אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביד קשה: האיחוד האירופי סגר פרצת מס וידרוש החזר מעשרות חברות צילום: בלומברג

ביד קשה: האיחוד האירופי סגר פרצת מס וידרוש החזר מעשרות חברות

ההטבות לחברות בינלאומיות התאפשרו במסגרת מדיניות משיכת המשקיעים של בלגיה והסתכמו ב־700 מיליון יורו. בין השאר מדובר בענקית האנרגיה BP, חברת האופנה סליו ויצרנית הבירה אנהאוזר־בוש שנמצאת בהליכי מיזוג עם סאב־מילר

12.01.2016, 20:05 | שירות כלכליסט

הנציבות האירופית סגרה אתמול (ב') פרצת מס משמעותית שהיתה זמינה לעשרות חברות בינלאומיות, ואשר במסגרתה הן נהנו מהטבות מס מפליגות בשווי מצרפי של 700 מיליון יורו. עתה הנציבות מורה לחברות להחזיר את הסכום הזה, כך דיווח "פייננשל טיימס".

קראו עוד בכלכליסט

לפי הנציבות, ההטבה שנתנה לכ־35 חברות מהווה הפרה של חוקי האיחוד האירופי. "הנציבות האירופית הגיעה למסקנה כי הטבות מס סלקטיביות שהעניקה בלגיה תחת תוכנית מס שהוגדרה 'רווחים עודפים' אינן עולות בקנה אחד עם חוקי האיחוד האירופי בתחום הסיוע הממשלתי", הודיעה נציבת התחרותיות של האיחוד מרגרט וסטאגר במסיבת עיתונאים.

בריטיש פטרוליום. תסבול, צילום: בלומברג בריטיש פטרוליום. תסבול | צילום: בלומברג בריטיש פטרוליום. תסבול, צילום: בלומברג

וסטאגר לא מנתה את שמות החברות שייאלצו להשיב כספי מסים, אך מקורות המקורבים לנושא מסרו כי נכללות עמן ענקית האנרגיה הבריטית BP, חברת הטלקומוניקציה הבלגית בלגאקום, יצרנית המכשור התעשייתי השבדית אטלס קופקו, חברת האופנה הצרפתית סליו, חברת הטכנולוגיה האמריקאית וואבקו וחברת הכימיקלים הגרמנית BASF.

חברה בלגית בולטת היא יצרנית הבירות אנהאוזר־בוש (ABInBev), שהודיעה באוקטובר שעבר על רכישת המתחרה הבינלאומית סאב־מילר בסכום של 121 מיליארד דולר. סוגיה זו רגישה במיוחד בבריסל, שכן החשש הוא כי ענקית הבירה תנצל את המיזוג כדי לעזוב את המטה שלה בבלגיה לטובת יעד מס ידידותי יותר. דוברת מטעם אנהאוזר־בוש מסרה כי אף שהחברה "מאוכזבת מאוד מההחלטה הזו, אנו עדיין בטוחים כי נוהלי המס שלנו תואמים את החוקים של האיחוד האירופי".

 , צילום: איי פי צילום: איי פי  , צילום: איי פי

התוכנית היתה עמוד תווך במדיניות הממשלתית למשיכת השקעות זרות ושווקה לחברות בינלאומיות תחת הכותרת "רק בבלגיה". כך למשל, במצגת שערכה למשקיעים ב־2012 חברת הייעוץPwC , היא ציינה כי חברות יוכלו ליהנות ממס תאגידי של 8% בלבד לעומת רף עליון של 33.99% שחל בבלגיה. תוכנית "רווחים עודפים" אפשרה לחברות בינלאומיות ליהנות מהנחות של בין 50% ל־90% על המס שהן משלמות. "אי אפשר להצדיק את התוכנית הזו בצורך למנוע מיסוי כפול", אמרה וסטאגר. "המסים הללו הרי לא ישולמו במקום אחר".

שר האוצר הבלגי יוהאן ואן אוברטוולט אמר כי ההחלטה אינה מפתיעה וכי הטבת המס הוקפאה הלכה למעשה בפברואר שעבר, אז החלה החקירה של האיחוד האירופי לגבי פרצות המס. "בשלב זה אנחנו לא פוסלים שום אפשרות, כולל הגשת ערעור", אמר.

במקביל חוקר האיחוד האירופי הטבות מס שקיבלו חברות בינלאומיות במדינות אחרות, ובהן ענקית הטכנולוגיה אפל באירלנד, רשת הקפה סטארבקס בהולנד, ומקדונלד'ס שגיבשה הסכמי מס עם לוקסמבורג. לאור זאת וסטאגר נמצאת תחת לחץ גובר והולך מצד וושינגטון להוכיח כי הקמפיין שלה למען מס הוגן מופנה נגד חברות אירופיות ולא רק נגד המתחרות האמריקאיות. החלטות מהותיות הנוגעות לתכנוני המס של אמזון בלוקסמבורג ושל אפל באירלנד צפויות בחודשים הקרובים. וסטאגר דוחה את ההאשמות לאנטי־אמריקניזם והדגישה כי הפסיקה תחול בעיקר על חברות אירופיות. "כ־500 מיליון יורו מתוך 700 מיליון יורו יידרשו מחברות אירופיות", ציינה.

תגיות