אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ליגת הכסף של דלויט: ריאל מדריד עדיין בראש אבל כנראה בפעם האחרונה צילום: אי פי איי

ליגת הכסף של דלויט: ריאל מדריד עדיין בראש אבל כנראה בפעם האחרונה

בעונה שעברה ההכנסה של 20 המועדונים העשירים באירופה עלתה ב-8% ל-6.6 מיליארד יורו. העונה יעברו המועדונים את רף ה-7 מיליארד יורו וב-2016/17 בדלויט משוכנעים שההכנסה הכוללת של 20 המועדונים העשירים ביבשת תעמוד על יותר מ-8 מיליארד יורו

21.01.2016, 06:50 | אוריאל דסקל
"ליגת הכסף" ה-19 במספר של פירמת הייעוץ וראיית החשבון Deloitte לא מביאה בשורה על שינוי גדול מדי ברשימת 20 הקבוצות המכניסות ביותר. עונת 2014/15 אותה מסקרים בדלויט הראתה מספר ירידות ועליות בדירוג כש-12 קבוצות שינו את העמדה שלהם ברשימה בעקבות שינויים מינוריים בהכנסותיהם. יש 2 נכנסות חדשות לרשימה ביחס לעונה שלפני - אם כי שתיהן מוכרות לרשימה משנים עברו.

קראו עוד בכלכליסט

מנצ מנצ'סטר יונייטד. צפויה להשתלט על הפסגה | צילום: רויטרס מנצ

כמו כן, לרשימת 30 הקבוצות המכניסות ביותר היו בשנה שעברה 6 נכנסות חדשות (בעיקר בזכות הסכמי זכויות השידור החדשים בפרמיירליג) וב-2014/15 יש רק 3 חדשות: קריסטל פאלאס, ווסט ברומיץ' אלביון ולסטר סיטי.

ראשות הטבלה נשארה דומה עם שינויים קטנים. ברצלונה עקפה את מנצ'סטר יונייטד ובאיירן מינכן כדי להתצייב במקום השני מאחוריי ריאל מדריד ותוך כדי שברה את מחסום 500 מיליון היורו בהכנסות. באיירן מינכן ירדה למקום החמישי לאחר שפריז סן ז'רמן עקפה אותה. את העשירייה הראשונה סוגרות מנצ'סטר סיטי, ארסנל, צ'לסי, ליברפול ויובנטוס.

בעונה שעברה ההכנסה של 20 המועדונים עלתה ב-8% ל-6.6 מיליארד יורו. העונה יעברו המועדונים את רף ה-7 מיליארד יורו וב-2016/17 בדלויט משוכנעים שההכנסה הכוללת של 20 המועדונים העשירים ביבשת תעמוד על יותר מ-8 מיליארד יורו. מדובר על צמיחה מרשימה ביותר - לפני 6 עונות ההכנסה הכוללת של 20 המועדונים העשירים באירופה עמדה על 4 מיליארד יורו.

עבור המועדונים מחוץ לחמשת הליגות הגדולות, דלת הכניסה לרשימת 20 המועדונים העשירים קטנה משנה לשנה. גלטאסריי, שהיתה בעונה שעברה ברשימת 20 המועדונים המכניסים, נדחקה למקום ה-21 על ידי ווסטהאם, שמבקרת ברשימה בפעם הראשונה מאז 2005/6. זו העונה הרביעית מתוך 7 העונות האחרונות בה אין קבוצה מחוץ לחמשת הליגות הגדולות בתוך 20 הקבוצות המכניסות ביותר.

כמו כן, להיכנס לרשימה הפך למשימה קשה ביותר. היום, בשביל להיכנס לרשימת 20 הקבוצות המכניסות צריך הכנסה של 160.9 מיליון יורו, עלייה ב-12% מאותו רף כניסה בשנה שלפני. נאפולי, שנמצאת במקום ה-30, הכניסה 125.5 מיליון יורו, מה שלפני שתי עונות בלבד היה מכניס אותה ל-20 הגדולות.

גם הפערים בפסגה נהפכים למשמעותיים יותר. הפער בין המקום העשירי למקום ה-11 גדל ל-43.3 מיליון יורו (עלייה מ-17.5 מיליון יורו בעונה שלפני).

מבנה ההכנסות השתנה רבות בשנים האחרונות.

19% מההכנסות מגיעים ממכירת כרטיסים וימי משחק באצטדיון, 40% ממכירת זכויות שידור ו-41% מחסויות ובכלל הכנסות מסחריות (מרצ'נדייז וכו'). ההכנסות מחסויות וזכויות שידור צפויות לצמוח בעשרות אחוזים בשנים הקרובות ולכן בדלויט מאמינים שההכנסות מימי משחק יהפכו לשוליות הרבה יותר. רק לפני עשור, שליש מההכנסות של המועדונים האירופאים היו קשורות בימי משחק.  

מצלמה בבונדסליגה. 19% מההכנסות מגיעים ממכירת כרטיסים וימי משחק באצטדיון, 40% ממכירת זכויות שידור ו-41% מחסויות,, צילום: גטי אימג מצלמה בבונדסליגה. 19% מההכנסות מגיעים ממכירת כרטיסים וימי משחק באצטדיון, 40% ממכירת זכויות שידור ו-41% מחסויות, | צילום: גטי אימג'ס מצלמה בבונדסליגה. 19% מההכנסות מגיעים ממכירת כרטיסים וימי משחק באצטדיון, 40% ממכירת זכויות שידור ו-41% מחסויות,, צילום: גטי אימג

העתיד? אנגלי

הקבוצות האנגליות נהנו השנה מחזרה של הליש"ט מול היורו ברשימה הנוכחית אך גם ללא תנודות בשוק המטבעות, הקבוצות האנגליות מתחילות להשתלט על רשימת המועדונים העשירים. בטופ 30 יש כיום 17 קבוצות פרמיירליג כשעל פי הערכות כל 20 קבוצות הפרמיירליג יכנסו לרשימה ב-2016/17 - כשיכנסו לתוקף הסכמי זכויות השידור החדשים. מנצ'סטר יונייטד, מקום שלישי ברשימה כיום, צפויה לעמוד בראש הרשימה בעונה הבאה על פי דלויט. זו תהיה הפעם הראשונה שיונייטד תהיה בראש הרשימה אחרי 11 שנים של שליטה של ריאל מדריד.

ריאל מדריד וברצלונה הן מלכות ההכנסות מזכויות שידור (199.9 מיליון יורו מזכויות שידור כ"א) בעוד שיובנטוס במקום השלישי (199) אך כל הקבוצות אחריהן הן אנגליות. במחלקת ההכנסות מסחריות (מרצ'נדייז, חסויות וכו') עומדת בראש פריז סן ז'רמן (297 מיליון יורו, שרובם מ"רשות התיירות של קטאר" - הסכם די מפוקפק עם הבעלים של הקבוצה). באיירן מינכן (278 מיליון יורו), מנצ'סטר יונייטד (263.9 מיליון יורו), ריאל מדריד (244 מיליון יורו) וברצלונה (244 מיליון יורו) הן מלכות ההכנסות "הטבעיות" מחסויות. ארסנל היא הקבוצה שמכניסה הכי הרבה מימי משחק עם הכנסה של 132 מיליון יורו - יותר מריאל מדריד (129.8 מיליון יורו) וברצלונה (116.9 מיליון יורו) - ובעיקר בזכות הכרטיסים היקרים ביותר בעולם הכדורגל.

לפי דלויט, ההכנסות של הכדורגל האירופי בכללותו יעמדו ב-2016/17 על סכום של 27 מיליארד יורו, 7 מיליארד יותר מאשר בעונת 2011/12 - שמה שאומר צמיחה שנתית של 7%.

אורן רוזמן, דלויט. "גם בישראל אנחנו רואים עלייה בהכנסות", צילום: ישראל הדרי אורן רוזמן, דלויט. "גם בישראל אנחנו רואים עלייה בהכנסות" | צילום: ישראל הדרי אורן רוזמן, דלויט. "גם בישראל אנחנו רואים עלייה בהכנסות", צילום: ישראל הדרי

אורן רוזמן, ראש תחום הספורט בDeloitte: "אנו רואים את המשך ההתחזקות והצמיחה, לצד הגידול בפעילות הכלכלית של קבוצות הכדורגל המובילות באירופה, אשר מונעת בחלקה הגדול מצמיחה בהכנסות שמקורה בזכויות שידור של משחקי ספורט. אלו הופכות להיות כלי חשוב ביותר בין שחקני המדיה. גם בישראל אנו רואים מגמה זו עם המכרז שמנהלת הליגות סגרה לאחרונה בעניין נושא זכויות השידור, ומהלך זה צפוי להתבטא גם בעלייה בהכנסות של קבוצות ליגת העל בארץ. ביחס לכך ש- 9 מתוך 20 הקבוצות הראשונות הן מהליגה האנגלית: המשך ההתפתחות של הליגה האנגלית, באה לידי ביטוי לרוחב כל המעודנים בפרמיירליג, וזאת לעומת הליגות המרכזיות האחרות באירופה, שבהן אנו רואים מספר בודד של קבוצות, בהיקף הכנסות אדיר ופער משמעותי מיתר קבוצות הליגה".

20 המועדונים המכניסים ביותר באירופה לפי דלויט (עונת 2014/15)

לחצו לצפייה
גלריית כלכליסט: 20 המועדונים הכי עשירים (20 תמונות)

תגיות