אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנייקי ועד סין: סיכום שנת 2015 בעסקי ספורט צילום: רויטרס

מנייקי ועד סין: סיכום שנת 2015 בעסקי ספורט

בשנה החולפת נחתמו מספר עסקאות שוברות שיאים בתעשיית הספורט העולמי, שמתגלה כעוגן חשוב לתעשיית הטלוויזיה וגם כנכס משמעותי למשקיעים אמריקאים וחברות סיניות

30.12.2015, 14:29 | אוריאל דסקל
את השנה האזרחית סיימה מינהלת הליגה עם הסכם שיא לכדורגל הישראלי. 126.5 מיליון שקל בשנה לארבע שנים (עם אופציה לשנה חמישית) זה סכום מכובד ביותר עבור הכדורגל הישראלי ובכלל, גם לליגות מסדר גודל שלנו. ההסכם מגיע אחרי שנה נוספת של עליות מחירים אדירות בתעשיית הספורט העולמית - מקבוצות שנמכרו במחירי שיא עד הסכמי זכויות שידור שישנו את פני הספורט בשנים הקרובות.

קראו עוד בכלכליסט

מנצ מנצ'סטר יונייטד. בדרך למכירה? | צילום: רויטרס מנצ

זכויות שידור - הפרמיירליג מעל כולם

בפברואר הפרמיירליג חתמה על הסכם זכויות שידור בבריטניה עם סקיי ו-BT בשווי 5.136 מיליארד ליש"ט לשלוש שנים - עלייה של 70% מההסכם הנוכחי. הסכמים נוספים נחתמו גם בארה"ב, ברזיל וגם בישראל - כולם הקפיצו את המחיר של הפרמיירליג לגבהים חדשים. הערכות הן שההכנסות מזכויות שידור של הליגה האנגלית יגיעו לסביבות ה-8 מיליארד ליש"ט בשלוש שנים הקרובות. זהו סכום שישנה את פני הליגה ויותר משמעותי, את פני הליגות האחרות באירופה, שלא משנה כמה הן עולות בעצמן מבחינת הכנסות - הן לא מתקרבות לליגה האנגלית וימשיכו להפסיד את הכישרונות שלהן לקבוצות האנגליות. עם זאת, הסכם של לה ליגה הספרדית, בשווי 2.65 מיליארד יורו לשלוש שנים, עשוי לשנות במעט את המפה. הפעם הכסף יחולק באופן שיווני יחסית, מה שעשוי להפוך את הליגה הספרדית לשיווינית יותר ומעניינת יותר. לטווח הארוך, ההסכם הזה עשוי לסייע לה לעקוף את הבונדסליגה בכל הקשור להכנסות.

ביוני, חברת דיסקברי (חברת האם של יורוספורט) חתמה על הסכם זכויות השידור האולימפי הגדול ביותר - 1.3 מיליארד יורו לשבע שנים. הסכם שהופך את זכויות השידור האולימפיות באירופה לעניין בלעדי של יורוספורט. ה-IOC חתם גם על הסכמי זכויות שידור גדולים עם BeIN של אל גזי'רה, דנטסו באסיה וגרופו גלובו בברזיל. ההסכמים הללו חשובים ביותר ל-IOC ולעתיד האולימפיאדה.

אנחנו רואים גם מגמות של גופי תקשורת חדשים באסיה ואירופה שמשתלטים על זכויות שידור לאירועי ספורט ייחודיים - אולימפיאדה, ווימבלדון, מונדיאל וכו' - במטרה לחדור לשווקים תקשורת רוויים. כמו במקרה של פרטנר כאן, גם באסיה, אירופה והאמריקאיות, הספורט מתגלה כעוגן שידורים מצוין. במיוחד לאור העובדה שהתפתחויות תוכן ותוכנה מאפשרות ל-Netflix ורשתות דומות, להפוך את הטלוויזיה להרבה יותר מותאמת לכל צופה. זאת בעוד שספורט עדיין נשאר תוכן טלוויזיוני שחייב להיצרך בלייב ובדרך כלל באופן קבוצתי, קהילתי. מה שהופך אותו לנכס משמעותי במיוחד לטלוויזיה.

אגב, אירוע הספורט הגדול ביותר השנה היה הקרב בין מני פקאיו לפלויד מיוות''ר ג'וניור שהצליח לייצר כחצי מיליארד דולר בהכנסות (לא רע עבור לילה אחד של תוכן).

חסויות - ה-NBA מתפתחת

אחרי שחתמה ב-2014 על הסכמי זכויות שידור שמבטיחים לה הכנסה של 24 מיליארד דולר, ליגת ה-NBA חתמה על מספר חוזי חסות אדירים. הראשון נחתם ביוני והוא עם נייקי בשווי 1 מיליארד דולר שמבטיח כי החברה האמריקאית תחליף את אדידס כמלבישה הרשמית של ליגת הכדורסל הטובה בתבל. ההסכם הוא ל-8 שנים ויתחיל ב-2017. ההסכם השני נחתם בנובמבר עם חברת התקשורת Verizon ומבטיח לליגה 400 מיליון דולר בשלוש השנים הבאות. ההסכם מטשטש את גבולות הסכמי החסות וזכויות שהשידור בארה"ב וזאת מאחר ש-Verizon תוכל להתשמש במותג ה-NBA וגם בסרטונים ואפילו ברגעים בלייב. הסכם נוסף שחתמה ה-NBA השנה ופרטיו לא נחשפו היה עם חברת PepsiCo, שתחליף את קוקה קולה כנותנת חסות המשקאות והחטיפים הרשמית של ה-NBA. קוקה קולה וה-NBA הלכו ביחד 30 שנה כמעט ונראה שפפסיקו שילמה ותשלם סכום נאה ביותר כדי להחליף אותה. ההסכם הרביעי הגדול נחתם לאחרונה עם אנהויזר בוש, מבשלת הבירה, שתשלם כ-20 מיליון דולר בשנה ל-4 שנים עבור חסות שם לליגת הפיתוח של ה-NBA וחבילה שיווקית משמעותית עם ליגת הכדורסל הבכירה.

אגב, ב-NFL חתמו על הסכם חסות גדול בהרבה עם אנהויזר בוש בנובמבר. ההסכם של ליגת הפוטבול שם את ההסכם של ה-NBA בפרופורציות המתאימות. קבוצות הפוטבול יקבלו 1.4 מיליארד דולר בשש שנים כדי לפרסם את באד לייט של AB InBev. עם כבר ב-NFL עסקינן, אז מספר קבוצות NFL חתמו על הסכמי חסות שם משמעותיים ביותר עבור האצטדיונים שלהן. מינסוטה, למשל, תקבל 220 מיליון דולר ב-20 שנה מ.יו.אס בנק שעל שם המוסד הפיננסי יקרא האצטדיון החדש של הויקינגס. מרצדס בנץ יתחייבו לשלם 1.4 מיליארד דולר על פני 27 שנים לאטלנטה פאלקונס כדי שאצטדיונה החדש יקרא על שם חברת הרכב הגרמנית. וסנט לואיס ראמס תקבל 158 מיליון דולר מחברת National Car Rental כדי שהאצטדיון שלה יקרא על שם חברת השכרת הרכב. אלו כולם הסכמים שנחתמו השנה. סכומים אלו שמים בפרופורציה המתאימה את ה-20 מיליון שקל בשמונה שנים שתשלם מנורה מבטחים למפעילים של היכל הספורט ביד אליהו. ההסכם של מנורה נחתם השנה כמו גם ההסכם של קבוצת שלמה SIXT עם היכל הספורט החדש בדרייב אין (12 מיליון שקל לשמונה שנים). אלו היו הסכמי "חסות השם" הגדולים ביותר שנחתמו השנה בישראל וכרגע העיניים נשואות לבניית האצטדיון החדש בבת ים.

עוד מארה"ב: NHL, ליגת ההוקי של צפון אמריקה, תקבל 70 מילון דולר בשנה מאדידס, שנלחמה השנה עם חברת אנדר ארמור על הסכם החסות לבוש לליגה. גם בספורט "הלא מקצועני" יש התפתחויות כלכליות. נייקי חתמה באוקטובר על הסכם חסות לבוש עם אוניברסיטת טקסס בשווי 200 מיליון דולר. מישיגין סטייט חתמה מוקדם יותר השנה על הסכם בשווי 169 מיליון דולר עם נייקי.

יציאה מארה"ב תגלה שאמירייטס איירליינס חתמה על הסכם החסות הגדול בהיסטוריה של הטניס עם ATP - בשווי 10 מיליון דולר לשנה ושמארגני אולימפיאדת טוקיו 2020 היו עסוקים במיוחד והבטיחו חסויות בשווי 1 מיליארד דולר לפחות. כמו כן, חברת הרכב טויוטה חתמה על הסכם חסות משמעותי ביותר עם הוועד הפראלימפי הבינלאומי (IPC) שמבטיח הכנסת שיא למה שאנחנו מכנים כאן בישראל "אולימפיאדת הנכים". טויוטה תשלם סכום שיא (הערכות מדברות על 20 מיליון דולר לפחות) לוועד הפראלימפי במה שמוגדר כהסכם החסות הגדול ביותר בתולדות הספורט הפראלימפי.

בכדורגל,Plus500 הישראלית חתמה על הסכם חסות ראשי עם אתלטיקו מדריד בשווי שנע בין 10 ל-15 מיליון יורו בשנה, מה שהופך אותה לחברה הישראלית שמשקיעה הכי הרבה בשיווק של עצמה בספורט.

הסכם חסות החולצה הגדול ביותר שנחתם השנה בכדורגל היה של צ'לסי, שבפברואר השנה חתמה על הסכם חסות בשווי 200 מיליון ליש"ט עם חברת הצמיגים היפנית, יוקוהומה (הסכם החסות השני הכי גדול כדורגל). שווה לראות בסרטון היוטיוב הזה איך צ'לסי עשתה זאת -

רכישות וסוכנויות ספורט

ב-2015 הסינים העלו הילוך בכל הקשור לחדירה לעולם הספורט בכלל ולעולם הכדורגל בפרט. הרכישה הבולטת ביותר היתה של אתלטיקו מדריד, שהעבירה 20% משליטתה לידיים סיניות. אחרי רכישת 20% מאתלטיקו מדריד בינואר, המיליארדר הסיני וואנג ז'יאלין באמצעות חברתו Wanda Sports, רכש גם את Infront, סוכנות ספורט משפיעה עבור יותר ממיליארד יורו. הוא הוציא סכום של 650 מיליון דולר על רכישת החברה המנהלת של איירומן, חברת המנהלת את תחרויות הטריאלתון המפורסמות.חברת IMG חתמה על הסכמי שיתופי פעולה עם מארגני קופה אמריקה וגם היורוליג, מה שישנה את פני הליגה ויסגור אותה ל-16 קבוצות.

מילאן גם כן נרכשה על ידי משקיע אסייתי - בי טאצ'אבול (Bee Taechaubol) - ששילם כחצי מיליארד דולר לסילביו ברלוסקוני על חצי מהקבוצה. במקביל, משקיעים אמריקאים נהרו לקבוצות כדורגל בפרמיירליג כאשר אחוזים ניכרים מקריסטל פאלאס ובורנמות', קבוצות אנגליות קטנות, נמכרו לקרנות השקעות אמריקאיות. קרנות הגידור האמריקאיות נכנסו גם לאזור האפור של משחקי פאנטסי (שבחלק מהמקומות בארה"ב מוגדרים כבר כהימורים לא חוקיים) וגם הימורים על כדורגל אירופי, שעל פי דיווחים מסויימים מניבים תשואה שנתית של עד 15%.

ב-2016 המגמה, ככל הנראה, תמשיך, יותר משקיעים סינים יכנסו לכדורגל האירופי ואולי גם יותר משקיעים "מקצוענים" מאמריקה. בינתיים בארה"ב, אנתוני רסלר, איש עסקים אמריקאי, רכש את אטלנטה הוקס ב-850 מיליון ודלר - הסכם הרכישה הגדול ביותר בספורט האמריקאי השנה.

חסויות אישיות

לברון ג'יימס, כוכב קליבלנד קאבלירס, נמצא מעל כולם בכל הקשור לחסויות אישיות השנה. הכוכב הגדול חתם על הסכם לכל החיים עם נייקי, הסכם היסטורי בשווי של 1 מיליארד דולר לפחות על פי הערכות. ההסכם הזה שם בצל את ההסכם של ג'יימס הארדן עם אדידס (13 שנים ב-200 מיליון דולר) וגם את של סטפן קארי עם אנדר ארמור (יקבל מניות בחברה כמו טום בריידי וסכום נאה של כ-6 מיליון דולר בשנה עד 2024).

השנה לא היתה שנת מונדיאל או יורו ולכן לא היו הסכמי חסות אישיים גדולים מדי לכדורגלנים (אגב, חברות שילמו כ-1 מיליארד דולר לספורטאים השנה עבור חסויות השנה) או חדשניים מדי (הכוכבים הגדולים חתמו על עשרות הסכמים עם חברות שונות אבל לא משהו משמעותי כמו לברון). ואולם, כן היו דיווחים שנייקי מתכננת להפוך את ניימאר לפנים שלה על חשבון כריסטיאנו רונלדו.

רונלדו, שחתם השנה על הסכם שיתוף פעולה בכל הקשור לשיווק דמותו עם פיטר לים הסינגפורי, אולי לא דעך מבחינה מקצועית אבל בנייקי מעריכים כי בקרוב ניימאר יחשב לשם גדול יותר. האם ניימאר יתחיל לקבל את הסכומים של רונלדו וליאו מסי? זו שאלה ל-2016.

תגיות