אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האיום החדש על משרדי עורכי דין מגיע מהפירמות הגדולות בראיית חשבון

האיום החדש על משרדי עורכי דין מגיע מהפירמות הגדולות בראיית חשבון

האם משרדי רואי חשבון מהווים את האיום הבא לשוק עריכת הדין? הצצה למעבר לים מעלה תהיות וחששות לגבי הכוחות החדשים שעלולים לטלטל את השוק

15.01.2016, 08:18 | זוהר פישר

שוק עוה"ד הינו עוף מוזר מבחינה עסקית. משרדים רבים אינם מנוהלים בידי אנשי מקצוע אלא בידי אחד השותפים, מצב המביא לא פעם לכך שהיחס לניהול הינו עיסוק 'צדדי'. כל עוד הפירמה רווחית - נושא הניהול, בדרך כלל, לא מהווה סוגיה שיש לדון בה. גם אם חלק ממשרדי עוה"ד חשים לאחרונה עלייה במספר הלקוחות שהחלו ל"מרוד", בדגש על אופן ותעריפי החיוב, הדבר לא הביא לשינוי מאסיבי בהתנהלות אלא להפחתה הדרגתית בתעריפי שכ"ט בחלק מהמשרדים.

אלא שרוחות שינוי הנושבות בעורפם של משרדי עו"ד מעבר לים עשויות לגרום לשוק לעבור מתיחת פנים. האיום מגיע מצידם של משרדי רו"ח הגדולים המכונים ה-Big Four: Deloitte, E&Y, KPMG ו- PWC, משרדים הנכנסים לשוק עוה"ד. כניסתם של רו"ח לזירת עוה"ד אינו מהלך חדש. עוד בתקופה ששוק רו"ח מנה את 'חמשת הגדולים' לפני נפילתה של פירמת ארתור אנדרסון פירמות רו"ח רכשו משרדי עו"ד בבריטניה בשנות ה- 90. השקעות משרדי רו"ח בשוק המשפטי קפאו לאחר פרשת אנרון ב- 2001, אך התמורות בשוק עוה"ד שחלו לאחרונה, לרבות שינויים רגולטורים בצל משבר הסאב פריים, שגרם ללקוחות 'למרוד' בתעריפים הגבוהים, הביאו לכדי עניין מחודש של ארבעת הגדולים בשוק המשפטי.

KPMG, צילום: בלומברג KPMG | צילום: בלומברג KPMG, צילום: בלומברג

בעשור החולף אושרה חקיקה במספר מדינות שפתחה את שעריו הכבדים של עולם המשפט בפני גופים חיצוניים. מדובר בחקיקה שמאפשרת קיומן של פרקטיקות מולטי-דיסיפלינריות המערבות שירותים משפטיים ושאינם משפטיים וקיומן של מבנים עסקיים אלטרנטיביים, המאפשרים לאלו שאינם עו"ד להיות בעלי שליטה במשרדים.

כך קרה בבריטניה, באוסטרליה ובמקסיקו, מדינות שהעבירו את חוק השירותים המשפטיים, באמצעותו יכולים גופים כדוגמת משרדי רו"ח להחזיק ולשלוט במשרדי עו"ד. מדינות אחרות, כמו קנדה וגרמניה, העבירו חקיקה מתונה יותר המאפשרת למשרדי עו"ד לחלוק רווחים עם אנשי מקצוע אחרים בלבד, אך אינה מאפשרת לגופים שאינם עו"ד יכולת שליטה במשרדים.

שינויים אלה הביאו את ארבעת הגדולים בשוק ראיית החשבון לבצע פעם נוספת השקעות בשוק עוה"ד, בדגש על רכישות של משרדי עו"ד קטנים, של שותפים ממשרדים יוקרתיים וגיוס סטודנטים מבריקים למשפטים. בבחינת הנתונים שפורסמו בידי חברת הייעוץ הבינ"ל KermaPartners, עולה, כי מדובר באחוזי חדירה של רו"ח לשוק עוה"ד בהיקף של כ-6% בבריטניה, כ-20% בגרמניה וכ-30% בספרד. על פניו מדובר באחוזים מרשימים, אולם האם מדובר באיום ממשי למשרדי עוה"ד?

היות והשקעות ארבעת הגדולים ממוקדות בסקטורים ספציפיים (דיני עבודה, מיסוי, הגירה והסכמים מסחריים), אין כרגע חשש מזליגה של משרדי רו"ח לתחומי הליטיגציה או עסקאות מיזוג והאיום על שוק עוה"ד ממוקד במשרדי בוטיק ומשרדים בינוניים, המתחרים 'ראש בראש' עם ארבעת הגדולים על אותם תחומים.

אולם, יש לקחת בחשבון שקיימת אפשרות שחקיקה דומה תעבור במדינות נוספות, לרבות ארה"ב - או אז השפעת חדירת משרדי רו"ח לשוק עוה"ד תהיה הרת גורל ותחייב שינויים משמעותיים בעיקר באופן ניהול משרדי עו"ד: מעבר לניהול מקצועי וקיום מערכות בקרה ופיקוח. החשש העיקרי הינו יכולתם של משרדי עו"ד 'להשיב מלחמה' למשרדי רו"ח ולהתחרות בגופי ענק המצוידים בהון רב, בטכנולוגיה חדישה ובמערכת פיתוח עסקי משומנת.

בישראל, בדומה לארה"ב, שוק עוה"ד טרם פתח שעריו בפני פירמות רו"ח וזאת למרות שקיימת נגיסה מסוימת של משרדי ראיית החשבון בתחום המיסוי. מנגד, לא ניתן להתעלם מהעובדה לפיה השינויים מעבר לים מגיעים למדינתנו, גם אם במאוחר, בפרט לאחר פתיחת שוק עוה"ד בישראל לפירמות זרות ב-2012.

• עו"ד זהר פישר הינו ראש משרד Robus, משרד יעוץ אסטרטגי לתחום ה- Legal Marketing

תגיות