אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מתעניינת חדשה ברכישת מאגרי כריש ותנין: אנרג'יאן היוונית צילום: יח"צ

בלעדי לכלכליסט

מתעניינת חדשה ברכישת מאגרי כריש ותנין: אנרג'יאן היוונית

החברה שהיתה שותפה ברישיונות שרה ומירה מעוניינת להיכנס למאגר מוכח. אנרג'יאן מפיקה גז ביוון ומחפשת במצרים. לפי מתווה הגז, על דלק ונובל למכור את כריש ותנין בתוך כ־14 חודשים

04.01.2016, 06:43 | ליאור גוטמן

מצטרפת חדשה לרשימה המתארכת של חברות המתעניינות ברכישת מאגרי כריש ותנין: חברת אנרג'יאן היוונית — כך נודע ל"כלכליסט".

עד כה הוזכרו שמותיהן של פוסון והאצ'יסון הסיניות ואדיסון האיטלקית כרוכשות אפשריות, ובעבר גם איש העסקים בני שטיינמץ התעניין ברכישה. ביום חמישי פרסמו לראשונה שותפויות הגז דלק קידוחים ואבנר הודעות רשמיות לבורסה, ולפיהן יש כמה מתעניינים ברכישת המאגרים. על פי השלב הראשון במתווה הגז, דלק ונובל אנרג'י צריכות למכור את המאגרים לשחקן חדש בתוך 14 חודשים. בדלק קידוחים ואבנר סירבו להגיב לידיעה.

קראו עוד בכלכליסט

לא קדחה בשרה ובמירה

אנרג'יאן (Energean E&P Holdings) כבר היתה פעילה בענף הגז בים הישראלי. ביוני 2014 היא נכנסה כחברת הקידוחים ברישיונות החיפוש שרה ומירה, שבהם החזיקו הכשרה אנרגיה ומודיעין. סבב חיפושים קודם באותם רישיונות הסתיים ב־2012 בכישלון, אולם מחזיקות הרישיון התעקשו להמשיך ולהחזיק ברישיון מתוך הנחה שימצאו שם גז ונפט. אנרג'יאן אף קיבלה לידיה 25% מהשותפות.

 , צילום: עמית שעל, אוראל כהן, גיא אסיאג צילום: עמית שעל, אוראל כהן, גיא אסיאג  , צילום: עמית שעל, אוראל כהן, גיא אסיאג

ואולם בפועל לא בוצעו כל קידוחים בשטחי שרה ומירה ובחודש שעבר פקעו הרישיונות וחזרו לידי המדינה. את הניסיון האחרון של בעלי הרישיון לאחד את שרה ומירה לרישיון חדש לא אישר הממונה על הנפט במשרד האנרגיה, והיוונים עברו להתמקד במאגר מוכח.

לאנרג'יאן, הרשומה בקפריסין, ניסיון של כ־30 שנה בהפקה ובחיפושי גז במזרח אגן הים התיכון — ביבשה ובים. היא מפעילה שלושה אתרים להפקת גז ביוון, מפתחת שדות נוספים במדינה ומחפשת גז ונפט במדבר המצרי, ביוון ובמונטנגרו. בעבר הקימה מיזם חיפושים משותף עם חברת Ocean Rig המתמחה בקידוחים במים אולטרה־עמוקים ומחזיקה צי אסדות למטרה זאת.

גז לישראל בלבד

הקידוח במאגרי כריש ותנין נחשב אולטרה־עמוק אף הוא. את המאגרים מחזיקות כיום קבוצת דלק (53%) ונובל אנרג'י (47%). נפח הגז המוכח במאגרים הוא כ־59 מיליארד מ"ק, כ־9.5% מנפח לווייתן, ועל פי מתווה הגז הם אמורים להיות התחרות העיקרית ללווייתן ולתמר. דלק החלה בהליך רכישת חלקה של נובל במאגרים, כדי להקל על המכירה העתידית. באמצע נובמבר הן הודיעו כי דלק תשלם לנובל 67 מיליון דולר, מחיר המבטא שווי של 142 מיליון דולר למאגרים במלואם.

יו"ר החברה מתיאוס ריגאס אמר בראיון ל"כלכליסט" בשנה שעברה כי "אם המתיחות בין רוסיה לאוקראינה תימשך (ואיתן הסנקציות על רוסיה — ל"ג), יוון וכל מדינות הבלקן יישארו בלי גז. במצב כזה, שיתוף פעולה בין ישראל ליוון בקידוחי גז בים התיכון פותח לנו הזדמנות טובה". לדבריו אז, קיימת תוכנית "להעביר גז בצינור דרך קפריסין לדרום יוון. אנחנו מעורבים בפרויקטים של הולכה ואחסון של גז ומחפשים כניסות לשוק האירופי". עם זאת, על פי המתווה, הגז בכריש ובתנין מיועד לשוק הישראלי בלבד. אם המאגרים היו הספק היחיד לשוק הישראלי, הגז בהם היה מספיק לשבע שנות צריכה במונחי 2015.

בשבוע שעבר פורסמו שטרי החזקה (הרישיון) של המאגרים שקובעים שהמחזיקים בכריש ותמר צריכים להגיש תוכנית פיתוח שלמה בתוך שישה חודשים. כך, מי שירכוש את המאגרים יקבל איתם את התוכניות ההנדסיות הראשוניות להוצאת הגז מהים. עוד נקבע שהרוכש יצטרך להעסיק עובדים מקומיים ולבצע רכש גומלין בישראל של לפחות 200 מיליון דולר עד 2020. כדי למנוע תכנוני מס, יחויבו הרוכשים באישור כלל החוזים שלהם.

תגיות