אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אפקט הריבית: 44 מיליארד שקל התנדפו מהאפיקים הסולידיים בקרנות ובתעודות

אפקט הריבית: 44 מיליארד שקל התנדפו מהאפיקים הסולידיים בקרנות ובתעודות

קרנות הנאמנות הכספיות ותעודות הפיקדון ספגו פדיונות עתק ב־2015. רוב כספי המשקיעים חזרו לפיקדונות בבנקים, ורק חלק קטן מהם נותב לתעודות ולקרנות המשקיעות במניות ואג"ח בחו"ל

05.01.2016, 08:58 | רחלי בינדמן

ענף תעודות הסל וקרנות הנאמנות מסכם את 2015 כשמילת המפתח היא יציאה מסיבית של כספים מהאפיקים הסולידיים. בקרנות מדובר בקרנות הכספיות, ובתעודות הסל מדובר בתעודות הפיקדון — שני אפיקים אלה משקיעים בפיקדונות בבנקים, תוך ניצול היתרון לגודל להשגת ריביות טובות יותר למשקיעים. אך בתקופה של ריבית אפסית עלות דמי הניהול שקרנות ותעודות אלה גובות מאפילה על התשואה, ולכן המשקיעים העדיפו לפדות את הכספים ולעבור למזומן או לחזור לפיקדונות בבנקים. רק חלק קטן יחסית מהכספים שנפדו נותב להגדלת רמת הסיכון באמצעות קרנות ותעודות המשקיעות באג"ח קונצרניות או מניות.

קראו עוד בכלכליסט

מנתונים של איגוד לשכות הסל ושל בית ההשקעות מיטב דש עולה כי תעודות הפיקדון פדו בשנה החולפת 17.2 מיליארד שקל ואיבדו 68% מנכסיהן, ואילו הקרנות הכספיות ספגו פדיון עתק של 26.6 מיליארד שקל — כמחצית מנכסיהן. בסך הכל פדו האפיקים הסולידיים כ־44 מיליארד שקל, שמתוכם רק כ־7 מיליארד שקל נותבו לגיוסים באפיקים אחרים. כך, בקרנות הנאמנות גייסו האפיקים המגייסים רק כ־5 מיליארד שקל, ובתעודות הסל גייסו האפיקים המגייסים רק 2.2 מיליארד שקל.

יש הבדל מהותי בין תמהילי ההשקעה בתעודות הסל ובקרנות הנאמנות. המשקיעים מעדיפים, בדרך כלל, להיחשף להשקעה במניות דרך תעודות הסל ולא דרך קרנות מנוהלות, הגובות דמי ניהול גבוהים משמעותית. בקרנות נאמנות עיקר הכספים מופנה לאפיקים הסולידיים יותר — אג"ח ממשלתיות וקונצרניות, שם גם יש למנהל השקעות יכולת טובה יותר להכות את המדדים. הגיוסים והפדיונות בענף תעודות הסל מראים, אם כן, לאן כיוונו המשקיעים את יעד התשואה שלהם, כאשר אפיק המניות בארץ ספג פדיונות של 1.4 מיליארד שקל, בעוד אפיק המניות בחו"ל רשם גיוס של 3.7 מיליארד שקל. גם תעודות הסל העוקבות אחר מדדי האג"ח בישראל ספגו פדיונות של 283 מיליון שקל, בעוד תעודות העוקבות אחר מדדי אג"ח חו"ל גייסו 322 מיליון שקל ב־2015.

ברמת המנהלים בענף תעודות הסל מסמנת שנת 2015 מהפך בקרב השחקניות הגדולות. תכלית, חברת תעודות הסל שבבעלות מיטב דש, גזלה מהמתחרה קסם את הבכורה, עם היקף נכסים מנוהל של 30.7 מיליארד שקל לעומת 29.3 מיליארד מנוהלים בקסם. בענף זה, שמנהל מוצר פסיבי מבוסס מדדים, יש חשיבות גדולה מאוד, מבחינה שיווקית ותדמיתית, להיות השחקן הגדול בשוק.

הסיבה למעקף של תכלית הוא פדיונות כבדים יותר שספגה קסם בתעודות הפיקדון: 7.2 מיליארד שקל, זאת לעומת 4.8 מיליארד שקל שספגה תכלית. בנטרול הפדיונות בתעודות הפיקדון מציגה קסם את הגיוסים הגבוהים ביותר ב־2015 בתעודות המסורתיות, 967 מיליון שקל, אחריה תכלית עם גיוסים של 681 מיליון שקל, לאחר מכן פסגות עם גיוסים של 521 מיליון שקל ולבסוף הראל סל עם גיוסים של 96 מיליון שקל. כ־42% מסך הגיוסים בתעשייה נותבו לקסם, בעוד נתח השוק שלה הוא כ־28%, כלומר היא הציגה גיוסים גבוהים מכפי גודלה.

תגיות