אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המיתון קרקע את התוכנית של רוסיה ליישוב הירח צילום: אימג'בנק, Gettyimages

המיתון קרקע את התוכנית של רוסיה ליישוב הירח

סוכנות החלל הרוסית רוסקוסמוס הודיעה כי התוכנית להקים בסיס מאויש על הירח תיפגע מקיצוצי הממשלה

31.12.2015, 13:58 | שירות כלכליסט

המשבר הכלכלי העמוק ברוסיה ממשיך לתת את אותותיו, וכעת הוא פוגע גם באחד ממקורות הגאווה של המדינה – תוכנית החלל. על פי דיווח ביומון "איזבסטייה" תיאלץ הממשלה לקצץ מיליארדי דולרים מהתוכנית השאפתנית לחקר הירח.

פריצות דרך מדעיות

 

בכך מצטרפת סוכנות החלל הרוסית רוסקוסמוס לשלל גופים שנפגעו מהמיתון ברוסיה, שנגרם מהצניחה במחיר הנפט ומהסנקציות של מדינות המערב על המדינה בגלל סיפוח חצי האי קרים והפלישה למערב אוקראינה. בין היתר קיצצה הממשלה בתקציב הבריאות ובתקציב שהוקצה לאירוח אליפות העולם בכדורגל ב־2018.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, צילום: איי פי נשיא רוסיה ולדימיר פוטין | צילום: איי פי נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, צילום: איי פי

על פי הצהרה של רוסקוסמוס, היא עובדת כעת עם כמה שרים בממשלה על שינוי התקציב עד 2025. באיזבסטייה פרסמו את טיוטת הקיצוצים שהגישה סוכנות החלל לממשלה, וממנה עולה, כאמור, כי הגרזן יונף בעיקר על התוכנית הרוסית לחקר הירח.

במרכז התוכנית הרוסית עמד הרעיון לבנות בסיס גדול על הירח, שאמור לשמש כר פורה לפריצות דרך מדעיות. סגן ראש ממשלת רוסיה דמיטרי רוגוזין הכריז על התוכנית באפריל אשתקד, והיא היתה אמורה לצאת לדרך בשנה הבאה. המועד לאיוש הבסיס על הירח נקבע ל־2030.

קיצוצים נוספים שעומדים על הפרק יהיו בטיסות המאוישות לחקר הירח, ותקציבן יקטן ב־88.5 מיליארד רובל (כ־1.22 מיליארד דולר) עד 329.67 מיליארד רובל (כ־4.5 מיליארד דולר). הקיצוץ חל אפוא על יותר מ־20% מהתקציב הכולל של התוכנית, שעמד על 420 מיליארד רובל (כ־ 5.74 מיליארד דולר). עם זאת ציינו בסוכנות החלל כי המימון לבניית חללית שתשוגר לירח כמעט לא ייפגע.

ירח מלא, צילום:  shutterstock ירח מלא | צילום: shutterstock ירח מלא, צילום:  shutterstock

"הפרויקט המחודש של תוכנית החלל הפדרלית לשנים 2016–2025 כולל בתוכו את חקר החלל באמצעות לוויינים שמופעלים מרחוק, כמו גם פיתוח אפשרויות למחקר עתידי שכולל משימות מאוישות", נאמר בהצהרה של רוסקוסמוס.

תהילת העבר

הסוכנות הרוסית לא ציינה אם הכוונה להקים בסיס מאויש בחלל עדיין עומדת בעינה, אך ציינה שבכל מקרה לא הייתה כוונה לשלוח טיסה מאויישת לחלל לפני סוף העשור הבא.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ציין כמה פעמים את רצונו להחזיר לרוסיה את תהילת החלל שאפיינה את העידן הסובייטי. ברית המועצות שיגרה לחלל את ספוטניק, הלוויין הראשון, ב־1957, שלחה את האדם הראשון לחלל, יורי גגרין, ב־1961 וערכה את הליכת החלל הראשונה בהיסטוריה ב־1965.

בסופו של דבר הפסידה ברית המועצות לארה"ב במירוץ לחלל, ויריבתה הגדולה היתה זו שהנחיתה אנשים על החלל לראשונה, בקיץ 1969. ארה"ב הצליחה להנחית אסטרונאוטים על הירח עוד חמש פעמים בין 1969 ל־1972, ואילו החללית שבנו הסובייטים לא רשמה ולו שיגור מוצלח אחד לחלל.

תגיות