ידי משרדי האוצר והתחבורה, וזאת לאחר 25 שנה שבהן התעריפים בחלק מהמטרופולינים נשענו על חישובים מיושנים של תעריפי הנסיעה בבירות ערי אירופה.

לפי משרד התחבורה, מבנה התעריפים החדש יופעל בשלב הראשון בארבעת המטרופולינים הגדולים (חיפה, תל אביב, ירושלים ובאר שבע), שגבולותיהם הורחבו כדי לשרת יותר נוסעים. כך למשל, מטרופולין חיפה ישתרע לצורך החישוב מראש הנקרה בצפון, כרמיאל ונצרת במזרח וזכרון יעקב בדרום. מטרופולין תל אביב יכלול גם את נתניה, אשדוד ומודיעין. בכל מטרופולין ייכללו שלוש רמות תעריף בסיסיות ושלוש משניות, וכל אחד מהם יחולק לשלוש "טבעות": מרכזית (טבעת 1), הכוללת את העיר הראשית וסביבותיה, ושתי טבעות משנה (2 ו־3) הכוללות אזורים מרוחקים יותר. המינויים שיימכרו לנסיעות יהיו יומיים, שבועיים וחודשיים.

ליאור גוטמן

תגיות

18 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

16.
להוציא את הגרושים פה 1000 שקל שם 2000 שקל זו ניירת עצומה
צריך להקציב ולהאריך אפשרות לצאת מ 7000 שקל כי צריך לשלוח צילומים לשלוח חתימות ועד שהדואר מגיע כבר שכחתי במה התחלתי. כמו כן יש יש לפנות למעסיק מלפני 15 שנה שישלח טופס לקרן עם חותמת לאישור ואם יש 12 כאלה צריך הרבה אנרגיה. אולי יתנו לנו עוד זמן? ואם לא גם ככה המצב לא מזהיר אצל השקופים..
אזרח ותיק , צפון  |  29.12.15
לכל התגובות