אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למה אנשים נרקיסיסטים ומניפולטיביים מצליחים יותר בקריירה צילום: שאטרסטוק

למה אנשים נרקיסיסטים ומניפולטיביים מצליחים יותר בקריירה

מחקר חדש שבדק הצלחה בעבודה גילה אילו תכונות שליליות מסייעות בקריירה ומדוע העובדים הנחמדים לא מתקדמים

31.12.2015, 13:38 | שירות כלכליסט
מי מצליח להתקדם יותר בעבודה - הבחורים הטובים או דווקא המניאקים? השאלה הזו מטרידה את מוחות החוקרים כבר שנים, ולרוע המזל עוד לא נמצאה תשובה אחת ברורה.

מחקר חדש שפורסם לאחרונה טוען כי דווקא הלא נחמדים נהנים לעיתים מיותר הצלחה, תלוי בתכונות הספציפיות האופייניות להם.

במסגרת המחקר, שפורסם על ידי האיגוד למדעי הפסיכולוגיה, בדקו הפסיכולוגים מאוניברסיטת ברן בשוויץ 800 עובדים גרמניים בגילאי 25-34. כל המשתתפים מילאו שאלונים שמדדו את תכונות "השילוש האפל", שכולל פסיכופתיה, נרקיסיזם ומקיאווליות. אנשים פסיכופטים מוגדרים על ידי תכונות כמו אימפולסיביות ורמת אמפתיה נמוכה, נרקיסיזם הוגדר כ"תחושת עצמיות גרנדיוזית אך פגיעה", ומקיאווליות מערבת נכונות לתמרן ולנצל אנשים.

השאלון כלל שאלות כמו "אני רוצה שאחרים יקדישו לי תשומת לב" שאמור לסמל נרקיסיזם, או "אני לא מתחרט", שמסמל פסיכופתיה ו"אני מתמרן אחרים כדי להשיג את מבוקשי" לזיהוי מקיאווליות.

החוקרים התעניינו לשמוע על ההצלחה הסובייקטיבית והאובייקטיבית של המשתתפים בקריירה. ראשית, הם מדדו את גובה השכר של המשתתפים ותעדו אם החזיקו בתפקיד ניהולי (אלו נחשבים מדדים להצלחה אובייקטיבית), ואז הם ביקשו מהמשתתפים למלא שאלון על הסיפוק בקריירה (הצלחה סובייקטיבית).

לפי הממצאים, נרקיסיזם ומקיאווליות מקושרים להצלחה מקצועית, אבל פסיכופתיה לא.

כשהחוקרים הוציאו מהחשבון גורמים כמו מגדר ושעות עבודה, הם מצאו שהאנשים שקיבלו ניקוד גבוה במדדי הנרקיסיזם הרוויחו שכר גבוה יותר. לעומת זאת, המשתתפים שקיבלו ניקוד גבוה יותר במדד המקיאווליות היו בעלי סבירות גבוהה יותר להיות בעמדה ניהולית והיו מרוצים יוצר מהקריירה שלהם.

אם כך, מה הקשר בין תכונות אפלות והצלחה בעבודה?

מריל סטריפ, השטן לובשת פראדה, תכונות שליליות דווקא מסייעות לקריירה מריל סטריפ, השטן לובשת פראדה, תכונות שליליות דווקא מסייעות לקריירה מריל סטריפ, השטן לובשת פראדה, תכונות שליליות דווקא מסייעות לקריירה

מבחינת המקוויאליות, החוקרים כותבים: "ייתכן שהרצון הרב למעמד מייצג רכיב בתכונת האופי הזו, והיא מסייעת לאנשים לכבוש עמדות גבוהות בארגון שמובילות לסיפוק גבוה מהעבודה".

בנוגע לעובדים שנחשבים נרקיסיסטים, החוקרים מסבירים שהם לרוב משאירים רושם ראשוני חיובי, בייחוד בראיונות עבודה, כך שיש סיכוי גבוה יותר שישיגו עבודות נחשבות מאשר האדם הממוצע. ישנה גם סבירות גבוהה יותר שיצליחו במשא ומתן.

בעוד שהאנשים בעלי התכונות הללו לרוב לא מסתדרים עם אחרים, החוקרים מסבירים כי פסיכופטים מביעים את חוסר ההסכמה שלהם בצורה שונה. לדוגמה, הם עלולים להפגין התנהגות אגרסיבית ואנטי חברתית, שעלולה לפגוע בהצלחה שלהם במקום העבודה.

רק לשם ההבהרה, גם אם אנשים שקיבלו ניקוד גבוה באחת מהתכונות האלה אינם בהכרח סובלים מבעיה קלינית והם יכולים לתפקד בצורה נורמלית בעבודה ובחיים הפרטיים.

תגיות