אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טוויטר, אל תתני לנו לחפור צילום: איי אף פי

דו"ח טכנולוגי

טוויטר, אל תתני לנו לחפור

ברשת החברתית המצייצת שוקלים לבטל את הגבלת 140 התווים, ה-FBI פרץ לאלף מחשבים כדי לצוד פדופילים ומשטרת בריטניה מרגישה שאין לה מספיק מצלמות, אז היא רוצה גם רחפנים

06.01.2016, 14:15 | יוסי גורביץ

זה לא שבור, אל תתקנו את זה

מנכ"ל טוויטר, ג'ק דורסי, שלח אתמול (ג') בלון ניסוי והודיע שהחברה שוקלת לאפשר למשתמשים לכתוב הודעות ארוכות יותר מ-140 תווים. על פי דיווחים, טוויטר תאפשר למשתמשים להשתמש בעד 10,000 תווים, כלומר בערך 2,000 מילה. זה האורך של מסרונים שאפשר לשלוח כעת כהודעה פרטית בטוויטר, ויש לומר שהאנשים שחששו כבר אז שהשינוי הזה יוביל לשינוי כללי צדקו.

ג ג'ק דורסי מנכ"ל טוויטר | צילום: רויטרס ג

התגובות להצעה של דורסי היו מהירות וברוטליות: המניות של טוויטר, שגם ככה לא מרגישות כל כך טוב, איבדו שני אחוזים מערכן והן נסחרות כעת במחיר הנמוך ביותר בהיסטוריה שלהן: 21.89 דולרים למניה.

דורסי הפריח בלון, אז תנו לי ליירט אותו: אם בטוויטר יהיו 10,000 תווים, אף אחד לא יצטרך את הרשת החברתית הזו. בשביל זה יש פייסבוק ולה יש ממילא יותר משתמשים. הייחוד של טוויטר, גם אם לא זו היתה הכוונה כשהשירות הוקם, הוא בכך שהוא מאלץ אנשים לחשוב בצורה חדה וקצרה.

כן, זה הופך אותו למדיום בעייתי להעברת מסרים מורכבים. אבל לא לזה הוא מיועד. הוא מיועד לאמירות חדות ולשנינויות בוטות. טוויטר מאלץ את המשתמש לעבוד. אתה לא יכול סתם ככה למרוח 200 מילה על משהו, אתה חייב להתמקד. זה הכוח של השירות. זו, במידה מסוימת, גם נקודת התורפה שלו. ואחת הסיבות שיש לו פחות משתמשים מפייסבוק.

אבל ויתור על הנקודה הזו יהפוך את טוויטר לעוד פייסבוק. ואין צורך בעוד-פייסבוק. תוך כמה זמן מישהו עלול אפילו לעלות על הרעיון המבריק שיאפשר לאנשים לכתוב מסרונים באורך 141 תווים (כדי שטוויטר לא תוכל לתבוע). למה זה טוב?

טוויטר, מבחינת המשתמשים, עובד מצוין. מבחינת המשקיעים, אולי לא. אבל הנה רעיון: חלק גדול מהמשתמשים יהיה מוכן סכום חודשי קטן כדי להמשיך לעשות את מה שהוא עושה. יש לכם מודל עסקי. נצלו אותו.

צו אחד, 1,300 פריצות

ה-FBI, הודיעו בגאווה לא מזמן על חיסול אחד משרתי פורנו הילדים הגדולים ברשת האפלה, Playpen. לדברי הבולשת, מדובר באתר פורנו הילדים הגדול ביותר שנותר.

יש רק בעיה אחת. כמו בהרבה מקרים של פעילות של ה-FBI, גם פלייפן הפך בשלב מסוים למבצע עוקץ. הבולשת השתלטה על השרת, קיבלה צו מעקב, ואז חיכתה לחשודים. פלייפן החל להפיץ נוזקה לכל המשתמשים שהגיעו אליו, שאפשרה ל-FBI לחפש במחשבים שלהם.

השתמשו בצו אחד לכל החשודים השתמשו בצו אחד לכל החשודים השתמשו בצו אחד לכל החשודים

זו שיטה שונה מהותית מצורת החקירה המקובלת. צו אמור להיות לאדם אחד או למקום אחד. הפעם, באמצעות השתלטות על שרת, הצו אפשר לממשלה לפרוץ ל-1,300 מחשבים. הנחת העבודה הרציונלית של הבולשת הייתה שמי שמגיע לאתר הזה לא עושה זאת בטעות; אם הוא שם הוא חשוד. הגיוני.

כעת, מבחינה חוקית מה שעליהם לעשות הוא להוציא צו נפרד לכל מחשב. יש כתובת IP ויש עילה מספקת. אל תתחילו לכתוב את החוק מחדש ואל תחשבו שמותר לכם לפרוץ למחשבים של אנשים אחרים בלי אישור של בית משפט – כי זה בדיוק מה שעשיתם. וכל זה נעשה בלי דיון ציבורי מספק.

כאן המקום לציין שוב שבעוד שבארה"ב ואירופה יש דיון ציבורי בנושא, בישראל אין לנו מושג ירוק איך מתנהלים דברים כאלה, ולא נראה שלמישהו אכפת. ספרו לי עוד על הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון.

העין המשטרתית מעל לונדון

בריטניה היא הממלכה המנוטרת, עם מספר שיא של מצלמות מעקב למטר מרובע. אבל למשטרה שם זה לא מספיק. 43 כוחות משטרה באנגליה ו-וויילס שוקלים כעת להצטייד ברחפנים.

מפגינים בלונדון. האם יש להם סיבה לחשוש?, צילום: אי פי איי מפגינים בלונדון. האם יש להם סיבה לחשוש? | צילום: אי פי איי מפגינים בלונדון. האם יש להם סיבה לחשוש?, צילום: אי פי איי

רשמית, המטרה שלהם תהיה לסייע לשוטרים במלחמה בפריצות ובעת ניהול משברי בני ערובה – לא שיש הרבה כאלה במדינה שמתגאה, בצדק, בכך שכמעט אין בה פשיעה בנשק חם. אולם בפועל ציוד כזה תמיד זולג. השקעת מיליונים בציוד חכם, לא תפעיל אותו למשהו אחר? למשל, למעקב אחרי מפגינים?

משטרת לונדון נאלצה בשנים האחרונות לפצות במיליונים ארגונים של אקטיביסטים שבהם היא שתלה שוטרים סמויים במשך שנים. חלקם נכנסו למערכות יחסים עם פעילות, שבמקרים מסוימים ילדו להם ילדים. המעקב כוון לעתים קרובות כנגד מטרות חוקיות לגמרי, מתוך הנחה שהפעילות החוקית הזו היא "סם מעבר" לפעילות לא חוקית. אז, אם ננקטו פעילויות מרחיקות לכת כאלה נגד פעילי זכויות אדם שמתנגדים למק'דונלד האם אפשר לסמוך על ההבטחה שלא להשתמש בפעם הבאה ברובוטים?

קצרצרים

1. לטויוטה חשוב להבהיר שאם חשבתם בטעות שהמרוץ לפיתוח המכונית העצמונית הוא בין גוגל, אובר וג'נרל מוטורס בלבד, טעות בידכם. החברה הבהירה שיש לה 1,400 פטנטים בתחום המכונית העצמונית, פי שניים מהחברות האחרות. פטנטים לא מתורגמים ישירות לנתח שוק, כמובן, אבל הם לגמרי יכולים לגרום כאב ראש למתחרות ולגרום להן לשלם לך תמלוגים. אולי אפילו לשכנע מישהו לרדת מהעסק כליל. מיקרוסופט, למשל, מרוויחה יותר כסף ממכירות האנדרואיד מאשר גוגל, משום שיש לה פטנטים שרוב היצרניות מעדיפות לא להתעסק איתם. זה לא יהפוך את טויוטה לדומיננטית בשוק, אבל בלי ספק יעניק לה עמדת פתיחה טובה.

2. ואם כבר פטנטים, חברה בשם Valencell תובעת את אפל בשל הפרת הפטנטים שלה בבניית השעון של אפל. זה לא צריך להפתיע אף אחד: כל רעיון מוצלח של אפל, מהפונטים של המק והלאה, נגנב מהיצרן שלו. מה שמעניין פה הוא שוולנסל מתלוננת שאפל הפרה תנאי חוזה: היא הורידה מהאתר של וולנסל את המסמכים שלה, שאמנם היו זמינים לכל, אבל דרשו שכל משתמש שמוריד אותם ימסור את הפרטים שלו. עובדי אפל הורידו את המסמכים מבלי לספק את הפרטים הללו, אומרת וולנסל, ויש לה את כתובות ה-IP שיוכיחו את זה. החברה מציינת גם שהיא הציגה את השעון שלה לכ-15 עובדי אפל ב-2013, ושחלק מהם היו מעורבים אחר כך ביצור השעון של אפל. אופס.

השעון החכם של אפל. לא מקורי?, צילום: נמרוד צוק השעון החכם של אפל. לא מקורי? | צילום: נמרוד צוק השעון החכם של אפל. לא מקורי?, צילום: נמרוד צוק

 

3. ממשלת הולנד שוברת שתיקה ומודיעה שבניגוד לבריטניה וארה"ב, היא לגמרי סבבה עם הצפנה וכמה שיותר ממנה, יותר טוב. הממשלה הוציאה הודעה רשמית שבה הביעה דאגה מפני דלתות אחוריות והיכולת שלהן לזמבר את כולנו. היא ציינה עוד, בהגיון נדיר, ש"אמון הציבור באבטחת התקשורת והמידע המאוכסן הכרחיים לצמיחה העתידית של הכלכלה ההולנדית, שהיא בעיקרה כלכלה דיגיטלית." קאמרון ואובמה מסמיקים בפינה.

4. קולקטיב הטרוריסטים המקוונים אנונימוס מבצע התקפות על אתרים של תחנות משטרה בתאילנד, ועד כה הפיל שבעה מן האתרים. הטרוריסטים מוחים על הרשעתם של שני עובדים זרים בורמזים ברצח ואונס של תיירים בריטים. כיוון שאין סיבה להניח שמשטרת תאילנד מוצלחת יותר ממשטרת ישראל, לגמרי יכול להיות שהמחאה במקום, אבל לא נראה שהיא אפקטיבית. ספק אם מערכת המשפט התאית תבטל פסק דין מוות רק בגלל שהאתר של תחנת המשטרה לא זמין.

אחד לי ואחד לרובוט בבקשה, צילום: שאטרסטוק אחד לי ואחד לרובוט בבקשה | צילום: שאטרסטוק אחד לי ואחד לרובוט בבקשה, צילום: שאטרסטוק

 

5. נסיים במה שהוא אולי ההמצאה האומללה בהיסטוריה מאז בובות המין: דרינקי, הרובוט השותה. אתה מוזג לו שוט של משקה, הוא מרים אותו בהצדעה, מחכה שתקיש את הכוסית שלך בשלו, ואז בולע. יתרון נוסף: האלכוהול יורד ישירות לצנצנת, שממנה אתה יכול לקחת אותו אחר כך. המטרה של הרובוט היא לגרום לך, לרגע קצר, לשכוח את בדידותך ולהאמין שיש מישהו שאכפת לו ממך ושאתה לא שותה לבד. אני אקח את הכדור בעורף שלי עכשיו. 

תגיות