אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מי רצח את האנציקלופדיה שלי?

מי רצח את האנציקלופדיה שלי?

על ניצחונה המוחץ של ויקיפדיה, אולי ההצלחה הבולטת ביותר ברשת

22.01.2016, 20:39 | שיזף רפאלי
יש באינטרנט צורות חדשות לקשרים חברתיים, ביטוי חדש לעיתונות, פורנוגרפיה באריזה חדשה של מסכים קטנים, השכלה גבוהה בערוצים שאינם אוניברסיטאות ממוסדות, בנקאות בגישה אחרת, ושופינג בלי צורך בגישה פיזית. אבל כל אלה מתקיימים לצד המוסדות המסורתיים שאותם הם מחקים. לא כך המקרה של האנציקלופדיה המקוונת ויקיפדיה, שהרגה לגמרי את האנציקלופדיות הוותיקות. פשוט מחקה אותן. האנציקלופדיה באריזה הוויקיפדית איננה רק אלטרנטיבה מקוונת למה שקיים במקביל גם בצורות אנלוגיות ופיזיות. היא הולכת ותופסת לא רק בכורה, אלא כמעט בלעדיות בענף שבו היא פועלת. רק מעטים עוד עושים שימוש במקורות עיון מודפסים, בשעה שיותר מ־18 מיליארד פעם בחודש מישהו מחפש ומוצא פיסת מידע בוויקיפדיה. זהו אחד האתרים הפופולריים ביותר ברשת, וגם אחד הדינמיים שבהם: בכל חודש נוספים 20 אלף ערכים חדשים לאנציקלופדיות, הפועלות במקביל ב־280 שפות.

לכבוד יום ההולדת ה־15 של ויקיפדיה, שנחגג בשבוע שעבר, התגייסו רבים לערוך סיכומי ביניים להישגיה של האנציקלופדיה, תכונותיה, וגם האתגרים שעוד ניצבים בפניה. רבים מציינים שבצד ההצלחה חסרת התקדים יש עדיין דאגות. חשוב לשים לב להמשכיות הפעילות, לפריסת התכנים, לאיזון מגדרי של המשתתפים, להרכב האתני, ועוד. כשמקור אחד כל כך דומיננטי, צריך לדאוג לאיזון ולדיוק של תכניו. כל פסיק בו זוכה לעיניים ביקורתיות רבות, ובצדק.

ויקיפדיה, צילום: ויקיפדיה ויקיפדיה | צילום: ויקיפדיה ויקיפדיה, צילום: ויקיפדיה

בתיאוריה, מקור כה פרוץ, שבו כל אחד יכול לערוך שינויים, אמור להיכשל, להתמלא בזבל ולאבד אמינות. אלא שבפועל ויקיפדיה מצליחה. משהו במנגנון ניהול חכמת ההמונים שבתוכה עובד נכון. מעניין לצפות בוויזואליזציה המדליקה ולהקשיב לצלילים הממחישים את הפעילות הזאת באתר listen.hatnote.com, שם אפשר להתוודע לעמלנות עבודת הנמלים של ההמונים היוצרים ומתחזקים את המפעל המרשים הזה.

מרכז המחקר פיו (Pew) ביקש לבחון את ויקיפדיה ביום הולדתה מזווית לשונית־תרבותית. כמצופה, אנגלית שולטת בכיפה: 45% מכלל הקריאה באנציקלופדיה נעשית באנגלית. אבל עשרות השפות והתרבויות האחרות מתחזקות בה תכנים משלהן. הרבה מן הנמצא בוויקיפדיה הוא אוניברסלי באופיו, אבל יש גם תכונות ייחודיות לתרבויות מקומיות המבצבצות מתוך ענן הפעילות הענקי. ויקיפדיה בספרדית מבליטה נושאי ספורט. ויקיפדיה היפנית, שמתחרה בזו הספרדית על המיקום השני והשלישי בפופולריות העולמית, מוצפת לעומת זאת בנושאי תרבות פופולרית: שבעה מעשרת הערכים הנצפים ביותר ביפנית עוסקים במוזיקה ובקולנוע.

אפשר למצוא גאווה מקומית בנתוני המעורבות והיצירה בעברית. דוברי העברית אינם מציבים שיאים במספרים המוחלטים של ערכים או בקצב השימוש, אבל הם ניצבים במקום בולט ומכובד במדד השיתופיות — מספר העורכים ביחס לגודל אוכלוסיית דוברי השפה. מדד זה מצביע על כך שדוברי עברית הם קהל פעיל במיוחד. 180 אלף הערכים שבוויקיפדיה העברית נוצרו ונתמכים על ידי כ־130 עורכים לכל מיליון דוברי עברית. לשם השוואה, בקרב דוברי האנגלית, הצרפתית, היפנית והגרמנית מספר זה מגיע רק ל־20–30 עורכים למיליון, בקרב דוברי הספרדית יש רק שמונה עורכים למיליון דוברים, ואילו בערבית ובסינית רק אחד או שניים למיליון משתתפים בזירה השיתופית הזאת.

אז יומולדת שמח לך, ויקיפדיה. ושנמשיך כך, ביצירה יחד.

sheizaf.rafaeli.net

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
גדולתה של וויקיפדיה בכך שהיא מוכיחה שאפשר להקים דבר גדול וטוב שלא על בסיס עסקי
מוקדם או מאוחר נצטרך להתחיל להשתחרר מתפיסת העולם הקפיטליסטית האוניברסלית שהכל נמדד בכסף, שהכל נמכר ונקנה, שמאחורי כל דבר עומדים בעלי הון שהכל שייך להם, ושרק הכסף הוא המניע של כל קידמה טכנולוגית או תרבותית, ושהכל חייב להיות מלווה בפרסומות מעצבנות. אבל פה ושם יש ניצנים של משהו אחר. אולי דברים כמו קוד פתוח, לינוקס וכד', ארגונים כמו רופאים ללא גבולות. וויקיפדיה הוא הגדול מכולם. הוכחה לכך שאלפי אנשים מוכנים לנדב לנו את הידע והזמן שלהם שלא תמורת כסף ואפילו לא תמורת פרסום אישי. ושאלפי האנשים האלה יכולים יחד להוות מעין גוף חי גדול ובריא. אז אולי עוד לא הכל אבוד
אריה דסקל  |  21.01.16