אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מקום רע באמצע: ישראל בדירוג שוקי הנדל"ן הרותחים של 2015 צילום: איתמר גרינברג

מקום רע באמצע: ישראל בדירוג שוקי הנדל"ן הרותחים של 2015

עפ"י מדד חברת הנדל"ן פרנק נייט, טורקיה בראש הרשימה עם זינוק של כ-17% במחירי הדירות ואילו ישראל מדורגת במקום השמיני עם עלייה של 5%-6%; עם זאת S&P מעריכה שהעלייה במחירים תואט כי "בנק ישראל יעלה את הריבית לקראת סוף 2016"

03.01.2016, 13:50 | שירות כלכליסט
2016 אמנם כבר התחילה אך עדיין לא נגמרו סיכומי 2015. באתר CNBC דירגו את שוקי הנדל"ן ברחבי העולם שרשמו את העליות הגדולות ביותר בשנה האחרונה, שיהיה גם כדאי לעקוב אחריהם גם בשנה הנוכחית.

הנתונים מבוססים על מדד המחירים העדכני ביותר של חברת הנדל"ן פרנק נייט, שמכסים את התקופה עד סוף ספטמבר. ישראל מדורגת ברשימה לאחר שמחירי הדיור עלו בה ב-2015 בין 5%-6%, אך בהתבסס על דו"ח של S&P ההערכה היא כי השנה תחול האטה נוספת בהתייקרות הדירות בישראל, בין היתר בשל האטה בצמיחה.

1. טורקיה: המחירים זינקו ב-18.9% ב-12 החודשים עד יוני 2015 (התאריך האחרון עבורו יש נתונים עדכניים). "רמות גבוהות של השקעות זרות, אוכלוסייה מתרחבת והאטה בבנייה מסבירים את הלחץ כלפי מעלה על המחירים", הסבירו בפרנק נייט. טורקיה התמודדה בשנה האחרונה עם זרם של פליטים. 2.3 מיליון פליטים מסוריה נכנסו למדינה, כך לפי נתוני האו"ם. 

איסטנבול, טורקיה, צילום: turkey-istanbul-tour איסטנבול, טורקיה | צילום: turkey-istanbul-tour איסטנבול, טורקיה, צילום: turkey-istanbul-tour

2. הונג קונג: המחירים בהונג קונג זינקו ב-16.7% ב-12 החודשים עד ספטמבר. הונג קונג הוכתרה גם באוקטובר על ידי UBS לשוק הנדל"ן הכי פחות בר השגה, ובעל סבירות גבוהה להפוך לבועה. בפרנק נייט מעריכים כי שוק הנדל"ן של הונג קונג ייפגע ב-2016 על ידי העלאת שיעורי הריבית בארה"ב, בהתחשב בכך שהמטבע צמוד לדולר. בטווח הארוך ההערכה היא שההאטה הכלכלית בסין תתחיל להשפיע על שוק הדיור של הונג קונג, שכן משקיעים סינים עשירים יעדיפו להימנע מהשקעות נוספות.

הדירה הכי יקרה בפרויקט twelve peaks בהונג קונג הדירה הכי יקרה בפרויקט twelve peaks בהונג קונג הדירה הכי יקרה בפרויקט twelve peaks בהונג קונג

3. ניו זילנד: מחירי הבתים זינקו בשיעור של 12.6%, ולפי נתוני פרנק נייט, המחירים כעת גבוהים ב-43% מהשפל שנרשם בשיא המשבר הפיננסי. ראש הממשלה ג'ון קיי ציין כי הגורמים לבעיה כוללים את הצמיחה המהירה של האוכלוסייה וכן בעיות של היצע. לדבריו, כדי לענות על הבעיה הם בונים בתים חדשים בקצב מהיר. "אנחנו בונים פי 3 יותר בתים משבנינו לפני שבע שנים כשנכנסתי לתפקיד".

אוקלנד, ניו זילנד, צילום: spwise.com אוקלנד, ניו זילנד | צילום: spwise.com אוקלנד, ניו זילנד, צילום: spwise.com

4. שבדיה: שוק הנדל"ן בעל הביצועים הטובים ביותר באירופה בתקופה שנבדקה. המחירים עלו ב-11.1% לעומת שנה קודם לכן, בשל היעדר היצע. "הביקוש עוקף את ההיצע, והלוואות משקי הבית טיפסו בשיעור הכפול מהצמיחה הכלכלית מאז 2009", נכתב בדו"ח של פרנק נייט.

שטוקהולם, שבדיה, צילום: שאטרסטוק שטוקהולם, שבדיה | צילום: שאטרסטוק שטוקהולם, שבדיה, צילום: שאטרסטוק

5. אוסטרליה: מחירי הבתים באוסטרליה טיפסו ב-9.8% ב-12 החודשים עד ספטמבר. עם זאת, החל מחודש שעבר הוחלו מסים גבוהים יותר על משקיעים זרים שקונים בתים חדשים, כך שקרוב לוודאי שהמדינה תצא בשנה הבאה מהעשירייה הראשונה.

סידני, אוסטרליה, צילום: ויקיפדיה סידני, אוסטרליה | צילום: ויקיפדיה סידני, אוסטרליה, צילום: ויקיפדיה

6. אירלנד: מחירי הדיור עלו בשיעור ממוצע של 8.9% ונראה שהשוק ימשיך להשתפר. מחירי הבתים במדינה, שנפגעה קשות מהמשבר הפיננסי, עדיין נמוכים ב-34.6% מהשיא שרשמו לפני המשבר.

דבלין, אירלנד, צילום: דוד הכהן דבלין, אירלנד | צילום: דוד הכהן דבלין, אירלנד, צילום: דוד הכהן

7. נורבגיה: מחירי הבתים טיפסו במהירות בשנה החולפת בסקנדינביות, ובנורבגיה נרשמה עלייה של 6.1%. עם זאת ב-S&Pהזהירו באוקטובר כי תיקון במחירי הנדל"ן עלול לפגוע בכלכלה.

אוסלו, נורבגיה , צילום: rockstart.com אוסלו, נורבגיה | צילום: rockstart.com אוסלו, נורבגיה , צילום: rockstart.com

8. ישראל: המחירים המשיכו לעלות בשל המלאי המוגבל, אם כי שיעור העלייה הואט ב-2015 וההערכה היא כי ימשיך במגמה זו גם השנה. על פי סוכנות דירוג האשראי, S&P הצמיחה הנומינאלית במחירים נעה בין 5%-6%, ירידה לעומת 7.8% ב-2014. התחזית של הסוכנות היא שהמחירים ירוסנו לרמה של 3.5% השנה ובשנה הבאה, בשל העלאות צפויות בריבית על המשכנתאות. "להערכתנו בנק ישראל יעלה את הריבית לקראת סוף 2016", נכתב בדו"ח. "אולם, להערכתנו המחסור הנוכחי בהיצע יקזז במידה מסוימת את ההשפעות של העלאת הריבית על מחירי הבתים".

ת"א. מתחם שרונה כולל מגדלי המגורים ת"א. מתחם שרונה כולל מגדלי המגורים ת"א. מתחם שרונה כולל מגדלי המגורים

9. קנדה: שיעור עליית מחירי הבתים בקנדה ממשיך להאפיל על ארה"ב. עבור התקופה שנבדקה, מחירי הבתים טיפסו בשיעור של 5.6%. שווי הנכסים בערים גדולות כמו ונקובר וטורונטו זינקו, בין השאר בשל שיעורי הריבית הנמוכים, שהפכו את המשכנתה למשתלמת יותר. אולם, מספר הולך וגדל של משקיעים מהמרים שהשוק יקרוס, על רקע השפעת מחירי האנרגיה הנמוכים על הכלכלה.

ונקובר, קנדה , צילום: vancouvereconomic ונקובר, קנדה | צילום: vancouvereconomic ונקובר, קנדה , צילום: vancouvereconomic

10. ארה"ב: מחירי הבתים עלו ב-4.9%, אולם ההערכה היא כי השיעור יואט ב-2016, זאת על אף שבפרנק נייט לא חושבים שתהיה להעלאת הריבית מדצמבר השפעה משמעותית על המחירים.

שיקגו, אילינוי ארה"ב שיקגו, אילינוי ארה"ב שיקגו, אילינוי ארה"ב

11. בריטניה: שיעור הצמיחה הממוצע של הבתים בממלכה עלה ב-4% ב-2015, כשבסקוטלנד נרשמה עלייה של 2% בעוד שבלונדון המחירים טיפסו ב-8%. הנתונים האלה לא כוללים את מחירי נדל"ן היוקרה. בסוכנות הנדל"ן סבילס מעריכים כי השנה המחירים יעלו ב-5%, ועד סוף 2020.

לונדון, בריטניה, צילום: activerain לונדון, בריטניה | צילום: activerain לונדון, בריטניה, צילום: activerain

תגיות

13 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

11.
השאלה הנשאלת היא מאיזה מחיר עלו הבתים? הרחבה...
אם הבתים זולים מאוד והם עלו למחיר הוגן אז בסדר, פה המחירים גבוהים והם עולים לעוד יותר גבוהים! זה מצחיק מה שקורה פה, יש אנשים שרואים שבניו זילנד או שבדיה עלו המחירים באיזה 11-12%, עכשיו אם תתן לי אזרחות אני עובד, תוך שנתיים אני לוקח משכנתא לביית, אין מקום להשוואה בכלל של מקומות כאלו למדינה שלנו (לא נעשתה השוואה כלל אלא רק צוינו עובדות לגבי העלאה באחוז מחיר הבתים אבל נראה לי שזו כתבה שמנסה להוציא את ישראל בסדר והמדינה שלנו ממש לא בסדר)
אלעד בן יהודה , מודיעין  |  03.01.16
9.
ל - 2 קצב העליה ירד ב 7% חכו עם רכישת דירה עד 2018-2019
כלומר אם ב 2014 היתה עליה של 12% אז ב 2015 היתה עליה של 5% בלבד. אגב, לפי הקצב הזה של מיתון העליה ולפי אישורי הבניה המסיבים, מחיר למשתכן (שהמטרה היא לשווק 50 אלף יח' דיור בפורמט הזה ב 2016), המיסים על המשקיעים ועליית הריבית הצפויה (לדעתי רק בסוף 2016). כל אלו מביאים אותי למסקנה שקצב העליה יתמתן לפחות בדגש על ה"לפחות" כמו ההתמתנו שבין 2014 לבין 2015, מה שיוביל לירידה במחירים של אחוז או שני אחוז לעומת המחירים הממוצעים של 2015. (למי שלא הבין, אם ההתמתנו בירידה היא 7% והעליה בין 14 ל 15 היתה 5% זה משאיר -2%, כלומר ירידה של כ 2% במחיר). הייתי מהמר על התחזית הזו. מה שמוביל למסקנה שב 2017 נפתח את השנה עם כותרות על ירידה במחיר, גם עם מזערית, לראשונה מ 2007. זה יוביל מהלך פסיכולוגי של המתנה ושל ירידה תלולה יותר. מה גם שבארה"ב הצפי הוא לעליית ריבית נוספת מה שיביא לעליית ריבית נוספת גם בישראל. מספיק שהריבית תגיע, עד אמצע 2017, לכאחוז אחד, כדי להשפיע במשהו על השוק. לכן, אני מציע למי שיכול לחכות עד אמצע-סוף 2018, שיחכה. השוק הוא בעיקר מושפע ממומנטומים והממונטום כרגע הוא של התמתנות וצפי לירידה.
מ  |  03.01.16
לכל התגובות