אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
זמן אבות צילום: רויטל מיקלס

זמן אבות

פעילויות מאורגנות עם תינוקות נחשבו בעבר לנחלת האמהות בלבד. כעת סדנאות שונות ברחבי הארץ מכירות גם בצורך של אבות טריים לבלות עם התינוקות שלהם

06.01.2016, 08:48 | רעות ברנע

חופשת לידה, לפחות בארץ, היא עניין של אמהות. הן שיוצאות ל"חופשה" ומבלות עם התינוק את רוב חודשיו הראשונים. לפעמים צריך מישהו כמו מארק צוקרברג שיזכיר לעולם שיש גם אבא בסיפור הזה, ויש מדינות שכבר הפנימו את העובדה הזאת ומעניקות חופשת לידה גם לאב. אבל עד שאנחנו נגיע לרמת הנאורות הזאת, יש אבות בישראל שמצליחים לבלות עם התינוקות זמן איכות בדרך קצת אחרת.

משתחררים בלי הנשים

 

"נוצר פער בין האמהות לאבות", אומרת בת אל גלזר, מנהלת המרכז הקהילתי "פרפרים" לגיל הרך של עיריית תל אביב־יפו. "האמהות עוברות סדנאות שונות, הן מנוסות ויש להן ביטחון, משהו שלאבות בדרך כלל חסר". זה כשנה גלזר מדריכה אחת לחודש "בוקר של כיף עם אבא" במרכז, סדנה חד־פעמית של שעה ורבע ובה היא מעניקה לאבות טריים זמן איכות עם התינוקות שלהם, שמכיל רפרטואר של פעילויות שהם יכולים לעשות יחד גם בבית (40 שקל לסדנה, פרטים בדף הפייסבוק של המרכז או באתר עיריית ת"א־יפו). "אני מלמדת אותם איך לגעת בתינוק ואיך להחזיק אותו, מלמדת שירים ותנועות. אנחנו מדברים על הגירויים שהתינוק צריך לקבל בכל שלב התפתחותי, על התפתחות המערכות השונות ואיך מעודדים תינוקות לעשות דברים שונים. פתאום האבות מקבלים גושפנקה למה שהם עושים, והביטחון שלהם גובר".

פעילות בסדנה של יעל דימנשטיין. בהתחלה האבות פחדו שיצטרכו לרקוד ולשיר , צילום: רויטל מיקלס פעילות בסדנה של יעל דימנשטיין. בהתחלה האבות פחדו שיצטרכו לרקוד ולשיר | צילום: רויטל מיקלס פעילות בסדנה של יעל דימנשטיין. בהתחלה האבות פחדו שיצטרכו לרקוד ולשיר , צילום: רויטל מיקלס

במה שונה הסדנה הזאת מהסדנאות המיועדות בעיקר לאמהות?

"אני מרשה לעצמי לעשות דברים שהם קצת יותר 'אקסטרים', מלאים אנרגיה תנועתית. זה חשוב שהתינוק יקבל גם את הפן הזה. הרבה פעמים האב חוזר מהעבודה ומספיק לבצע רק את טקס השינה, אבל בשנה הראשונה הנוכחות ההורית של שני הצדדים חשובה ביותר. ההחזקה של גבר, למשל, שונה מזו של האישה. יש לו היציבה שלו והריח שלו — גם זו למידה מבחינת התינוק. כמו כן, נוכחות הורית של שני הצדדים עוזרת לייצר שינה טובה ואיכותית יותר אצל תינוקות".

גם יעל דימנשטיין, מדריכת אמהות, היריון ולידה, למדה בעת האחרונה על העובדה כי האבות קצת 'מוזנחים' בסיפור והחליטה לפתוח סדנה משלה. אחת לחודש היא מקיימת "בוקר עם אבא" ביישוב צורן (60 שקל לסדנה, פרטים בעמוד הפייסבוק "יעל דימנשטיין"). "מאז שאני מעבירה סדנאות לאמהות אחרי לידה יוצא לי לשמוע תלונות מאבות שלא רואים את עצמם בכל הסיפור. היום האבות מחוברים מאוד למשפחה ורוצים להיות חלק מהתהליך. לסדנה הראשונה נרשמו שמונה אבות, עם קצת חששות שמא הם יצטרכו לרקוד או לשיר. אבל ראו בבירור שיותר קל לגברים לזרום כשהנשים לא שם. התינוקות היו שלווים ורגועים והתמסרו מאוד. השיחה בין הגברים שונה, בין השאר עולה העניין של העבודה ואיך מחלקים את הזמן. הם אפילו ביקשו להפוך את הפעילות לחוג קבוע".

פעילות במרכז "פרפרים". האבות מקבלים גושפנקה, צילום: עדי לם פעילות במרכז "פרפרים". האבות מקבלים גושפנקה | צילום: עדי לם פעילות במרכז "פרפרים". האבות מקבלים גושפנקה, צילום: עדי לם

 

לא תמיד זה קל

 

חוג קבוע כזה כבר מתקיים מזה שנה ברחובות, בבית הסדנאות של כללית שירותי בריאות. זוהי סדנה של שישה מפגשים לאבות ולתינוקות שמלמדת בה ענת אנגל, מדריכה להתפתחות תינוקות (60 שקל לששת המפגשים למבוטחי כללית, 192 שקל לשאר). "אני מאמינה שסדנה כזו צריכה להכיל כמה מפגשים מכיוון שמדובר בתהליך", היא אומרת. "המטרה היא לתת לאבות כלים ורעיונות למשחקים עם התינוק שיעודדו אותו מבחינה מוטורית וחושית, ואפשר לראות שמשיעור לשיעור הם צוברים ביטחון וידע. אני נוגעת בכל עולם התוכן שקשור לתינוק, כמו איך מרגיעים אותו, ממה לצפות בכל שלב ואפילו איזה מנשא מומלץ לכל אחד. מכיוון שאני מלווה את האבות במשך תקופה ארוכה יחסית, עם הזמן הם הולכים ומשתתפים יותר — למרות שזה לא בא להם בקלות בהתחלה כמו לאמהות".

תגיות