אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

תחזיות 2016

כצמן על ההפסד בחברת דורי: "זה היה כמו ביצה לפרצוף שהרווחנו אותה ביושר"

יו"ר גזית גלוב לא חסך ביקורת בנוגע לרגולציה: "אם היום הייתי צריך לגייס הון מחדש הייתי הולך לשוק הפרטי". עוד הסביר כיצד צלח את משבר הנדל"ן והתייחס למינוי חתנו לראש מטה ההשקעות של החברה: "זה טיפה מוזר, אבל הוא מוכשר"

30.12.2015, 13:49 | אורן פרוינד

"הדברים שאמרתי בשנת 2007 לגבי איפוק מאוד רלוונטיים גם היום. צריך היום יותר להיזהר. זה מאוד מרגיש כמו שנת 2006 (שנים שלפני משבר הנדל"ן בעולם, א"פ)". כך אמר חיים כצמן, בעל השליטה והיו"ר של חברת גזית גלוב הישראלית בוועידת התחזיות של כלכליסט היום (ד') בתל אביב.

קראו עוד בכלכליסט

כצמן התייחס לעובדה שגזית גלוב, שפועלת בלמעלה מ-20 מדינות שונות בעולם, חשופה בין היתר למדינות נורבגיה, ברזיל, קנדה ורוסיה שנפגעו מהקריסה במחיר הנפט. "נדל"ן זה עסק הרבה יותר פשוט ממה שאנשים חושבים. בסך הכל צריך נכס טוב בשכונה טובה עם תמהיל נכון ואנשים יבואו. גם כשמחירי הנפט יורדים. המרכזים המסחריים שלנו משמשים בעיקר חנויות לצרכים הבסיסיים של אנשים ולכן לא צפויה פגיעה. נהפוך הוא. הצריכה דווקא עולה בזמנים קשים".

לשאלה כיצד הוא צלח את המשבר האחרון בשנים 2009-2008 בניגוד לבעלי הון אחרים כמו פישמן, מימן וזיסר, ענה כצמן: "קשה לי להתייחס למה שעשו אחרים. אבל אז לא עשינו דברים שונים ממה שאנו עושים היום. גם כשמחירי הנדל"ן יורדים - אחרי זה הם עולים - והם עולים יותר. ולכן אופק ואיפוק בנדל"ן זה דבר חשוב. מה שכן, אני חושב שתמיד הקפדנו על איכות הנכסים שלנו ועל אנשים טובים" הסביר כצמן.

עוד הוא ציין כי "בחמש השנים האחרונות, עשינו מחזור של נדל"ן בשווקים משניים וקנינו בשווקים אורבאניים מרכזיים. קנינו אותם במחירים גבוהים יותר ובתשואות נמוכות יותר. מכרנו נכס בתשואה של 7% בפלורידה וקנינו נכס בתשואה של 5% בטורונטו במקום. ולכן ראית אצלנו ירידה בצמיחה, אבל הייתה יציבות כלכלית. יש לנו תזרים חזק ונזילות נכונה. אתה גם לא יכל להיות תמיד פופולרי כי מי שרוצה להיות כזה, לנהל חברה ציבורית תהיה משימה לא פשוטה עבורו. דורי סגל היה מסתובב ומסביר כמה מסודר הלוח סילוקין שלנו וצחקו עליו. מנהיגות זה עסק בודד. הרבה פעמים שאתה עושה החלטות לא מבינים אותם. אבל אחר כך, שמסתבר שצדקת, אף אחד כבר לא זוכר".

חיים כצמן עם סגן עורכת כלכליסט גולן פרידנפלד, צילום: נמרוד גליקמן חיים כצמן עם סגן עורכת כלכליסט גולן פרידנפלד | צילום: נמרוד גליקמן חיים כצמן עם סגן עורכת כלכליסט גולן פרידנפלד, צילום: נמרוד גליקמן

כצמן לא חסך ביקורת בנוגע לרגולציה על הבורסה בישראל. "אם היום הייתי צריך לגייס הון מחדש הייתי הולך לשוק הפרטי ולא לציבורי. אף אחד היום לא חושב להקים חברה ציבורית. כולם הולכים לפרייוט אקוויטי. בלי כל החשיפה, הרגולציה והמגבלות. למה לא ללכת לשם?" תהה כצמן.

גם על הממשלה הישראלית מתח כצמן ביקורת: "העובדה שאין קונים לנכסים בישראל - אנשים צריכים לשאול את עצמם איך זה קרה. זו לא הייתה המציאות לפני כמה שנים. יש פה אנטי של משקיעים וההתנהלות של ממשלת ישראל מול עולם העסקים לא מעודדת לרכוש נכסים".

לגבי הכישלונות של גזית גלוב, בין היתר ההשקעה בחברות דורי ואורמת שהניבה לגזית גלוב הפסדים של עשרות מיליוני שקלים, אמר כצמן "השיעור שלמדנו הוא שהתעסקנו בדברים שלא היו בליבת העסקים שלנו ונכווינו. אני מקווה שהשיעור שלמדתי בדורי הוא מספיק גדול כדי לא לעשות את זה שוב. זה היה כמו ביצה לפרצוף שהרווחנו אותה ביושר".

לגבי חובתו של בעל שליטה לעמוד מאחורי החובות של החברה שלו, ציין כצמן "דונאלד טראמפ אומר שזה השיטה המשפטית שמאפשרת לו לא להחזיר חובות. אני אומר שיש פה עניין תרבותי. בישראל אתה מתנהג כמו בישראל וכדאי לכל אחד לשקלל במערכת הנתונים שלו גם את הרקע התרבותי ולקחת בחשבון שצריך לעמוד מאחורי חובות. אני לא מכיר את החברות האמריקאיות שמגייסות פה אבל בתרבות האמריקאית זה לא מובן שמחזירים חובות תמיד".

כצמן התייחס גם לעובדה שמינה את חתנו צבי גורדון (נשוי לבתו האמצעית בת עמי) לראש מטה ההשקעות של גזית גלוב. "זה טיפה מוזר אבל הוא בחור מוכשר. בארוחה בשבת אצלינו אין שינוי מאז שהוא מונה. הדבר היחיד שהשתנה זה שהבן אדם רוצה כל הזמן לדבר על עבודה ולי קצת נמאס".

תגיות