אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הלמ"ס: 20% מאמצעי הייצור בתעשייה עומדים ללא שימוש עקב היעדר ביקוש צילום: בלומברג

הלמ"ס: 20% מאמצעי הייצור בתעשייה עומדים ללא שימוש עקב היעדר ביקוש

על פי סקר מנהלים, בדצמבר נרשם השיעור הגבוה ביותר של אמצעי ייצור ללא שימוש בתעשייה. הנתון עשוי להשפיע על החלטת הריבית של בנק ישראל. ברוב ענפי המשק חלה הרעה בחודש האחרון של השנה

05.01.2016, 14:42 | מיקי פלד

הרעה קלה נרשמה בדצמבר במצב המגזר העסקי בישראל, כך עולה מנתונים שמפרסמת היום הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה על סמך סקר הערכות מנהלים. בדצמבר הפער בין שיעור המנהלים שמעריכים כי חל שיפור בפעילות לבין אלו שמעריכים את ההיפך עמד על 1.3% בלבד, לעומת 2.2% בנובמבר. באופן שאולי מפתיע, הדיווח על הרעה נמצא בכל הענפים במשק מלבד תעשייה, שם דווקא הפער עלה ל-4.7% לעומת 1.4% בנובמבר. בקרב מלונאים נרשמה ההרעה המשמעותית ביותר לעומת נובמבר, כאשר שיעור המנהלים שסבורים כי בדצמבר חלה הרעה בפעילות העסקית שלהם עמד על 35% יותר מאשר המנהלים שסבורים שחלה הטבה. בנובמבר הפער עמד על 13% לטובת אלו שסברו שיש הרעה, וההרעה הנוכחית היא הנמוכה ביותר מאז מבצע צוק איתן ביולי 2014.

פועל במפעל (אילוסטרציה), צילום: בלומברג פועל במפעל (אילוסטרציה) | צילום: בלומברג פועל במפעל (אילוסטרציה), צילום: בלומברג

בסקר נשאלו המנהלים של מפעלי התעשייה איזה חלק מאמצעי הייצור השונים נותר ללא שימוש מכל סיבה שהיא. כלומר כמה מבין המכונות, הציוד ושאר אמצעי הייצור לא מנוצלים במלואם. התשובה הממוצעת בענף התעשייה היתה כי רק 79.5% מאמצעי הייצור מנוצלים, וזהו השיעור הנמוך ביותר מאז שהחלה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לערוך את הסקר ב-2010. הסיבה המרכזית לאי ניצול של אמצעי ייצור הוא כמובן היעדר ביקוש, בין אם מקומי ובין אם של שווקים בחו"ל.

לנתון הזה עשויה להיות משמעות מרחיקת לכת. בעגה הכלכלית מצב כזה נקרא פער תוצר שלילי ועצם קיומו נותן אינדיקציה לכך שגם במידה והציבור יגדיל את הביקוש שלו למוצרים והמפעלים יגדילו את התפוקה שלהם הדבר לא ישפיע על האינפלציה במשק, לפחות עד שלא יתקיים יותר פער בין פוטנציאל הייצור של התעשייה לבין הביקוש למוצרים שלה. במילים אחרות, בנק ישראל אמנם חזה כי במהלך השנה הנוכחית הוא יעלה את הריבית ב-0.15% אך הצטברות של נתונים מאין אלו עשויים לשנות את התחזית ולהפוך את העלאה הזו לרחוקה עוד יותר.

מנתוני הלמ"ס עולה עוד כי בענף הבינוי מדובר על הרעה כאשר הפער בין המנהלים שהעריכו לטובה את מצב החברות שבראשן הם עומדים לעומת אלו שהעריכו לרעה עומד על 2.1% בלבד, לעומת 6.3% בחודש הקודם. מעניין לראות כי לפחות על פי הסקר, רוב המנהלים בענף הבינוי סבורים כי היקף הפעילות בחודשים הקרובים יקטן, למרות דבריהם של שר האוצר משה כחלון ושר הבינוי יואב גלנט על הגדלת היצע הקרקעות וזירוז הליכי התכנון והבנייה. הפער בין אלו שסבורים שהפעילות תקטן לאלו שסבורים שהפעילות תגדל עמד על 7.4%.

במסחר הקמעוני נרשמה הרעה קלה בהערכת המנהלים הכוללת עם פער חיובי של 1.5%, כשש עשיריות האחוז פחות מהחודש הקודם. בשירותים חלה הרעה מעט גדולה יותר, כאשר הפער החיובי עומד על 1.3%, שהם כאחוז מתחת לחודש הקודם.

תגיות