אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החדשות הרעות במגה מצוינות למחזיקי אג"ח אלון רבוע כחול צילום: נמרוד גליקמן

ניתוח כלכליסט

החדשות הרעות במגה מצוינות למחזיקי אג"ח אלון רבוע כחול

מכירת השליטה ברבוע נדל"ן עשויה להוביל לכיסוי כל התחייבויותיה של רבוע כחול, להותיר עודף, ובעלי המניות שלה יחזיקו בחברה עם שווי נכסי חיובי. מנגד, לאחרונים עדיין מצפה מהמורת הנפקת הזכויות, שעלולה ללחוץ את מחיר המניה כלפי מטה

20.01.2016, 07:43 | אורי טל טנא

אלון רבוע כחול, שנכנסה להסדר חוב רק לאחרונה, מקבלת הצעות למכירת השליטה ברבוע נדל"ן. הצעות אלו יכולות להוביל לכיסוי כל ההתחייבויות של החברה, ואולי אף להשאיר למניה ערך מסוים. חדלות הפירעון של מגה מנתקת את התוצאות של מגה מאלו של אלון רבוע כחול, ועוצרת את הדימום המתמשך שיצרה מגה לאלון רבוע כחול.

אם כי חשוב לציין שייתכן שלאלון רבוע כחול תישאר חשיפה לתביעות עתידיות שינבעו מהקריסה של מגה. כעת לאלון רבוע כחול יש שני נכסים מהותיים — השליטה ברבוע נדל"ן והשליטה בדור אלון. בנוסף, יש לה נכס לא מהותי שהוא השליטה בנעמן.

עיקר הנכסים של רבוע נדל"ן הם סופרמרקטים ומרכזים לוגיסטיים המושכרים הן למגה והן לחברות אחרות מקבוצת אלון. נכסים מהותיים נוספים של רבוע נדל"ן הם 50% מקניון הדר בירושלים, 50% ממבנה המשרדים בית קומברס ברעננה, 50% ממבנה המשרדים קריית השרון בנתניה, 50% מחניון גבעון ו־50% מקניון השוק הסיטונאי שצפוי להיפתח ב־2016.

פרויקט המגורים העיקרי של רבוע נדל"ן הוא חלקה בפרויקט השוק הסיטונאי (49.5%). פרויקט זה צפוי ליצור לרבוע נדל"ן רווח גולמי מהותי במהלך השנה הנוכחית. ההערכות הן שהביקוש הגדול לרכישת רבוע נדל"ן נובע מהכוונה של הרוכשות הפוטנציאליות לשנות את הייעוד של חלק מהותי מהסופרמרקטים במקומות הביקוש לנדל"ן מניב מסוג אחר ותוך כדי כך לבצע השבחה לערך הנכסים.

ההצעה הגבוהה ביותר שקיבלה אלון רבוע כחול (מחברת הנדל"ן אזורים) לרכישת חלקה (53.9%) ברבוע נדל"ן היתה לפי שווי של 1.725 מיליארד שקל לרבוע נדל"ן, כלומר 930 מיליון שקל לחלקה של אלון רבוע כחול ברבוע נדל"ן. בנוסף, ערכי השוק של האחזקות של אלון רבוע כחול בדור אלון ובנעמן הם 330 מיליון שקל ו־30 מיליון שקל בהתאמה. לכן, אם אלון רבוע כחול תמכור את רבוע נדל"ן, שווי נכסיה צפוי להיות כ־1.29 מיליארד שקל.

בניגוד לצד הנכסים, את צד ההתחייבויות של אלון רבוע כחול קשה יותר לחשב, מכיוון שיחולו בו שינויים רבים לעומת הדו"ח הרבעוני האחרון. נכון למועד פרסום דו"חות הרבעון השלישי של 2015, לאלון רבוע כחול היה חוב בנקאי של 522 מיליון שקל, חוב של 380 מיליון שקל למחזיקי האג"ח וחוב של 140 מיליון שקל לחברה־האם (72.7%) אלון חברת הדלק.

מתחם השוק הסיטונאי, צילום: עמית שעל מתחם השוק הסיטונאי | צילום: עמית שעל מתחם השוק הסיטונאי, צילום: עמית שעל

בנוסף, באותו מועד, החברה עדיין לא השלימה את העברת כל ההתחייבויות שלה למגה במסגרת הסדר החוב של מגה, התחייבויות שהיקפן נאמד ב־100 מיליון שקל. לכך יש להוסיף את ההפסד שסביר שנוצר לחברה ברבעון הרביעי של 2015. מנגד, מאז פרסום הדו"חות מכרה אלון רבוע כחול את חלקה בדיינרס תמורת 97.5 מיליון שקל, וחלק ממניות דור אלון תמורת 50 מיליון שקל. לכן סביר שהחוב סולו של אלון רבוע כחול עומד כעת על כ־1.05 מיליארד שקל.

אלו בשורות מצוינות למחזיקי אג"ח ג' של אלון רבוע כחול שהסיכוי להחזר מלא של החוב כלפיהם גדל בצורה משמעותית. אלו גם בשורות טובות למחזיקי מניית אלון רבוע כחול, שאם תתבצע המכירה של רבוע נדל"ן, הם יחזיקו בחברת אחזקות עם שווי נכסי נקי חיובי. אך למחזיקי המניות יהיו עוד משוכות בדרך. בעלת השליטה התחייבה לבצע הנפקת זכויות בהיקף של 150 מיליון שקל באלון רבוע כחול לאחר פרסום הדו"ח השנתי של 2015, והנפקה זו עלולה ללחוץ כלפי מטה את מחיר המניה.

בעלת השליטה התחייבה להשתתף בהנפקה ב־110 מיליון שקל, כאשר מרבית הסכום תגיע מהמרה למניות של הלוואות שאלון חברת הדלק נתנה לאלון רבוע כחול. אך סביר שההנפקה תתבצע לפי מחיר הנמוך ממחיר המניה בשוק, ושהציבור יזרים 40 מיליון שקל בהנפקה זו. בנוסף, בשלב זה יש אי־ודאות רבה לגבי ההיקף המדויק של החוב של אלון רבוע כחול ולגבי החשיפה המשפטית והפיננסית שתישאר לה מהליך חדלות הפירעון של מגה, ואלו עלולים לפגוע בערך של המניה כאשר הנתונים המדויקים יתבררו.

 

הכותב הוא כלכלן בחברת הייטק

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
האגח נדחה ל 5 שנים
לחברה אלון רבוע שחייבת למחזיקי האגח שלה, "אגח אלון רבוע ג'", יש חברה אם שקרויה "קבוצת אלון" שחייבת 1.8 מיליארד לגופים המוסדיים באגח א'. המוסדיים הגדולים המחזיקים באג"ח א' של אלון הם פסגות, הפניקס, כלל ביטוח, מגדל, הראל, מנורה מבטחים, מיטב דש ואנליסט. בנוסף לחוב זה למוסדיים, יש לרבוע נדלן גם חברה סָבְתָא רַבְּתָא שקרויה "ביילסול" של שרגא בירן ודודי וייסמן (שמחזיקה בסָבְתָא "קבוצת אלון" אשר מחזיקה באימא אלון רבוע שחייבת לפרוע את אגח אלון רבוע ג הסחיר בבורסה). לביילסול יש חברה שנקראת רוזבאד, שהגופים המוסדיים לא ויתרו על הכסף שלהם באגח רוזבאד וגם שרגא ובירן לא ויתרו על החברה ובעבר הכניסו יד לכיס והזרימו כסף לרוזבאד לשלם תשלום לאגח רוזבאד. לכן, לגופים המוסדיים יש אינטרס ציבורי שהכסף שייתקבל ממכירת רבוע נדלן יעלה (באמצעות דיבידנדים) יעלה מלמטה (אלון רבוע) גם לקבוצת אלון וגם לביילסול על מנת שהכסף הגדול ייפרע לאגח קבוצת אלון ולאגח רוזבאד. החוב בקבוצת אלון הוא ענק ולגופים המוסדיים יש אינטרס חיוני לקבל את כספם, לכן האסטרטגיה הנכונה היתה שכמחזיקי אגח אלון ג (החברה שנמצאת למטה שהאגחים היו עלולים לקחת את החברה וייסכנו אותם כמחזיקי אגח קבוצת אלון א) הם הסכימו לדחייה של 5 שנים. אכן, נחתם הסדר חוב באגח אלון רבוע ג שדוחה את הקרן לשנת 2020. כעת, הכסף ממכירת רבוע נדלן יעלה ויישמש את קבוצת אלון לפרוע את אגח א שהגופים המוסדיים מחכים לו, וגם יישמש ללחוץ לשלם באגח רוזבאד. הואיל וזה המצב, אז אתה טועה ומטעה שהכסף שייתקבל ממכירת רבוע נדלן יבטיח למחזיקי אגח אלון רבוע ג תשלום חלקי מקרן האגח. בלחץ של הגופים המוסדיים, ומדובר בגופים מוסדיים רציניים, (שבשנים האחרונות בעלי השליטה בהם מבינים שכדי לא להיות פרייארים הם שואפים לחזק את אחריותם על כספי הציבור המנוהל על ידם), יפעילו לחץ עצום על מנת שהכספים שייתקבלו ממכירת רבוע נדלן יעלו מעלה ומעלה לקבוצת אלון על מנת שקבוצת אלון תפרע את אגח קבוצת אלון לגופים המוסדיים (מדובר באגח פרטי שאינו סחיר בבורסה שהגופים המוסדיים מחזיקים בו).
GOOGLE  |  22.01.16