אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מאז 2000: מוצרים במעקב רווחיות התייקרו יותר מסל מוצרי המזון

מאז 2000: מוצרים במעקב רווחיות התייקרו יותר מסל מוצרי המזון

מדובר במוצרים בהם מילקי, דני ושמרית, שמחיריהם היו מפוקחים בעבר, אולם בשנים האחרונות מתבצע רק מעקב אחר רווחיותם ליצרנים

04.01.2016, 08:14 | נורית קדוש
מחירי מוצרי המזון שהמדינה הסתפקה בבדיקת רווחיותם מבלי להתערב במחיריהם עלו מאז שנת 2000 ב־65%, וזאת בהשוואה לכלל מוצרי המזון שמחיריהם עלו באותה התקופה ב־52%. כך עולה מסקירה של משרד האוצר, שהשוותה את מחירי המזון המפוקחים למדד מוצרי המזון הכללי של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (ללא פירות וירקות). מדובר במוצרים המצויים תחת סעיף ז' לצו פיקוח הרווחיות ובהם מילקי, דני ושמרית, שמחיריהם היו מפוקחים בעבר, אולם בשנים האחרונות מתבצע רק מעקב אחר רווחיותם ליצרנים.

כמו כן עולה מהסקירה כי מחירי המוצרים המפוקחים, שהמדינה קובעת אותם, עלו בקצב שנתי של 2.9% — קצב דומה לקצב הגידול השנתי של מדד מחירי המזון ללא פירות וירקות. לאורך כל התקופה הנסקרת עמד הגידול במחיריהם של המוצרים המפוקחים על 53%.

מילקי מילקי מילקי

הבדיקה של האוצר העלתה עוד כי מחירי המוצרים שהמדינה הסתפקה במעקב אחר שיעור הרווחיות שלהם עלו בקצב מהיר יותר ממדד מחירי המזון, במיוחד בין תחילת 2008 לפרוץ המחאה החברתית בקיץ 2011. אותם המחירים ירדו בחדות בתקופת המחאה, אולם למרות זאת הנתונים לכלל התקופה מצביעים על התייקרות חריגה.

לאחרונה בחנה ועדת המחירים הבין־משרדית את האפשרות לחייב את הקמעונאים להעביר לצרכנים את ההנחות שהם מקבלים מיצרני המוצרים המפוקחים, המוערכות ב־300 מיליון שקל בשנה. בעקבות מסע לחצים שניהלו הקמעונאים וחלק מהיצרנים, חזרה בה הוועדה מכוונתה ובחרה להסתפק במעקב אחר הרווחיות של המוצרים.

נורית קדוש

תגיות