אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

משה כחלון: "השנה תכננו 100 אלף דירות חדשות. מחירי הדיור יירדו רק כשההיצע יגדל"

שר האוצר בשיחה עם עורכת כלכליסט, גלית חמי, בוועידת התחזיות: "העברנו שלשום חוק שמאפשר בנייה של עוד 20%, עשינו שינוי בקרקעות הפרטיות, בקרקעות רמ"י. כל החבילה יחד תשפיע". על העבודה עם נגידת בנק ישראל אמר: "יש חפיפה של 80% בתפיסת העולם שלנו"

30.12.2015, 13:15 | עמרי מילמן

"שמנו מעל 6 מיליארד שקל, לטיפול בעוני, 270 אלף איש קיבלו השנה מס הכנסה שלילי, זה חסר תקדים. זה לא שאני עשיתי את זה, זה קורה. המנגנונים עובדים. בנוגע להעלאה במגזר הציבורי, אין לי ספק שזה יזלוג גם למגזר הפרטי, וגם שם זה ישפיע. יש כמה דרכים לטפל בעוני, בחינוך, בקצבאות למי שלא יכול להשתכר. מי שבריא, אנחנו לא הכתובת שלו", כך אמר שר האוצר, משה כחלון, בשיחה עם עורכת "כלכליסט", גלית חמי, בוועידת התחזיות. כחלון נשאל מדוע למרות הסכם השכר שנחתם לאחרונה עם ההסתדרות שיביא לתוספת שכר של 7.5 מיליארד שקל על פני מספר שנים, אוכלוסיות עניות לא זוכות לכל טיפול.

בהמשך נשאל כחלון האם המחלוקת בינו לבין נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג, סביב הרפורמה המתוכננת בענף הבנקאות היא לא פוליטית בעיקרה. על כך השיב כי "יש חפיפה של 80% בתפיסת העולם שלי ושל הנגידה. אני יושב איתה אחת לשבועיים. פעם ראשונה שבנק ישראל אומר שבנקים צריכים להתייעל ושבנקים צריכים להוציא את חברות האשראי. יש מחלוקת על השאלה האם שלושת החברות צריכות לצאת מבנקים והאם הבנקים יוכלו להנפיק כרטיסי אשראי לאחר ההפרדה. נשב נדון ונקבל החלטות. פוליטיקה זה לייצר מחלוקות בשביל לפתור אותן".

על השאלה האם ישנה סוגיה שהיא "יהרג ובל יעבור" עבורו בועדת שטרום העוסקת בהגדלת התחרותיות בענף הבנקאות ענה כחלון "תחרות. יכול להיות שבנק ישראל יציע דברים ונלך איתם. לכבול את עצמי במה יהיה ומה לא יהיה, אני לא חושב שכל השכל רק אצלי או באוצר. זו רפורמה גדולה, זה 45 מיליארד שקלים בשנה שהכסף של הציבור נמצא שם, ולכן לא צריך לצאת בהצהרות. יושבים, מדברים ובסוף נצא עם הדבר הכי טוב והכי אחראי".

עוד נשאל שר האוצר האם הוא לא חושש כי סופה של ועדת שטרום יהיה כמו ועדת לוקר. ועדת לוקר מונתה על ידי נתניהו במטרה לעשות סדר במחלוקת התמידית סביב תקציב ביטחון, אך עם פרסומה קבר אותה נתניהו כלאחר יד. על כך ענה כחלון כי "לפני שחתמתי על הסכם קואליציוני, אמרת לראש הממשלה שאני נבחרתי בפעם הראשונה בליכוד, בפריימריז, אך הפעם השנייה זה עם התחייבות לטפל בדיור בבנקים ובצמצום פערים".

לדבריו תחילה נתניהו סירב להתחייב אך השניים זימנו פגישה עם הנגידה. "היה לנו הסכם עם נתניהו שאני לא מצטרף בלי שאנחנו מקבלים את ההסכמה של הנגידה, והיא הסכימה לחלק מהדברים, לא להכל. וככה יצאנו לדרך. כך שנתניהו בעניין". כחלון הוסיף כי "אני עושה את העבודה שלי בחלק הכלכלי. הדברים שהובלתי כולם עברו. אני מתייעץ עם ראש הממשלה, אני לא עובד על דעת עצמי, אך הדברים שהתעקשתי עליהם, כמו שישנסקי 2 (המלצות ועדת שישנסקי 2 בנוגע למיסוי משאבי טבע שעברו בחוק ההסדרים - ע"מ) שסוקר אצלכם בהרחבה, וכמו פעולות אחרות, הצלחתי. התפקיד שלנו זה לא להתנגש, זה לעבוד יחד".

בנוגע למשבר הדיור ולשאלה מתי נראה שינוי, אמר כחלון כי "אני חושב שככל שנתמיד במחיר למשתכן לצד תכנון נראה שינוי". כחלון חשף כי "השנה תכננו 100 אלף דירות חדשות - שיא היסטורי. אני מאמין בהיצעים ובריסון ביקושים. מחירי הדיור ירדו רק כשיגדל ההיצע. היעד היה 82 אלף והגענו ל-100. אנחנו משקיעים הרבה מאד בתכנון ובלחץ על הוועדות המחוזיות לתת היתרים". כחלון פירט כי "העברנו שלשום חוק שמאפשר בנייה של עוד 20%, עשינו שינוי בקרקעות הפרטיות, בקרקעות רמ"י. כל החבילה יחד תשפיע. אחוז המשקיעים היה 25% כשנכנסתי והיום הוא 15%-16%".

משה כחלון וגלית חמי משה כחלון וגלית חמי משה כחלון וגלית חמי

על השאלה מדוע עדיין לא רואים את היצע הדירות ענה כחלון כי "נכנסתי לתפקיד במאי, ביצענו כמה פעולות שחטפנו עליהן ביקורת. אין לי ספק שהמהלכים האלה, השוק צריך להבין שאנחנו רציניים.אם יראו שאנחנו רציניים, ושאנחנו שופכים קרקעות לשוק. השוק מתמחר תוצאות, לא פרשנים."

כחלון התייחס גם לסוגיית העובדים הזרים ואמר "בכל הזדמנות שנשאלתי אמרתי שאנחנו הופכים עולמות כדי להביא עובדים, היה בעיה עם ה-20 אלף, חשוב לנו מאד, מבינים את החשיבות, עובדים ללילות כימים וגם זה יהיה."

על השאלה מה יציע לציבור בבחירות הבאות, ענה כחלון כי "לי יש תוכניות, יש תאריך הבשלה לכל דבר. התחלנו, ברגע שיגיעו בחירות אני צריך להגיד לציבור מה הבאתי לו, יאהב, אני אמשיך, לא יאהב, יש כביש ישיר לחיפה". כחלון הוסיף כי, "מי שחשב שהאתגר הגדול של שר האוצר זה תקציב הוא טועה, נראה אותו עומד בהסכמי שכר עם ההסתדרות, שם האתגר. אנחנו לא שם, מי שיביא אותנו לבחירות בתקופה הקרובה, אני לא מאמין שהציבור יסלח לו על זה"

כחלון נשאל על גובה הגירעון בשנה הבאה לאור התחייבויותיו החדשות להסתדרות למשל, וענה כי "עומק הגרעון בשנה הבאה לדעתי, לא ישתנה, ואני מקווה שיופחת. בואי נדבר על השנה, אמנם היה תקציב של 12/1 אך אף משרד לא נפגע. אני לא גאון גדול, אך הייתה העמקת מסים ומלחמה בהון השחור, סדרי עדיפויות טובים וזה מה שהביא לכך. היעד הוא 2.9% ונעשה הכל, עשינו משהו חדש, נומרטור, שר האוצר הוא כבר לא בעל הבית של הכסף, ולא ראש הממשלה, כל שקל שנרצה להוציא בשנה הבאה נצטרך למצוא לו מקור. זה בחקיקה. לכן מי שרוצה לחגוג לא יצליח. "

כחלון נשאל על השינויים אותם הוא צופה בחלוקת המנדטים בבחירות הבאות ועל כך ענה "אף אחד מאיתנו לא יודע. ביום האחרון לפרסום הסקרים הייתי עם 4-5 מנדטים, אי אפשר לדעת. במדינה הזו, זה לא ארה"ב שם שנה מראש יהיו שינויים קטנים. אם הציבור ישתכנע שאני בסדר, יתן, לא ישתכנע לא יתן. לצערי אירוע ביטחוני ישנה. כשאת אומרת הערבים נוהרים, גם המנדטים נוהרים".

שר האוצר נשאל על הציניות בחברה סביב הערכים והנורמות בעקבות הכרעת בית המשפט העליון אתמול, לפיה ישלח ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט לכלא ועל כך שלא נשמעו תגובות מצד ההנהגה וענה כי " אתמול היה יום קשה, עצוב. קרה פה משהו שראש ממשלה נשלח לכלא וכולם מרגישים עם זה רע. כל אחד רצה לראות את המנהיגים שלו במקום אחר. יש פה משהו עצוב, כבד, שחור שאפשר להרגיש אותו".

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
הבעיה היא חוק התכנון והבניה שמעניק יותר מדי כוח לפקידים מושחתים וחסרי מוטיבציה
צריך לבטל את חוק התכנון והבניה ולהחליף אותו בחוק פשוט בהרבה: תהיה ועדה ארצית אחת לכל היותר שתקבע מה מותר ומה אסור לאדם לעשות בקרקע הפרטית שלו. המלצות הועדה יאושרו בכנסת - וזהו. מרגע זה לא יהיו יותר ועדות תכנון ובניה ולא יהיה צורך בהיתרי בניה. מה שנשאר לממשלה לעשות זה רק לאכוף את החוק באופן שוויוני על כולם וזה הכל.
אלון  |  31.12.15
5.
מספרים
היקף התחלות הבניה כיום אינו תואם את הצרכים הדמוגרפיים ולכן לא ברור כיצד מחירי הדירות ירדו. כל נושא מחיר למשתכן וכ' הן הצעות איזוטריות שביום סביר לא היו זוכות לכותרת ראשית. כמו האנשים המתמודדים במכרזים כאלו זעומה. חוץ מזה, לא מדובר רק על תכנון אלא על התחלות בניה ועם טווח לסיום הבניה. מה שצריך זה לקשם מהר אישורי בניה שלא יקח 13 שנה לאשר תכנון, וכן להגביל את זמן הבניה התקני לפורמטים שונים של בניינים בחוק. מולינו בכפר סבא בנו בניין של 5 קומות בשנתיים!! הבניה נוהלה ע"י קבוצת רכישה שלקחה כל מיני חאפרים שזו היתה העבודה השניה או השלישית שלהם, כולל כל מיני בעלי עבודה שהתחילו לעבוד בשש בערב. זה אומר שנתיים של אבק ושל רעש משבע בבוקר עד שמונה בערב. שנתיים להשלים בניין של 5 קומות. אלו כנראה עבדו גם במוקמות אחרים וגם שם לקח להם שנים לסיים.
ק , כפר סבא  |  30.12.15
לכל התגובות