אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מתחם הולילנד קוצץ וישמש שטח ציבורי צילום: אלכס קולומויסקי

מתחם הולילנד קוצץ וישמש שטח ציבורי

השחיתות סביב המתחם הירושלמי הובילה להקפאת התוכנית ולתכנון חלופי: המגדלים המערביים הוחלפו בשטחים פתוחים ומבני ציבור. הקונים לא ברחו

30.12.2015, 08:31 | דותן לוי

התפוצצותה של פרשת השוחד סביב מתחם הולילנד בירושלים הובילה להקפאת התוכניות לפרויקט ולעצירת השלמתו, אך עתידו של המתחם עדיין לא נקבע. מתוך 1,015 דירות שתוכננו להיבנות במתחם נבנו 757 בלבד. הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה ירושלים הפקידה בשנה שעברה להתנגדויות תוכנית מתאר חדשה, וברקע עוד תלויה ועומדת תביעה של הוועדה המקומית להשלמת היטלי השבחה בגובה 129 מיליון שקל נגד החברות הולילנד תיירות, הולילנד פארק, קלדש בנייה וכן נגד יזם הנדל"ן הלל צ'רני. החברות עצמן הפסידו כסף רב בעקבות ביטול חלק גדול מהיתרי הבנייה של הפרויקט.

בגרסה האחרונה של פרויקט הולילנד טרם התפוצצות הפרשה היו אמורים להיבנות 16 מגדלי מגורים בני 33 קומות, אך עד כה נבנו בו שמונה בלבד. עם פיצוץ הפרשה באפריל 2010 התוכניות לפרויקט הוקפאו וועדת התכנון המחוזית ירושלים החלה להכין חלופות ולתכנן תוכנית חדשה. התוכנית החדשה ביטלה את הבניה בארבעת המגרשים בצד המערבי של הפרויקט שבבעלות חברת הולילנד פארק, המוחזקת בבעלות החברות פולאר (60%), קרדן נדל"ן (30%) ובנק לאומי (10%). במקום זאת קבעה הוועדה כי השטחים ינוצלו כשטחים פתוחים ולטובת מבני ציבור, שישמשו את תושבי השכונות הסמוכות. ייעודו של מגרש חמישי במתחם שיועד לבניית מלון לא השתנתה וכך גם לא כמות החדרים שבו, אך נקבעו הוראות בניה שונות מאלה שנקבעו למגרש קודם לכן. במתחם הצפוני אושרה בנייתם של שלושה מבנים בני 18 קומות והוחלט ששטחי המסחר במתחם יפנו לשכונות הסובבות אותו כל שתושביהן יוכלו להשתמש בהם.

מתחם הולילנד בירושלים. עליית מחירים של 100% בתוך עשור, צילום: אלכס קולומויסקי מתחם הולילנד בירושלים. עליית מחירים של 100% בתוך עשור | צילום: אלכס קולומויסקי מתחם הולילנד בירושלים. עליית מחירים של 100% בתוך עשור, צילום: אלכס קולומויסקי

חרף השינויים והפרסום שלהם זכה המכרז — ואולי דווקא בזכותם — מחירי הדירות שכבר נבנו במתחם לא נפגעו. מניתוח עסקאות לדירות יש שניה באזור ומעדויות של אנשי מכירות עולה כי מחירי הדירות רק עלו. המכירות הראשונות בפרויקט בוצעו ב־2001, ועסקאות יד שניה ראשונות שתועדו במתחם ב־2004 שיקפו לו רמת מחירים של 15–13 אלף שקל למ"ר. כך למשל דירת 4 חדרים בשטח של 100 מ"ר בקומה השישית נמכרה ב־2004 ב־1.31 מיליון שקל. ב־2015 כבר נמכרה דירה דומה במתחם במחיר של כ־2.7 מיליון שקל, כך שלאורך השנים מדובר בעליית מחירים של כ־100%.

"התחלנו כשהיו לנו 600 יחידות דיור שאושרו, אבל כשנכנסנו הראו לנו שהמתחם גדל לאזור ה־1,200 דירות", אומר ליאור רוט, מנכ"ל משותף בחברת השיווק משגב ששיווק דירות בפרויקט בשנים 2013–2008. "פולאר וקרדן עשו עסקה גרועה עם צ'רני ובגלל שחלק מהדירות בוטלו הם הפסידו שם הרבה כסף".

לדברי רוט, בתחילה שיווק הפרויקט זכה להצלחה: "הגיעו עולים מצרפת ואמריקאים שקנו כ־300 דירות. אלה היו רוב הרוכשים והמיעוט היו ירושלמים עם כסף כולל, רופאים בכירים בהדסה ובכירים בממשלה ובבנקים. המחירים היו בין היקרים בירושלים והם קפצו די מהר לאזור ה־20 אלף שקל למ"ר. כשהתפוצצה הפרשה אנשים התחילו להסתכל על הפרויקט באופן שלילי, ואז התחילו להגיע אנשים ולהתעניין ומכרנו היקפים גדולים של דירות במחירים גבוהים. את האנשים שהגיעו לרכוש דירות לא עניין שהפרויקט נגוע בשחיתות. בסך הכל מדובר בפרויקט יפה ועם נוף מרהיב. בסוף 2010 מכרנו כ־47 דירות בחודש אחד".

תגיות