אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקבוצות העשירות רוצות לשנות את ליגת האלופות צילום:איי אף פי

הקבוצות העשירות רוצות לשנות את ליגת האלופות

ואקום המנהיגות בצמרת הכדורגל האירופי נתפס בעיני קבוצות רבות כהזדמנות לשנות את מבנה התחרות העשירה ביותר

24.01.2016, 18:03 | שירות כלכליסט

ואקום המנהיגות בצמרת הכדורגל האירופי נתפס בעיני קבוצות רבות כהזדמנות לשנות את מבנה התחרות העשירה ביותר. ליגת האלופות עשויה להיראות שונה לגמרי עד 2018 אם כמה מקבוצות הגדולות ביותר ביבשת יצליחו לשכנע את אופ"א להציע להם מקום מובטח בתחרות שתהיה בסגנון אמריקאי יותר.

איגוד המועדונים האירופים (ECA) הציג שלל חזונות לליגת האלופות של העתיד בפגישה שהתקיימה בשבוע שעבר בניון, לפני פגישה של בכירי אופ"א בעיר השוויצרית בלי נשיא, שכן בארגון לא ממהרים להחליף את מישל פלטיני המושעה.

אופ"א צפויה לבלום ניסיונות עזיבה של המועדונים הבכירים, שירצו אולי להקים תחרות משל עצמם - הסופר-ליג שמשתמשים בה לעיתים קרובות כאיום. אופ"א כבר פעלה לרצות את האיגוד על ידי הצעת שני מושבים בוועד הפועל לנציגי המועדונים.

מזכ"ל אופ"א ג'יאני אינפנטינו אמר ססופ"ש כ "הסופר-ליג כבר קיימת. קוראים לה ליגת האלופות". אולם, הסופר-ליג התיאורטית שעלתה לדיון על ידי ה-ECA היא רעיון רדיקלי בהרבה מהתחרות הנוכחית של אופ"א למועדונים במוצלחים.

בשלב זה ליגת האלופות פתוחה בפני האלופים היוצאים, המנצחת של הליגה האירופית והעפלה לפי המיקום בטבלה המקומית. לפי אדם המקורב לנושא, ב-ECA שוקלים את היתרונות של הפיכת ליגת האלופות לתחרות סגורה יותר, כמו ה-NBA או ה-NFL. הדיונים מתקיימים כעת כדי להבטיח גיבוש עמדה מאוחדת שתוצע לאופ"א בהמשך השנה, לפני שמתחילים במכירת זכויות השידור של ליגת האלופות עבור שלוש העונות החל מעונת 2018-19.

הפערים מחדדים את הצורך

ההבדלים ברחבי הכדורגל האירופי מחדדים את הצורך בשינוי עבור חלק מהמועדונים. העושר של קבוצות כמו באיירן מינכן, ברצלונה וריאל מדריד מבטיח שהם ישלטו בליגות מקומיות ודרוש כישלון קולוסאלי כדי למנוע מהן להעפיל לליגת האלופות – בדומה לכישלון שחווה העונה צ'לסי. האלופה האנגלית היא קרבן של התחרותיות הגוברת בפרמיירליג, שהמחזור הבא של חוזי שידור שלה צפוי להכניס 13 מיליארד דולר.

ססק פאברגאס, צ ססק פאברגאס, צ'לסי | צילום: אי פי איי ססק פאברגאס, צ

בעוד שצ'לסי סיימה ראשונה במאי עם הפרש של שמונה נקודות מהמקום השני, היא כרגע מפגרת ב-14 נקודות מהמקום הרביעי המבטיח העפלה אוטומטית לליגת האלופות, לאחר שיריבותיה המקומיות צברו מספיק כוח פיננסי כדי להתנגד לניסיונות למכור את השחקנים הבולטים שלהן.

צ'לסי, הנחשבת למועדון השמיני העשיר ביותר מבחינת הכנסות, קרוב לוודאי שתיעדר בעונה הבאה מליגת האלופות. הקבוצה זכתה בליגת האלופות פעם אחת בלבד ב-2012. אולם מילאן, שזכתה ב-7 אליפויות אירופיות ומדורגת במקום ה-14 בדירוג הקבוצות לפי הכנסות שערכה פירמת רואי החשבון דלויט, כבר נעדרת מהטורניר האירופי, זו העונה השנייה.

לטענת המקורב ל-ECA, מערכת ההעפלה הנוכחית גורמת לכך שקבוצות רבות עם מאגרי אוהדים נרחבים, יוקרה ואצטדיונים גדולים לא מצליחות להעפיל דרך הליגות המקומיות. קבוצות כמו ברצלונה ובאיירן יכולות למקד את המשאבים שלהן על הטורניר האירופי, בידיעה שכמעט ואין איום מבית, זאת בניגוד לליגות המאוזנות יותר של איטליה ואנגליה.

אחת האפשרויות שנידונה הייתה הקמת ליגת אלופות ששומרת מקומות לקבוצות הגדולות בהן מעוניינים ערוצי השידור, ובמקביל לקיים מערכת העפלה פתוחה עבור רשימה משתנה של קבוצות.

לפי ה-ECA זו אפשרות אטרקטיבית לאופ"א שתחפש למכור את זכויות השידור עבור עונות 2018-2021 ולמקסם את ההכנסות. המועדונים חולקים בשלב זה בהכנסות של 1.257 מיליארד יורו (1.4 מיליארד דולר) בכל עונה מהכנסות השידור של ליגת האלופות.

"אנחנו דנים בכל מה שקשור לתחרויות של הקבוצות עם הקבוצות", אישר אינפנטינו, המעוניין להיבחר לנשיא פיפ"א. "אנחנו מנהלים דיונים כפי שאנחנו עושים בכל שלוש שנים כדי לגלות כיצד נוכל להתאים ולשפר את המבנה של התחרויות שלנו".

איגוד השחקנים העולמי, FIFPro, רוצה שכוכבי התחרות ישפיעו על השינויים. "אם הקבוצות והגופים המנהלים חושבים שיוכלו לפעול באופן חד צדדי, הם חיים באשליה", הגיב דובר האיגוד אנדרו אורסטי. "רק באמצעות חוזים קיבוציים שבו מעלים הקבוצות והשחקנים את כל הסוגיות, כולל הצעות לתחרויות חדשות, יהיה הכדורגל הוגן".

תגיות