אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טנגו השער והחבית: לדולר יש לאן לעלות, לנפט יש לאן לרדת צילום: אוראל כהן

טנגו השער והחבית: לדולר יש לאן לעלות, לנפט יש לאן לרדת

האנליסטים מעריכים שהירידה במחיר הנפט לא הגיעה לסופה, ובינתיים העולם מתחלק למחנות. המפסידים - היצרנים, והמרוויחים - הצרכנים והיבואנים

14.01.2016, 08:13 | אורי פסובסקי

הנפילה במחירי הנפט הגיעה גם לנאום מצב האומה של נשיא ארה"ב ברק אובמה מול הקונגרס ביום שלישי. "לשלם 2 דולר לגלון זה לא רע", הכריז אובמה, והגביר את העצבנות אצל בכירי קרטל יצרניות הנפט אופ"ק.

שר הנפט של ניגריה הצהיר השבוע שחלק מחברות הארגון רוצות לערוך פגישת חירום בקרוב כדי לדון בצעדי תגובה להתרסקות מחירי הנפט. אם הן יציעו לצמצם את התפוקה, הן ייתקלו בסירוב מצד מדינות המפרץ, שנחושות לא לקצץ את תפוקת הנפט שלהן.

לירידה במחירי הנפט, שהגיעה השבוע לשפל של יותר מעשור, יש שני צדדים: היצע וביקוש. חצי חבית ריקה וחצי חבית מלאה.

המרוויחים הגדולים מנפילת המחירים הם הצרכנים והמדינות שמייבאות נפט.

המפסידים הם היצרנים ובראשם מדינות המפרץ, שהחליטו לשמור על נתח השוק שלהן בכל מחיר, גם אם המשמעות היא להציף את העולם בנפט. לפי חלק מההערכות, כבר היום ישנו קושי למצוא מקום אחסון לכל הנפט שמופק בעולם.

טעות של טריליון דולר

“הכוונה של הסעודים היתה להטביע אותנו”, הכריז השבוע הרולד הם, איל הנפט האמריקאי, “אבל הם לא הצליחו. זו היתה טעות של טריליון דולר מבחינתם”. הם הסביר בראיון לרשת הטלוויזיה CNBC שבאמצעות הורדת מחירי הנפט ניסו הסעודים להביא לקריסת יצרני הנפט בארה”ב, שעלויות ההפקה שלהם גבוהות יחסית. אולם אלה גילו עמידות גדולה מהצפוי, ובינתיים הם שורדים.

ג ג'נט ילן יו"ר הפד | צילום: אי פי איי ג

זה לא אומר שהיצרנים האמריקאים לא נחבלו מירידות המחירים. ההון האישי של הם, למשל, ירד בשנה שעברה ב־11.3 מיליארד דולר, ל־5.5 מיליארד דולר.

בכירי הפדרל ריזרב (הבנק המרכזי האמריקאי) חושבים שנפילת מחירי הנפט עשויה להיות התפתחות חיובית מבחינת הצרכנים. בשבוע שעבר התפרסמו הפרוטוקולים של הדיונים על החלטת הריבית של הפד בדצמבר, ועולה מהם שחברי ועדת השווקים הפתוחים מעריכים שהירידה במחירים עשויה לעודד את הצריכה במשק האמריקאי יותר מהצפוי.

הירידה במחירי הנפט היא לא רק סיפור של עודף היצע. לפי פרופ' קנת רוגוף מהרווארד, לשעבר הכלכלן הראשי של קרן המטבע הבינלאומית, הגידול בהיצע מסביר רק חצי ממגמת הירידה במחירים. החצי השני מוסבר על ידי ביקושים חלשים בעולם. אם זה המצב, הצניחה במחירים היא לא רק סיבה למסיבה, אלא גם סימפטום לבעיות עומק של הכלכלה הגלובלית ובראשה סין.

כך זה עובד כיום: ההאטה בסין מאלצת את הרפובליקה העממית לבצע פיחות בשער המטבע שלה, ולצד העלאת הריבית של הפד היא תורמת להתחזקות שער הדולר. בשוק האנרגיה הדולר והנפט נעים בכיוונים הפוכים - ככל ששער הדולר מתחזק, מחיר הנפט יורד.

תחרות על תואר הפסימיסט הגדול

ובינתיים האנליסטים, שלא כולם חזו את הצניחה במחיר הנפט, מתחרים זה בזה בתחזיות קריסה. הבנקים גולדמן זאקס, מורגן סטנלי וסיטי מעריכים שמחיר הנפט עשוי לרדת עוד, ל־20 דולר לחבית.

בנק סטנדרד צ'רטרד לעומתם הזהיר אתמול שמחיר הנפט עוד עשוי להגיע ל־10 דולר לחבית לפני שיחזור לעלות. אם האנליסטים צודקים בהערכות שלהם, טרם הגענו אל תחתית החבית.

תגיות