אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קואופרטיב זבל צילום: biocidade

קואופרטיב זבל

עיריית קוריטיבה בברזיל איגדה לקואופרטיבים תושבים המתפרנסים מחיפוש חומרי גלם באשפה. התוצאה: כל פועל כזה משתכר 400 דולר לחודש, כפול משכר המינימום במדינה

13.01.2016, 08:07 | גיל קליאן

מיליוני בני אדם ברחבי העולם מתפרנסים מאיסוף אשפה. לרוב הם חיים במזבלות ענק או בסמוך להן, ויוצאים יום־יום לנבור באשפה העירונית בחיפוש אחר חומרי גלם שניתן למכור, כמו מתכות שונות, זכוכית, פלסטיק ונייר. פרט לתנאי העבודה המסוכנים ולרמת ההשתכרות הנמוכה, עובדים אלה מנוצלים לרוב על ידי מתווכים, שקונים מהם את האשפה הממוחזרת ומוכרים אותה הלאה למפעלים גדולים. בברזיל לבדה פועלים על פי ההערכות יותר מ־200 אלף מפרידי אשפה, והרשויות מכירות בעיסוק זה כמקצוע רשמי.

יוזמה מעניינת של עיריית קוריטיבה בברזיל, שחרתה על דגלה הטמעת ערכים חברתיים וסביבתיים במערכת הכלכלית העירונית, הצליחה בשנה החולפת לאגד 600 ממייני פסולת בעיר ב־19 קואופרטיבים, ולהשתלט על מרבית שוק הפסולת באזור.

קואופרטיב של מפרידי פסולת, ברזיל, צילום: biocidade קואופרטיב של מפרידי פסולת, ברזיל | צילום: biocidade קואופרטיב של מפרידי פסולת, ברזיל, צילום: biocidade

במסגרת היוזמה הוקמו מרכזי מיחזור במימון עירוני, ואלה מופעלים על ידי קואופרטיבים שחברים בהם אותם מפרידי פסולת שבעבר פעלו בגפם. במסגרת הקואופרטיב העובדים זוכים לתנאי עבודה בסיסיים, לשעות עבודה מסודרות, לביטוח רפואי ולהטבות סוציאליות נוספות. כמו כן, אם בעבר העובדים הללו היו נאלצים להחביא את הפסולת המופרדת בטבע, בסמוך לנהרות או בחצרות בתים (ועל הדרך תורמים להתפשטות מזהמים), הקואופרטיב מספק למפרידים מקום בטוח לאחסון הפסולת המופרדת. והדובדבן: כל חבר קואופרטיב משתכר 400 דולר בחודש, כפול משכר המינימום בברזיל.

הקואופרטיבים מפעילים תוכניות לאיסוף חומרים שניתן למחזר מבתי התושבים בעיר בת 2 מיליון התושבים. אחת התוכניות נקראת "זבל שהוא לא זבל", ומציעה לתושבי העיר לתת פסולת ראויה למיחזור בתמורה לקבלת פירות וירקות מתוצרת מקומית. על כל 4 ק"ג חומרים ראויים למיחזור, מחלק הקואופרטיב 1 ק"ג של פירות וירקות, כגון בננות, תפוזים, סלק ודלעת

מהחקלאות המקומית. האיסוף מתבצע שלוש־ארבע פעמים בשבוע.

הניסיון של קוריטיבה אינו הניסיון הראשון לאגד את אלה שמתפרנסים מחיטוט במזבלות של ערי ענק. בפונה שבהודו הוקם לפני שנים אחדות קואופרטיב של 9,000 מפרידי פסולת. אותו קואופרטיב מחזיק כיום בחוזים ממשלתיים לפינוי פסולת מבתים של 400 אלף תושבים, ולאחרונה הוא החל להעניק ביטוח חיים לחבריו.

למרות המיזמים המוצלחים הללו, מרבית אוספי האשפה בעולם ממשיכים לעבוד באופן עצמאי בתנאים קשים.

התפשטות הקואופרטיבים בקוריטיבה מרשימה. ב־2013 הקואופרטיבים ייצרו 15% מהפסולת הממוחזרת שנמכרה בקוריטיבה. ב־2015 עלה שיעורם ל־70%.

ממה נהנה חבר בקואופרטיב

  • הפסקת הניצול בידי סוחרים מתווכים
  • מקום לאיחסון הספולת המופרדת
  • ביטוח רפואי

תגיות