אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גזית: "פסגות לא פעל בהגינות" פסגות: "הכל לטובת העמיתים" צילום: נמרוד גליקמן

בלעדי לכלכליסט

גזית: "פסגות לא פעל בהגינות" פסגות: "הכל לטובת העמיתים"

מכירת מניות קבוצת דורי שהיו בידי בית ההשקעות פסגות למשפחת אדלסבורג גררה חילופי דברים קשים בין גזית גלוב לבית ההשקעות. כלכליסט מביא את הסיפור שמאחורי הקלעים של תרגיל רכישת המניות בידי המתווך אופיר גרינברג

11.01.2016, 08:28 | גולן חזני ואורן פרוינד

ביום חמישי הופיע במשרדי בית ההשקעות פסגות, אופיר גרינברג, מי שהיה מנכ"ל חברת הנדל"ן אזורים עד תחילת 2013. גרינברג, כיום איש עסקים פרטי ויועץ, הציע לרכוש 7.61% מניות של קבוצת דורי הכושלת, המוחזקות בידי בית ההשקעות.  

קראו עוד בכלכליסט

הוא לא היה מוכן לומר למי מיועדות המניות אבל הציע עבורן, בניגוד לכל היגיון כלכלי, 12 מיליון שקל – מחיר של 69.5 אגורות למניה. זאת, בעוד מניות קבוצת דורי נסחרו במחיר של 61 אגורות באותו יום, הרבה בזכות הצעת הרכש של גזית גלוב, החברה־האם, למניות קבוצת דורי שבידי הציבור.

המכירה של המניות שבידי פסגות לגרינברג נעשתה לפי שווי של 164 מיליון שקל עבור דורי קבוצה — פרמיה של 27% על שוויה של קבוצת דורי בבורסה של תל אביב. בסופו של דבר גרינברג רכש את המניות, ומלבד גורם אחד הקשור בבית ההשקעות בעקיפין, איש לא ידע למי מיועדות המניות.

אתמול נחשף ב"כלכליסט" כי הן נרכשו עבור משפחת אדלסבורג, בעליה של חברת אדלטק, שמתכוונים לטרפד את הצעת הרכש של גזית גלוב לקבוצת דורי. אדלטק הרשומה על שמו של אב המשפחה יוסף אדלסבורג, מנוהלת על ידי שני בניו, אורי ורוני ומחזיקה ב־18.75% ממניות תחנת הכח הפרטית דוראד, היקף דומה לזה שמחזיקה דורי תשתיות ואנרגיה של קבוצת דורי ואלומיי של שלמה נחמה. זורלו הטורקית, בת־בריתו של אדלסבורג מחזיקה ב־25% מדוראד, ואילו קצא"א (קו צינור נפט אילת אשקלון) השייכת למדינה מחזיקה ב־37.5% מדוראד שאותן היא עומדת למכור.

בפסגות טוענים כי יידעו את את גזית גלוב על ההצעה לרכישת המניות, והציעו לגזית לרכוש אותן באותו מחיר. בגזית טוענים כי מדובר בהתממות: "הם ידעו שאנחנו לא יכולים לקנות את המניות מיידית, ושכדי לרכוש אנחנו צריכים להאריך את הצעות הרכש ולפתוח את המחיר לכולם, ובמקרה כזה הרוכש היה בא ומעלה את המחיר שוב".

מקורבים לגזית תקפו בחריפות את פסגות וטענו כי בית ההשקעות היה צריך לסרב למכור את המניות לגורם שבא מתוך כוונה עויינת לטרפד את הצעת הרכש ומחיקת החברה מהמסחר. "פסגות העדיפו את האינטרס הצר שלהם. הם טוענים כי העדיפו את טובת העמיתים, אבל כל ההפרש במחיר זה מיליון שקל. הם היו צריכים לשאת מכיסם בפער הזה, לרשום צ'ק של מיליון שקל לעמיתים, ולא למכור את המניות.

"לגזית גלוב יש יחסים ארוכי טווח עם פסגות. הם לא לקחו שיקולים מערכתיים שיש כאן שחקן במשחק שמשחק עם אחריות ציבורית. שיקול ערכי. בית השקעות הוא חלק משוק ההון וגם גזית גלוב הוא חלק משוק ההון הישראלי. אפשר ללכת בשיטה האמריקנית וכל חברה שנקלעת לבעיות לשלוח אותה לצ'אפטר 11 (פשיטת רגל) ולסגור סיפור. אנחנו בחרנו לעשות אחרת עם דורי והזרמנו מאות מיליונים לסייע לחברה.

"לא יכול להיות שפסגות מתנהג במוסר שונה ומחבל בנסיון להציל חברה במצוקה. הם יכלו להעביר מיליון שקל לעמיתים ולהיות בסדר איתם בדיוק כמו שגזית גלוב היתה בסדר עם דורי. לכל העולם הם נואמים בצורה אחת ובעצמם נוהגים אחרת. המסר שפסגות שידרה לשוק היא שכל אחד לנפשו. כל אחד יסתכל דרך החור של הגרוש אצלו. צדקה מתחילה מבית והנורמה שהם שידרו לשוק היא שאני מסתכל רק על החלק הצר שלי".

מקורבים לפסגות אמרו בתגובה: "פסגות נקט במקרה זה כפי שהוא פועל תמיד כשטובת העמיתים לנגד עיניה.הצעת הרכש הראשונה של גזית גלוב למניות דורי עמדה על 50 אגורות בלבד, ובזכות הדרישה של פסגות הועלה המחיר לרמה של 63.5 אגורות למניה. בהמשך קיבל פסגות הצעה טובה יותר בשיעור של 69.5 אגורות למניה.

פסגות, מבלי שנדרש לכך, פנה לגזית גלוב והציעה לה לרכוש את המניות במחיר זהה. גזית גלוב סירבה ואף הודתה לפסגות על ההגינות ועל כך שניתנה לה הזכות להשוות את ההצעה. על כן ביצעה פסגות את מכירת המניות כאשר עמיתיה נהנו מהעסקה המוצלחת. פסגות תמשיך לפעול לטובת ציבור החוסכים גם כאשר מופעלים עליה לחצים מצד בעלי הון".

מימין: דורי סגל וחיים כצמן, בעלי השליטה בגזית גלוב, צילום: עמית שעל, אוראל כהן מימין: דורי סגל וחיים כצמן, בעלי השליטה בגזית גלוב | צילום: עמית שעל, אוראל כהן מימין: דורי סגל וחיים כצמן, בעלי השליטה בגזית גלוב, צילום: עמית שעל, אוראל כהן

הדם הרע שזורם בדוראד

רק אתמול בשעות הערב דווח לבורסה כי אדלטק היא שרכשה את מניות קבוצת דורי מידי פסגות. עם זאת, בחברת אדלטק סירבו למסור ל"כלכליסט" מה הניע אותם למהלך.

מקורבים לגזית אמרו כי הגורם שרכש את המניות לא יצר קשר עם גזית: "אנחנו מניחים שבשלב מסויים הוא יצור קשר ואנחנו נלמד מה הכוונות שלו. אנחנו נמשיך לדאוג לבעלי המניות שלנו".

כך או כך, מדובר בתרגיל מבריק של משפחת אדלסבורג שהשאיר את חיים כצמן, בעל השליטה בגזית גלוב המום. כבר מספר חודשים שכצמן מנסה למחוק מהמסחר, תחילה את דורי בניה שהסבה נזקים של מאות מיליוני שקלים לגזית גלוב בשל בעיות החשבונאיות, ומשנכשל, עבר לנסיונות למחוק את החברה־האם קבוצת דורי.

בין אדלטק לקבוצת דורי־נחמה קיים זה כמה חודשים דם רע. השותפים אינם רואים עין בעין את האסטרטגיה הניהולית בדוראד, ושואפים לבסס דומיננטיות בשליטה. ברקע מרחפת גם כוונת המדינה למכור את מניות קצא"א בדוראד, מנת המניות הגדולה ביותר, שתזעזע את מבנה בעלי המניות בחברה.

אדלסבורג מחובר לזורלו, ויחד הם מחזיקים ב־44% מהמניות. בגזית סבורים כי קיימת אפשרות סבירה שהצעד של אדלסבורג, לרכישת מניות קבוצת דורי מידי פסגות, נעשה בשל רצון לרכוש את המניות של דורי ונחמה בדוראד, וכי מדובר באמצעי לחץ של משפחת אדלסבורג.

אדלטק היא חברת אנרגיה ישראלית שהוקמה ב־1989 ומחזיקה בחמש תחנות כוח פרטיות בישראל: רמת נגב אנרגיה, אשדוד אנרגיה, תחנת כוח מישור רותם, תחנת סולאד אנרגיה, ודוראד, שמהווה את האחזקה העיקרית של אדלטק שבה היא שותפה, כאמור, עם קבוצת דורי.

מנכ"ל פסגות חגי בדש, צילום: נמרוד גליקמן מנכ"ל פסגות חגי בדש | צילום: נמרוד גליקמן מנכ"ל פסגות חגי בדש, צילום: נמרוד גליקמן

הקשר הטורקי לסכסוך

הסכסוך בין קבוצת דורי לאחים אדלסבורג קשור לעבודות שביצעה הראשונה בהקמת תחנת הכוח דוראד. מי שהיתה אמורה לבצע את ההקמה של הפרויקט היא השותפה הטורקית זורלו, אולם בעקבות היחסים העכורים בין טורקיה לישראל, הוחלט לבסוף שלא לבצע את העבודות באמצעותה ולהעביר אותן לקבלן המשנה, חברת Wood Group. היקף ההשקעה של עבודות ההקמה נאמד אז ב־877 מיליון דולר.

ביולי 2015 הוגשה תביעה נגזרת, בין היתר על ידי קבוצת דורי, נגד זורלו וחברת Wood Group. בעלי המניות הנוספים בדוראד טענו כי זורלו קיבלה כספים מ־Wood Group כחלק מהסכם העבודה ביניהן וכי שתי החברות ניפחו את היקף העבודות של הקמת התחנה כדי לגזור רווחים על חשבון השותפות שלה. נכון לימים אלו מתקיימת בוררות בין הצדדים בלונדון שטרם הוכרעה. דורי בניה היתה קבלן משנה של Wood Group ודרשה לקבל עבור העבודות שביצעה 30 מיליון שקל ואף הטילה עיקולים על כספים השייכים לזורלו.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
כצמן ודורי התחלקו על השכל
טוב עשו פסגות שדאגו לעמיתים שלהם והשיגו עבורם את המכסימום. כצמן ודורי ממשיכים להזרים כסף לקבוצת דורי רק בכדי לשמר את המוניטין שלהם. בשרשור ( נורסטאר / גלוב/ גזית פיתוח) ובהתחשב בעובדה שחברות האם ממונפות הרי שבפועל מכל הזרמה לקבוצת דורי רק 4% מהכסף של כצמן ודורי והיתרה מכספי ציבור ( הון וחוב בחברות האם).. שיתביישו להם !!!! לפחות תשובה, לבייב , אדלשטיין הביאו כסף שלהן ובענק לתוך החברות במצוקה
משקיע  |  11.01.16