אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הצעת חוק שכירות הוגנת נדחתה, עד לניסיון הבא צילום: עומר מסינגר

הצעת חוק שכירות הוגנת נדחתה, עד לניסיון הבא

כבר שנתיים מנסה ח"כ סתיו שפיר לקדם חוק שיגן על זכויות השוכרים, אך נבלמת על ידי משרד המשפטים. ח"כ רועי פולקמן מכולנו ניסה לעקוף אותה בסיבוב אך נבלם, והצעת החוק חוזרת לשולחן השרטוטים

11.01.2016, 08:15 | אביב גוטר

חוק שכירות הוגנת ביוזמתו של רועי פולקמן מכולנו עלה אתמול במפתיע בוועדת השרים לחקיקה. שרת המשפטים איילת שקד, העומדת בראש הוועדה, דחתה אותה במטרה לגבש הצעת חוק ממשלתית בתקווה שמשרדה ומשרד האוצר יגיעו להסכמות בנושאים השנויים במחלוקת — מנגנוני התמרוץ ורשם השכירויות הממשלתי.

הצעת החוק של פולקמן, שנועד להסדיר את שוק השכירות הפרטי ולעודד שכירות לטווח ארוך תוך הגנה על המשכיר והשוכר, כללה הטבות מס כמו גם את הקמת רשם השכירויות, ממשלתי או עירוני, שישמש כמאגר נתונים שקוף להשוואת מחירים בין משכירים שונים.

קראו עוד בכלכליסט

ח"כ רועי פולקמן, צילום: מיקי אלון ח"כ רועי פולקמן | צילום: מיקי אלון ח"כ רועי פולקמן, צילום: מיקי אלון

פולקמן עלול לנטוש את ההצעה המשותפת עם שפיר

במקביל, הצעת חוק נוספת, שיזמו פולקמן וסתיו שפיר, צפויה לעלות ביום רביעי לקריאה טרומית במליאה. ההצעה תוגש במתכונת המקורית שהגישו השניים בקדנציה הקודמת, על אף שמשרד האוצר מתכוון לשנות את ההצעה תוך הליכי חקיקה. עם זאת, ל"כלכליסט" נודע כי פולקמן עשוי לסגת מהצעת החוק המשותפת ובכך להכשיל אותה אם לא יושגו הסכמות בנושאים אלו.

בחוק המקורי הוצעו מנגנוני פיקוח על גובה שכר דירה, אך בעקבות ההתנגדות של שקד הם צפויים להתבטל לחלוטין, ובמקומם יהיו תמריצים חיוביים לעידוד משכירים שלא להעלות את שכר הדירה בתמורה להקלות מס.

הצעת החוק הזו עברה כבר את ועדת שרים לחקיקה ועם החלפת הממשלה ביקשו שפיר ופולקמן, להעביר אותו בשנית. אך שקד התנגדה למנגנון הפיקוח מחשש שהגבלת מחיר השכירות תיצור שוק שחור שבו שוכרים ישלמו למשכירים מתחת לשולחן כדי לזכות בדירות הנחשקות ביותר. ביולי 2015 הושגה פשרה שלפיה יוחלף מנגנון הפיקוח בהטבות מס שיינתנו למשכירים הוגנים. שקד תמכה בפתרון הזה, אך במקביל עלה חשש שרשות המסים לא תוכל לעמוד בו. כדי לזרז את ההליכים, העדיפו באוצר לקדם את החוק כפי שהוא ולאחר מכן לערוך את השינויים הללו תוך כדי הליכי חקיקה.

ח"כ סתיו שפיר, צילום: עומר מסינגר ח"כ סתיו שפיר | צילום: עומר מסינגר ח"כ סתיו שפיר, צילום: עומר מסינגר

שקד מתנגדת גם להגדרת תנאים לדירה ראויה למגורים

הפיקוח שלו התנגדה שקד כולל הגבלה של העלאת דמי השכירות לשיעור שלא יעלה מ־2% פעם בשנה ורק לאחר שחלפו 12 חודשים מיום חתימת החוזה. המשכירים ייאלצו גם להציג לשוכרים את חוזי השכירות הקודמים, כולל המחירים שנקבעו בהם, כדי להבטיח שהמחיר לא עלה מעבר למותר. אם דמי השכירות שנגבו היו גבוהים מדי, השוכר יפוצה עד ל־2,000 שקל לכל חודש.

מנגד, מנגנוני המס שלהם הסכימה שקד כוללים שתי אפשרויות: או הקלה במס על הכנסות גבוהות אם מחיר השכירות לא יעלה, או הטבה במס שבח בסכום של 5,000 שקל על כל שנה של שכירות הוגנת.

מלבד מנגנוני הפיקוח, חלו גם אי־הסכמות בנוגע לרגולציה הקובעת מהם התנאים המינימליים להגדרת דירה כראויה למגורים. בין התנאים שנכללו בחוק המקורי: בנייתה של הדירה הושלמה, הדירה בעלת גישה חופשית לשוכר, הדירה בעלת מטבח, חדר שירותים ורחצה ועלת מערכות לאספקת מי שתייה, מים חמים, ניקוז, חשמל ותאורה, פתחי אוורור ותאורה ודלת כניסה.

שקד חששה שרגולציה כזאת עלולה לפגוע הן בשוכרים והן בשוק כולו. המשכירים עלולים למצוא את עצמם עם דירות שלא עומדות בקריטריונים, ולכן להעביר אותן שיפוץ יסודי שיעלה בהתאם את שכר הדירה.

השלכה נוספת לכך היא שדירות רבות יוצאו מהשוק ולכן יקטן ההיצע משמעותית. צמצום כזה צפוי להשפיע בעיקר על אוכלוסיות חלשות יותר שנאלצות כיום לשכור דירות שאינן עומדות בקריטריונים שקובע החוק.

לפי נייר עמדה של ה־OECD מ־2011, ישראל נמצאת במקום הלפני אחרון בהשוואה בינלאומית בנושא רגולציה בענף השכירות הפרטית. במדינות רבות בעולם המערבי קיים פיקוח הדוק יותר על שכר הדירה, אך הניסיון העולמי מלמד שפיקוח על גובה שכר הדירה כושל. בשבדיה, למשל, לא ניתן להעלות את מחיר השכירות אך הדבר יצר שוק שחור.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
חוק שאין בו שמץ של הגינות. איילת - אל תעבדי בשביל שפיר. תנסחי הצעה משלך.
די להצעות הפופוליסטיות של בולשוויקים. רוצים להחריב את כל מערכת היחסים בין שוכרים ומשכירים, תוך פגיעה מכוונת בחוק במשכירים ויצירת תגובת נגד שלהם. אנשים עם שכל ישר היו מתחילים בסדרה של שינויים מתונים בחוק ורק מה שבאמת צריך ומוצדק. למשל מה פתאום מתערבים לבעל הבית אילו ערבויות לקחת? גם היום הערבויות לא מכסות את הנזקים של שוכרים שלא מפנים דירות. אם יתקבל החוק, יפסיקו להשכיר דירות טובות לסטודנטים, לעצמאים, לעולים חדשים, לכל מי שאין לו תלוש משכורת ועבר מוכח כשוכר.
ג , ת"א  |  13.01.16
4.
ידע כל שוכר-דירה בישראל, מי האחראית הבלעדית להמשך סבלו: איילת שקד
גילוי נאות: אני לקחתי חלק פעיל, באוגוסט 2013, בעיצוב אמנת-השוכרים, אשר היוותה הבסיס לחוק. "נימוקיהם" ההזויים, של ה"שרה" דנן ושלל-תומכיה, ממלאים אותי קבס. בתור מי, שנאלץ להתגורר בעברו בדירות בלתי-ראויות למגורי-אדם (כוכי-מרתף מחניקים, חסרי אור ואוויר, דירות-חדר משוללות-מטבח ועוד זוועות), לדעתי חובת המדינה להבטיח, שאיש לא יחווה, זוועות נוראות שכאלו, לעולם. לשם-כך קיימות מדינות: על-מנת להבטיח, את שמירת האינטרס החשובים ביותר, של כלל תושביהן = ובראש ובראשונה, איכות-חיים מינימאלית עבורם!! שקד וכנופיית-תומכיה, מן-הסתם, לא נאלצו להתגורר, מימיהם, בכוכים נוראים כגון-דא. קל מאד לפסול, את רעיון ההתערבות הממשלתית, אם מימיך לא היית קרבן, לתוצאות-היעדרהּ... שקד וכנופיית-תומכיה, הלא הם בעלי-הבתים ושאר מיליונרים, מעוניינים, אך ורק, בדבר אחד: המשך מיקסום-רווחיהם, של כלל משכירי הכוכים למיניהם, על גב השוכרים = שייאלצו לשכור, כוכים נוראים אלו, כי מחירי כל הדירות, הראויות למגורי-אדם, יוסיפו לטוס מעלה-מעלה (תולדת היעדר-רגולציה). הייתי מציע להּ לשקד, שתעסוק יותר בפיקוח, על מצב שוק הדירות להשכרה ופחות ברדיפתםן, של פעילותי-אופוזיציה - אך ברור לי לחלוטין, שאין שום טעם שהוא לנסות, בכלל. שקד היא רוע - ומשרתת-הרוע. ידע כל שוכר-דירה בישראל, מי האחראית הבלעדית להמשך סבלו: איילת שקד
דניאל קלטי , רחובות  |  12.01.16
3.
הצעות החוק יפגעו בשוכרים יותר מאשר יסייעו להם
מה שהציבור חייב להבין הוא, שכל ניסיון לבצע רגולציה מוביל לעליות מחירים ופגיעה בצרכנים. כך למשל אם מטילים על המשכיר סנקציה שהוא אינו יכול לעדכן את שכר הדירה משנה לשנה, אז הוא מלכתחילה יעלה את המחיר באופן משמעותי, על מנת לפצות את עצמו על כך. כנ"ל אם הוא נדרש לשפץ את הדירה לסטנדרט מסויים שנקבע בחוק - עלות השיפוץ מייד תגולגל על השוכרים והמחיר יטפס. כך שאם למישהו באמת אכפת מכיסם של השוכרים, הוא צריך להותיר את השוק חופשי וללא פיקוח.
אורן  |  11.01.16