אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בורסת תל אביב מתקרבת בצעדי ענק לשוק דובי

בורסת תל אביב מתקרבת בצעדי ענק לשוק דובי

מדד ת"א־100 איבד 18% מאז השיא באוגוסט האחרון ומדד ת"א־25 נפל בכ־17% מהשיא. שלוש חברות הביומד הזרות, שמנכ"ל הבורסה יוסי ביינארט עודד להשתלב במסחר, מובילות בירידות מתחילת השנה

21.01.2016, 08:12 | דרור רייך

"כשהדם זורם ברחובות, זה הזמן לקנות", אומר הציטוט המפורסם של פיליפ דה רוטשילד, ונראה שמתחילת 2016 הדם עדין לא זורם — אבל הוא בהחלט מורגש היטב. כעת, אחרי שהשוק האירופי והיפני עברו לשוק דובי, נראה שהישראלי מתקרב בצעדי ענק. כך, מדד ת"א־100 נחלש אתמול ב־2% וסגר נפילה של 18.2% מהשיא שנרשם באוגוסט האחרון. מדד ת"א־25 נמצא לא רחוק מאחוור, אחרי שאתמול ירד בשיעורים דומים והשלים נפילה של 16.6% מהשיא באוגוסט האחרון.

קראו עוד בכלכליסט

מדד ת"א־ביומד מוביל בירידות

את הירידה החדה ביותר מתחילת השנה רשם מדד ת"א־ביומד שאיבד יותר מ־20%. מדד ת"א נפט וגז נחלש ב־13.3%, מדדי ת"א טק־עלית ובלוטק ירדו בכ־12.5% כל אחד. רק מדד אחד רשם תשואה של יותר מ־50%: מדד WIX, הלוא הוא מדד הפחד.

המניות שהובילו את הירידות החדות בת"א־100 מתחילת השנה הן כאלו שנרשמו לבורסה לא מכבר, בעיקר על רקע עידודו של מנכ"ל הבורסה יוסי ביינארט. כך, מנקיינד איבדה 47%, ביוטיים נחלשה בכ־45% ונבידאה ירדה ב־32.9%. מדובר במניות ביומד זרות, כלומר חברות שהתאגדו בחו"ל ללא זיקה ישראלית. לרשימה הלא מכובדת הזו מצטרפת גם סודהסטרים — שהצטרפה במסלול המהיר למסחר בת"א בדצמבר האחרון וכבר הספיקה לאבד 28.5%.

בת"א־25 רק שתי מניות רשמו תשואה חיובית מתחילת השנה: פריגו שהתחזקה ב־1.8%, אחרי שאיבדה 13.5% בשנה שעברה, ומליסרון שטיפסה ב־1.5%, אחרי שצנחה בכמעט 20% ברבעון האחרון של 2015.

אירופה ויפן עברו לשוק דובי

הסערה בשווקים לא פסחה כמעט על אף מדינה ועל אף מדד. סין כבר מזמן נמצאת בשוק דובי לאחר שמדד CSI 300 המקומי, העוקב אחר הביצועים היומיים של 300 החברות המובילות שנסחרות בבורסות שנגחאי ושנזן, השיל יותר מ־40% מאז השיא שרשם ביוני האחרון.

גם שכנתה במזרח הרחוק, יפן, נכנסה רשמית לשוק דובי. מדד ניקיי, שכולל את 225 החברות היפניות הגדולות ביותר, השיל כ־21% מהשיא ביוני האחרון.

 , צילום: בלומברג צילום: בלומברג  , צילום: בלומברג

באירופה המצב דומה. המדד האירופי המוביל יורוסטוקס 600, שכולל 600 מניות שרשומות ב־18 מדינות אירופיות, נחלש כבר ב־22.5% מהפסגה שרשם ביולי 2015. בנוסף, דאקס הגרמני צנח ב־23% מהשיא ומדד מילאנו 40 האיטלקי ירד ב־25% מהשיא. פוטסי הבריטי נכנס לשוק דובי אתמול אחרי שצנח ב־20% מאז השיא באפריל האחרון.

בארה"ב המצב טוב רק במעט. מדד S&P 500 נחלש ב־12.3% מהשיא שרשם בנובמבר 2015, דאו ג'ונס ירד בשיעורים דומים מהשיא שרשם בנובמבר 2015 ונאסד"ק החסיר 14.5% מהשיא בדצמבר 2015. הבורסה היחידה בעולם שהראתה יציבות יחסית היא האוסטרלית. המדד המוביל במדינה, סידני 200, נחלש "רק" ב־7.5% מתחילת השנה.

השווקים המתעוררים בלטו בירידות החדות. מדד השווקים המתעוררים MSCI Emerging Markets, המשמש כבנצ'מרק עבור השווקים המתעוררים בעולם, רחוק ב־35% מהשיא שרשם באפריל 2015.

ברזיל רשמה את הירידות החדות ביותר. הבווספה, מדד הדגל של בורסת סאן פאולו המורכב מ־69 מניות בעלות שווי שוק הגבוה ביותר בבורסה הברזילאית, נחלש כבר ביותר מ־35% מאז השיא שרשם במאי 2015.

הפאניקה בשווקים גורמת למוצרים פיננסיים אחרים להתחזק, ובראשם האג"ח הממשלתיות של ארה"ב ל־10 שנים, שירדו כבר ב־8 נקודות בסיס ונתנו למשקיעיהן תשואה נמוכה מ־2%. לעומת זאת, האג"ח של ממשלת גרמניה לאותה תקופה מספקות תשואה של 0.5% בלבד ויירדו ב־4 נקודות בסיס מתחילת השנה.

גם המתכת הצהובה שוב מרימה את ראשה. מחיר הזהב רשם את הזינוק החד ביותר זה שישה שבועות. זאת לאחר שהנפילות בשוקי המניות בעולם הגבירו את הביקוש למתכת היקרה, הנחשבת למקלט עבור המשקיעים בעתות משבר.

אונקיית זהב נסחרת כעת במחיר של 1,100.7 דולר, ומאז 14 בינואר רשמה עלייה של 2.9%. גם הדולר האמריקאי התחזק אל מול רוב מטבעות העולם מתחילת השנה, ההתחזקות הגדולה נרשמה מול הרובל הרוסי (7.1%), הדולר הקנדי (4.8%) והלירה הטורקית (4.3%).

תרחישי הקיצון של סקסו רחוקים אבל אפשריים

הטלטלה בשווקים מתחילת השנה עשויה להחריף במקרי קיצון. בנק סקסו (Saxo Bank) הדני מפרסם בכל תחילת שנה את האירועים הכי פחות סבירים שיתרחשו, אך אם הם אכן יתממשו, הם צפויים לטלטל את השווקים הפיננסיים ברחבי העולם. "כלכליסט" בדק אם השווקים בעולם מתקרבים לאותם תרחישי קיצון.

התרחיש הראשון על פי סקסו הוא ש"הנפט יטפס לזמן קצר חזרה לרמה של 100 דולר לחבית". מחיר הנפט עדיין מאוד רחוקים מתרחיש זה. בתחילת 2016, מחיר של חבית נפט אחת עמד על 40 דולר וכיום המחיר כבר סביב 27 דולר, המחיר הנמוך ביותר מאז 2003. הסיבה המרכזית לצניחה היא סירובן של מדינות אופ"ק (OPECׂ) להקטין את כמות הייצור של חביות הנפט.

תרחיש הקיצון השני יתרחש אחרי שמחיר הנפט יעלה ויביא לזינוק של "20% ברובל". בעקבות כך, תתרחש התאוששות בכלכלה הרוסית, התלויה בסקטור האנרגיה. הרובל של רוסיה נפל לשפל של כל הזמנים בעקבות צלילת מחיר הנפט. מתחילת השנה המטבע הרוסי צנח בכמעט 8% מול הדולר, ואתמול נחלש לשער של 79.9 רובל לדולר – מרחק של 0.2% מרמתו הנמוכה אי פעם, שנרשמה במהלך המשבר הפיננסי בשוקי רוסיה בדצמבר 2014.

התחזית הקיצונית השלישית היא ש"היורו יזנק לרמה של 1.23 דולר". בינתיים, הדולר התחזק מול רוב המטבעות בעולם ומול היורו הוא נסחר ברמה של 1.094 דולר ליורו. כיום, רוב המשקיעים מעריכים כי היורו והדולר יתאזנו.

התחזית הרביעית היא "צניחה באג"ח". לפי הטענה, בשלהי 2016 בפד יבינו שהכלכלה האמריקאית השתפרה מעבר לצפיות השוק לאחר העלאות הריבית וכתוצאה מכך יתבצעו מכירות גורפת של אג"ח ארה"ב, והתשואות יעלו בהתמדה. בפועל האג"ח של ארה"ב הן עדיין המקלט הבטוח בעולם למשקיעים ולראייה התשואה עליהן כבר נמוכה מ־2%.

עוד שני תחרישי קיצון שמספקים בסקסו הם כי "האולימפיאדה בברזיל תוביל להתאוששות מהירה בכלכלה של המדינה" ו־"המפלגה הדמוקרטית בארה"ב תזכה מחדש ברוב בקונגרס בניצחון מוחץ בבחירות".

בסיפא של הדברים, בימינו ברזיל מהווה את הדוגמה לכל מה שיכול להשתבש בכלכלות מתעוררות, ולא נראה כי התחזית של סקסו סבירה. ברקע עולים יותר ויותר קולות כי האולימפיאדה, שתצא לדרך ב־5 באוגוסט 2016 בריו דה ז'נרו, מתמודדת עם מבול של בעיות שמצביע על כך שלא חלה התקדמות משמעותית בהכנות לקראתה. כמו כן ציינו בסקסו כי הכלכלות מתעוררות ילכו בעקבות ברזיל ויירשם זינוק של 25% בשווי המניות שלהן. בפועל, כאמור, מדד השווקים המתעוררים רחוק כעת מאוד מהשיא שנקבע באפריל 2015.

בנוגע לבחירות בארה"ב בסקסו חזו בתרחיש הקיצון כי לאחר תהליך ארוך והרסני יבחרו הרפובליקנים במועמד כושל שיעמוד בראשם, ויאפשרו ניצחון מוחץ של המפלגה הדמוקרטית בבחירות שייערכו בנובמבר.

עם זאת, בינתיים הילארי קלינטון, נציגת הדמוקרטים, עדיין לא יכולה לנשום לרווחה כי המתחרה הדמוקרטי ברני סנדרס צובר לאט לאט אהדה והמועמד הרפובליקני דונלד טראמפ ממשיך להוביל בהפרש דו־ספרתי על המועמדים הרפובליקנים הרבים ומאיים על המשך השלטון של הדמוקרטים.

תגיות