אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פיתחתם תוכנה והכנסתם שותף, כמה תשלמו מס? צילום: שאטרסטוק

פיתחתם תוכנה והכנסתם שותף, כמה תשלמו מס?

מפתח תוכנה למסחר במניות הכניס שותף עסקי ומכר לו 40% מהבעלות בתוכנה ב-2.5 מיליון שקל. פקיד השומה טען שמדובר בהכנסה רגילה מעסקה מסחרית, החייבת במס גבוה, אך ביהמ"ש קבע שמדובר בעסקה מיוחדת, שתחויב במס מופחת

19.01.2016, 10:05 | עו"ד מאורי עמפלי

התוכנה, המיועדת לביצוע פעולות מסחר בשוק ההון באמצעות אלגוריתם אוטומטי, פותחה לפני כ-7 שנים ע"י מייסד חברת "אביב פתרונות".

במהלך פיתוחה, המפתח מכר 40% מזכויות הבעלות במערכת לשותף עסקי תמורת 2.5 מיליון שקל, וביקש לדווח על הכסף שקיבל כהכנסה מעסקה שנועדה להצמיח רווחים בעתיד, ולחייבו במס מופחת בשיעור של 20% בלבד (חצי מיליון שקל).

אלא שפקיד השומה בתל אביב חשב אחרת, וביקש לחייב את ההכנסה בשיעורי המס הרגילים על הכנסות גבוהות, שיכול, כידוע, להגיע גם ל-40% מההכנסה. פקיד השומה טען שמדובר בהכנסה מעבודה כיוון שהמפתח מכר את הזכויות בתור מלאי עסקי של החברה.

בשנת 2013 הגיש המפתח ערעור על החלטת הפקיד לבית המשפט המחוזי בתל אביב. לטענת המערער, המערכת שמכר פותחה על ידו באופן אישי, וללא כל קשר לפעילותה של "אביב פתרונות", שבכלל מספקת שירותי עיבוד וניהול נתונים למשרדים.

לדבריו, הוא מכר חלק מזכויותיו כדי להכניס שותף עסקי חדש למיזם, שיסייע בקידום התוכנה והפקת הכנסות עתידיות, כך שיש לראות את המכירה כ"פעולה הונית", המחויבת בשיעור מס מופחת.

פקיד השומה טען בתגובה, שגם אם לא מדובר בעסקה הקשורה לתחום העיסוק של המערער, הרי שלפי הפקודה, ניתן להתייחס אליה כעסקה מסחרית למכירת פטנט. בהתאם, הסביר פקיד שהמס על הכנסה ממכירת פטנט יכול להגיע לשיעור של עד 40%.

הכנסות עתידיות

השופט הרי קירש הבהיר כי אמנם, תחום העיסוק של המערער – פיתוח תוכנות – עשוי להגדיר את המערכת שנמכרה כ"מלאי עסקי". עם זאת, במקרה זה, המשיב התעלם משום מה מהאפשרות שבעל עסק ייצור נכס שישמש אותו בעתיד להפקת הכנסות מחוץ לחברה, כאלה שלא נועדו לצמיחתה. אפשרות זו כבר משנה את סוג העסקה ויותר תואמת את טענות המערער, קבע השופט וקיבל את עמדתו.

השופט הרי קירש, צילום: יוג השופט הרי קירש | צילום: יוג'ין וייסברג השופט הרי קירש, צילום: יוג

בנוסף, השופט הסביר שבנסיבות המקרה, לא ניתן לקבוע שמדובר במכירת פטנט, שכן מכירת הזכויות הייתה למעשה בגדר השקעה לצורך הפקת רווחים עתידיים, מה גם שבעת מכירתן המערער לא הפיק הכנסה מהמערכת.

לפיכך, הגיע השופט למסקנה שבנסיבות העניין, ההכנסה הנדונה לא נבעה ממכירת מלאי עסקי או משלח יד, ואף לא צמחה מעסקת אקראי בעלת אופי מסחרי, ולכן אינה נחשבת להכנסה רגילה מעבודה, אלא להכנסה שנועדה להשקעה.

משכך, השופט קיבל את הערעור, כך שהמערער יחויב לשלם על הכנסתו מס רווח הון בשיעור של 20% כפי שביקש. פקיד השומה חויב בהוצאות משפט בסך 15,000 שקל.

• ב"כ המערער: עו"ד טולצ'ינסקי, עו"ד שטרן, עו"ד מרציאנו, עו"ד כהן, עו"ד לויצקי

• ב"כ המשיב: עו"ד מרואן עבדאללה

לפסק הדין 

* עורך דין ורו"ח מאורי עמפלי עוסק במסים

** הכותבת לא ייצגה בתיק

*** המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחברת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין 

תגיות