אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קרנות הון סיכון ישראליות גייסו למעלה ממיליארד דולר ב-2015 צילום: שאסטרסטוק

קרנות הון סיכון ישראליות גייסו למעלה ממיליארד דולר ב-2015

השנה שעברה היתה מהטובות ביותר בהייטק הישראלי בעשור האחרון, כך עולה מדו"ח של חברת המחקר IVC ופירמת KPMG שפורסם הבוקר וסוקר את מפת ההשקעות בחברות סטארט-אפ מקומיות

05.01.2016, 13:10 | אסף גלעד

קרנות ההון סיכון הישראליות גייסו השנה 1.02 מיליארד דולר ממשקיעים זרים בכדי להשקיע בחברות סטארט-אפ ישראליות בתחום ההייטק, מדעי החיים או הקלינטק, כך עולה מדו"ח שפירסמו הבוקר (ב') חברת המחקר IVC ופירמת KPMG.

קראו עוד בכלכליסט

בין הקרנות שהשלימו השנה גיוס ניתן לציין את 83North, לשעבר גריילוק ישראל של ארז עופר, ארנון דינור, יורם שניר ולורל בודן, שגייסה 204 מיליון דולר. זוהי קרן שלישית של חברת ניהול, אך הראשונה תחת המיתוג החדש של צוות גריילוק ישראל; קרן גלילות של אריק קליינשטיין וקובי סמבורסקי שגייסה קרן שנייה בהיקף של 77 מיליון דולר; קרן First Time של אילן שילוח, ניר טרלובסקי ויונתן בן-ארצי, שהשלימה השנה גיוס של 60 מיליון דולר; סינגולריטים של משה חוגג וקינס רקישב שגייסה השנה שתי קרנות בהיקף של 132 מיליון דולר סך הכל, מרביתם ממשקיעים סיניים; קרן StageOne החדשה של יובל כהן וטל סלובודקין; קרן קומרה של יוצאי אוורגרין בועז דינטי, ארז שחר וסיוון שמרי-דהן שהשלימה גיוס של 100 מיליון דולר להשקעות בחברות בוגרות; והקרן השמינית של וינטג' סגרה 125 מיליון להשקעות בשלבים מאוחרים, שנה לאחר גיוס הקרן השביעית שלה בסך של 144 מיליון דולר, מהם מוקצית כמחצית מההון להשקעות בקרנות הון סיכון ישראליות.

שותפי 83North: ארנון דינור לורל באודן יורם שניר ארז עופר שותפי 83North: ארנון דינור לורל באודן יורם שניר ארז עופר שותפי 83North: ארנון דינור לורל באודן יורם שניר ארז עופר

בגזרת מדעי החיים ניתן לציין את הקרן הרביעית של פונטיפקס שגייסה 150 מיליון דולר, בנוסף ל-40 מיליון דולר שגוייסו בסגירה ראשונה של קרן אגטק, קרן נוספת של חברת הניהול, וכן את קרן טריוונצ'רס (TriVentures) שהשלימה גיוס קרן בהיקף של 100 מיליון דולר.

נוסף על כך, גייסו השנה כמה משקיעים פרטיים קרנות קטנות (מיקרו-פאנדס), כמו קרן Cerca של הדר אבטליון, עופר כץ, איציק לב והללי ברץ, שגייסה 12 מיליון דולר.

על פי הדו"ח, כלל הגיוסים השנה צפוי לעלות בעוד כחצי מיליארד דולר בהתאם לסגירת תהליכי גיוס של קרנות שטרם הסתיימו. בין קרנות אלה ניתן למנות את קרן הצמיחה של פיטנגו שהבטיחה בינתיים 125 מיליון דולר מתוך יעד של 250 מיליון דולר; ורטקס שמבקשת לגייס 150 מיליון דולר וגייסה 128 עד כה; TLV שמעוניינת לגייס 100 מיליון והבטיחה עד כה 50 מיליון; Sherpa InnoVenturesSherpa InnoVentures של איתי הורשטוק, אילן פלדמן ועודד עברון שגייסה 20 מתוך יעד של 70 מיליון דולר ו-Grove Ventures של דב מורן שמעוניינת לגייס 80 מיליון וגייסה עד כה 30 מיליון דולר. בסיומו של תהליך הגיוס ניתן יהיה לסכם שנה שבה גוייסו מעל ל-1.5 מיליארד דולר לקרנות הון סיכון ישראליות, מה שיהפוך את 2015 לאחת משנות הבציר הטובות ביותר בהייטק הישראלי בעשור האחרון.

אהרון מנקובסקי, קרן פיטנגו, צילום: אוראל כהן אהרון מנקובסקי, קרן פיטנגו | צילום: אוראל כהן אהרון מנקובסקי, קרן פיטנגו, צילום: אוראל כהן

מריאנה שפירא, מנהלת המחקר ב- IVC, מסבירה כי "שנת בציר בעולם הון הסיכון היא השנה שבה מתחילה קרן להשקיע אחרי גיוס הון ראשוני, ולרוב ממשיכות הקרנות בגיוס הון גם בשנים הבאות. שנת 2015 היא שנת הבציר הראשונה במחזור השביעי של גיוסי קרנות הון הסיכון הישראליות, ובסיכום ביניים היא נראית מבטיחה בהחלט, עם מספר שחקנים חדשים שנכנסו לשוק הון הסיכון המקומי, ועם 13 קרנות הון סיכון בסגירה ראשונה שצפויות להמשיך את מאמצי גיוסי הון במהלך 2016".

המחזור השביעי של גיוסי קרנות הון הסיכון הישראליות יצא לדרך בראשית שנת 2015, עם ההכרזה על גיוס קרן 83North בסך של 204 מיליון דולר, והוא הגיע בעקבות המחזור השישי והמוצלח, בין 2011 ל-2014, שהסתכם ב- 3.6 מיליארד דולר שגויסו על ידי 61 קרנות. המחזור השישי לגיוסי קרנות הון הסיכון המקומיות היה המוצלח ביותר מאז שנות ה-2000 המוקדמות, והסתיים בגיוסי קרנות בציר 2014 עם סך של 1.2 מיליארד דולר, שנת הבציר החזקה ביותר בעשור האחרון. המגמה הבולטת ביותר של המחזור השישי הייתה העליה במספר "קרנות המיקרו", קרנות הון סיכון שמנהלות הון מתחת ל-50 מיליון דולר, עם 33 קרנות מיקרו חדשות שגייסו הון בתקופה זו, פי שלושה יותר ממספרן בשני מחזורי הגיוס הקודמים.

שנת הבציר 2015 התאפיינה בהופעה של מספר יוצא דופן של קרנות צמיחה חדשות - שש קרנות יעודיות גויסו להשקעה בחברות בשלבים מתקדמים. על פי IVC ו-KPMG עדיין מוקדם לקבוע זאת, אך יתכן שזו המגמה החדשה שתאפיין את מחזור הגיוסים השביעי.

עופר סלע, שותף בחטיבת הטכנולוגיה ב- KPMG סומך חייקין, מזהה שינוי בתמהיל השותפים המוגבלים (LP), כלומר הגורמים המשקיעים בקרנות ההון סיכון: "אמנם נראה שיש יותר פעילות מצד משקיעים מוסדיים ישראלים מאשר בעבר, אך עדיין חלקים ניכרים מהמוסדיים משאירים את הזירה בעיקר למשקיעים מארה"ב, ולאחרונה בהיקפים עולים גם לכאלה מסין".

"הקיימות של תעשיית הון הסיכון המקומית מקבלת חיזוק משתי מגמות משלימות שמתרחשות במקביל", אומר סלע. "מחד, אנו רואים יותר קרנות ותיקות המאריכות את תקופת הפעילות שלהן אל מעבר לעשר שנים כפי שהיה מקובל, תוך שהן משקיעות חלק ניכר מן ההחזרים שלהן, ובכך מגדילות בפועל את זמינות ההון להשקעות. מאידך, אנחנו רואים התקצרות של מחזורי הגיוס של הקרנות, ויודעים כבר כיום על קרנות מבציר 2014 שמתכוונות לגייס קרן חדשה השנה, מה שיאיץ את מחזורי ההשקעה שלהן".

בתחילת 2016, ההון הפנוי להשקעות של קרנות הון הסיכון הישראליות עמד על 2 מיליארד דולר. מתוך סכום זה, מעט יותר מ-500 מיליון דולר מוקצים להשקעות ראשונות, ויתר הסכום מיועד להשקעות המשך. עם למעלה ממיליארד דולר שצפויות הקרנות לגייס במהלך 2016, ב-IVC ו-KPMG מאמינים שיותר מ-700 מיליון דולר יהיו פנויים להשקעות ראשונות במהלך השנה הבאה.

תגיות