אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביוטיים איז מאני: תעודות הסל עשו רווח קל מחלוקת דיבידנד בעין צילום: עמית שעל

ביוטיים איז מאני: תעודות הסל עשו רווח קל מחלוקת דיבידנד בעין

בורסת ת"א תמחרה את מניות אונקוסייט, החברה־הבת של ביוטיים הנסחרת בת"א, בשווי נמוך ב־94% מהמחיר שבו נסחרה לאחר חלוקתה כדיבידנד. חברות תעודות הסל שלשלו כתוצאה מכך 6 מיליון שקל לקופתן

19.01.2016, 07:31 | רחלי בינדמן

אחרי הבוננזה שגרפו על הנפקת מניות חברת מנקיינד בתל אביב, ממשיכות חברות תעודות הסל לצחוק כל הדרך אל הבנק. מבדיקה שערך "כלכליסט" עולה כי בעקבות חלוקת דיבידנד בעין שביצעה חברת ביוטיים (BioTime), הן שלשלו לקופתן רווח של כ־6 מיליון שקל על חשבון המחזיקים בתעודות הסל על מדד ת"א־75 ומדד ת"א־100, שבהם נסחרת המניה.

קראו עוד בכלכליסט

חברת האחזקות האמריקאית בתחום הביומד, שנרשמה באוקטובר האחרון למסחר בבורסת תל אביב במסגרת הרישום הכפול (נסחרת בבורסת AMEX בארה"ב), הודיעה כי תחלק את מניות החברה־הבת אונקוסייט (OncoCyte) כדיבידנד בעין לבעלי המניות שלה. כאשר חברה מחלקת דיבידנד, הבורסה מחויבת להתאים את מחיר המניה ביום האקס שלאחר החלוקה — כלומר לגרוע את שווי הדיבידנד שחולק. אך במקרה זה לא מדובר בחלוקת דיבידנד במזומן, אלא באמצעות מניות של חברה־בת שמניותיה נרשמו למסחר בבורסת נאסד"ק רק לאחר החלוקה. לפיכך, היו צריכים בבורסת תל אביב לתמחר את שווי הדיבידנד, והוחלט לעשות זאת על בסיס תחשיב המשקלל את ההון העצמי של שתי החברות. התמחור שנקבע היה כ־60 סנט למניית אונקוסייט.

מאחר שחברות תעודות הסל מחויבות להשקיע חזרה במדד כל דיבידנד שהן מקבלות, הן התבססו על התחשיב של הבורסה והשקיעו חזרה כ־584 אלף שקל (עבור כ־243.5 אלף מניות אונקוסייט), ובמקביל קיבלו את המניות של אונקוסייט, שאותן תכננו למכור בשוק.

מחיר מניית אונקוסייט, שהחלה להיסחר לאחר החלוקה, הגיע ביום המסחר הראשון שלה בנאסד"ק ל־10 דולר — פי 16 מהשווי שקבעה למניה בורסת תל אביב. כלומר, הבורסה תמחרה את המניה ב־94% פחות מהמחיר שבו היא נסחרה מיד לאחר הנפקתה. המחיר הממוצע של אונקוסייט בארבעת ימי המסחר הראשונים עמד על כ־7 דולר, ואז מנהלי תעודות הסל נפטרו מהאחזקה במניות.

על פי בדיקת "כלכליסט", הם הרוויחו כ־6 מיליון שקל בזכות התמחור הנמוך של בורסת תל אביב.

לפי הבדיקה, משקיע שהחזיק במניית ביוטיים דרך תעודת סל, להבדיל ממי שהשקיע בה ישירות, הפסיד כ־6% מהסיפור. משקיעים שבחרו בחלופה לתעודת הסל, קרן נאמנות מחקה על המדדים המובילים, כלל לא נפגעו מחלוקת הדיבידנד בעין. זאת כיוון שמנהל קרן נאמנות, בניגוד לתעודת סל, מחויב להעביר את כל הרווחים שהוא מקבל לבעלי היחידות בקרן. כלומר, מנהלי הקרנות המחקות מכרו אף הם את מניית אונקוסייט, אך בניגוד למנהלי תעודות הסל — הם נדרשו להכניס את תמורת המכירה לקרן.

מהבורסה נמסר בתגובה: "מניית אונקוסייט לא נסחרה במועד האקס, ולכן לא ניתן היה לקבוע את ערכה על בסיס מחירי שוק. על פי הנחיות המסחר, חושב השער לפי יחסי ההון בין המניה המחלקת למחולקת. אם המסחר במניה מתחיל רק לאחר מועד האקס, שער המניה יכול להיות גבוה או נמוך מהשווי שלפיו חושב האקס למניה. במקרה של אונקוסייט, שער המניה היה תנודתי ונסגר אתמול בכ־3.5 דולר".

חדר מסחר, צילום: תומי הרפז חדר מסחר | צילום: תומי הרפז חדר מסחר, צילום: תומי הרפז

תגיות