אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מכרז תעש: המדינה חוזרת בה ומציעה לחברות שפרשו לשוב בתנאים נוחים יותר צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

מכרז תעש: המדינה חוזרת בה ומציעה לחברות שפרשו לשוב בתנאים נוחים יותר

רשות החברות פנתה לקבוצות שפרשו מהשלב הסופי במכרז והציעה להן לחזור לתהליך בתנאים חדשים. הצעד נעשה לאחר שאלביט נותרה המתמודדת היחידה עם פרישת פלקסטרוניקס

17.01.2016, 06:46 | גולן חזני

בניסיון של הרגע האחרון להציל את מכרז תעש, פנתה רשות החברות לקבוצות שפרשו מהשלב הסופי במכרז והציעה להן לחזור לתהליך בתנאים חדשים. ל"כלכליסט" נודע כי הרוכשים קיבלו מסר שהמדינה תהיה מוכנה לוותר על כמה סעיפים מהותיים במכרז המקורי, אשר הפריעו להם וגרמו לפרישה — כשבראשם מחיר המינימום של 1.1 מיליארד שקל.

לא ממהרים לחזור

רשות החברות קיבלה מכה כשפלקסטרוניקס האמריקאית פרשה מהמכרז ביום חמישי והשאירה את המדינה עם מתמודדת אחת: אלביט מערכות. ברשות ובאוצר מבינים שמכרז עם מתמודד אחד הוא בעייתי בלשון המעטה, כאשר גם כך קיימת ביקורת על כך שהמכרז נתפר למידותיה של אלביט מערכות. מה גם שמדובר בחברה שעם הרכישה עשויה להפוך למונופול, וקיים חשש שרשות ההגבלים העסקיים לא תאשר את העסקה. במקרה כזה קיוו ברשות החברות שהמציע שיגיש את ההצעה השנייה בגודלה יקבל את המפתחות, אבל כרגע אין מציע כזה.

מנהל רשות החברות אורי יוגב. ביקורת נוקבת מצד הפורשים, צילום: אוראל כהן מנהל רשות החברות אורי יוגב. ביקורת נוקבת מצד הפורשים | צילום: אוראל כהן מנהל רשות החברות אורי יוגב. ביקורת נוקבת מצד הפורשים, צילום: אוראל כהן

המכרז נחל כישלון חרוץ בשלב זה. נכון לעכשיו אין כוונה למכור את החברה לאלביט בתהליך המכרז הרגיל, שבו היו הקבוצות אמורות להגיש השבוע הצעות מחיר מחייבות, ונראה שהוא יתעכב בשבועיים־שלושה לפחות אם חלק מהפורשים יסכימו לחזור לתהליך.

קראו עוד בכלכליסט

 פנייה בנושא כבר נעשתה לסמי קצב ומאיר שמיר, לקרן פימי של ישי דוידי ולמיליארדר האמריקאי איירה רנרט. במקביל נעשים ניסיונות למזג בין הצעת פלקסטרוניקס למציע נוסף, כדי להפחית את הרגישות בחברה הציבורית האמריקאית לביקורת סביב המכרז, ובמיוחד לכותרות סביב בדיקת מבקר המדינה.

סמי קצב. קיבל פנייה, צילום: נמרוד גליקמן סמי קצב. קיבל פנייה | צילום: נמרוד גליקמן סמי קצב. קיבל פנייה, צילום: נמרוד גליקמן

חלק מהפורשים כבר הודיעו כי לא ימהרו לחזור למכרז, והם מעמידים תנאים שונים נוספים לחזרתם, לצד ביקורת קשה על אופן ניהול המכרז. את מרבית הביקורת סופג מנהל רשות החברות אורי יוגב, שהתנהל לטעמם בשחצנות: "הצבענו על המון בעיות לגיטימיות, והם פשוט אמרו שנתמחר להם את זה. אמרנו שבתנאים שהציגו לנו החברה שווה אפס", אמר גורם באחת הקבוצות שפרשו. "השקענו המון כסף, ובדרך נוכחנו לדעת שלאוצר ולמשרד הבטחון יש כבר פייבוריט שעומד לזכות. אם גורם בשוק הפרטי היה מנהל את המכרז בצורה שיוגב ניהל אותו, הוא היה מפוטר מיד".

מתמודד אחר אמר כי "יוגב מתנהל כאילו הוא מוכר באר נפט במחיר של 100 דולר לחבית. המדינה חייבת להירגע, לקחת פסק זמן מהתהליך ולעכב אותו. חיכו 11 שנה עם המכרז הזה, אז שיחכו עוד כמה חודשים ויארגנו מכרז שמתאים לאופי המתמודדים". הפורשים שהתבקשו לחזור לא מסתפקים בביטול מחיר המינימום במכרז, ודורשים שיפוי על הפיצויים לעובדים בשל המעבר לנגב ופרישה צפויה של 800 עובדים נוספים. המדינה מוכנה לתת התחייבות למימון 580 מיליון שקל להליך זה, אבל הפורשים דורשים התחייבות למימון מלא.

דיון היום בוועדת המכרזים

 

יוגב נתקל בקשיים גם מכיוון משרד האוצר בשבוע שעבר, מצד השר משה כחלון ומנכ"ל המשרד שי באב"ד. אלה טענו שיש להקפיא את המכרז מיידית עד לסיום בדיקת המבקר בנושא. יוגב החליט להמשיך, ואז כאמור פרשה פלקסטרוניקס.

ועדת המכרזים אמורה להתכנס היום ולקיים דיון על המכרז. בוועדה חברים שלושה מרשות החברות ובהם יוגב, וכן שני חברים "חיצוניים" — סגן החשבת הכללית באוצר אבי גבאי והיועץ המשפטי של משרד האוצר יואל בריס. הוועדה אמורה להכין לכחלון את עמדתה בנושא התגובה למבקר וכחלון יחליט אם לקבלה. אם שני החברים החיצוניים יתמכו בדעה שבלי אישור המבקר לכך שהשאלות שהציב נפתרו, נראה שלא יאשרו את המשך המכרז. לפי ההערכות, שני הנציגים יחששו מלתת אור ירוק להמשך המכרז ללא אישורו.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
רשות החברות
הפניה המחודשת של הרשות למציעים מראה בפירוש שהייתה שחיתות במכרז, ואם הייתה שחיתות יש להפנות את האצבע ליו"ר הרשות אורי יוגב, יש להוציאו מהתפקיד לאלתר, זה לא הניסיון הראשון שלו, ואם אנחנו רוצים שזה יהיה הניסיון האחרון, יש להעיפו מהתפקיד. הוא מנסה להסיט את האש מעליו בנושא תע"ש ורוצה לפטר יו"ר התעשיה האוירית, אורי יוגב ניסה גם להפריט את רכבת ישראל, הוא מוכן להפריט כל מה שאפשר, הוא עושה כל זה על מנת לקצור קופון, את חברותיו הוא הוביל לחידלון פירעון, ומי שנכשל בקטן (חברות קטנות פרטיות) איך יכול להצליח בגדול?
בן ארי  |  17.01.16