אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מייסד נורת' פייס תיעב קפיטליזם, ואלמנתו תתרום שטחים לצ'ילה צילום: איי פי

מייסד נורת' פייס תיעב קפיטליזם, ואלמנתו תתרום שטחים לצ'ילה

דאגלס טומפקינס נהרג בדצמבר בתאונת קיאקים בצ'ילה, שאליה היגר לפני 25 שנה. התנאי לתרומה: פארק לאומי שהכניסה אליו חופשית

24.01.2016, 22:55 | שירות כלכליסט

כריסטין טומפקינס, אלמנתו של דאגלס טומפקינס מייסד חברת ציוד האקסטרים נורת' פייס, תתרום מיליון דונם וחצי של שטחים בפטגוניה לממשלת צ'ילה וארגנטינה, במטרה להופכם לפארק לאומי — כך דווח בסוף השבוע לאחר פגישה שהיא קיימה עם נשיאת צ'ילה מישל באצ'לט ונשיא ארגנטינה מאוריסיו מאקרי. התרומה הוכרזה חודש לאחר שטומפקינס (72) נהרג בתאונת קיאקים בצ'ילה. המשא ומתן על תנאי העברת השטחים צפוי להימשך שנתיים.

טומפקינס חובב ההרפתקאות והטבע הקים את נורת' פייס ב־1966 כ"קמעונאית סקי ומחנאות קטנה וחברת הזמנות בדואר", כך לפי אתר החברה. כמה שנים לאחר מכן סייע לאשתו הראשונה סוזי בואל להקים את מותג האופנה אספריט.

מייסד נורת מייסד נורת' פייס דאגלס טומפקינס | צילום: אי פי איי מייסד נורת

נורת' פייס נקראת על שם המפנה הצפוני והמסוכן ביותר בטיפוס הרים, אך באופן אירוני היא הוקמה דווקא לחופי סן פרנסיסקו. בערב הפתיחה של החנות ניגנה להקת הגרייטפול דד. שנתיים לאחר מכן עברה החברה לצדו השני של מפרץ סן פרנסיסקו והחלה בעיצוב של המותג נורת' פייס ובייצורו. מהר מאוד היא רכשה לעצמה מוניטין של ספקית ציוד איכותי לטיפוס ולתרמילאות. בתחילת שנות השמונים היא הוסיפה קו של בגדי סקי אקסטרים, ובאותו עשור היא הפכה לחברה היחידה באותה תקופה שהציעה קו מוצרים משלימים של ביגוד עליון, חליפות סקי, שקי שינה, תיקים ואוהלים. בשנות התשעים המשיכה החברה להרחיב את קו המוצרים שלה והשיקה נעלי הרים.

עם זאת, בשנות התשעים מכר טומפקינס את אחזקתו באספריט ופרש לצ'ילה, ושם החל להשתמש בהון שצבר למען מטרות סביבתיות. בין השאר הוא רכש שטחים עצומים כדי להגן על היערות בפטגוניה, במהלך אשר עורר ביקורת ציבורית. הפרויקטים הללו הקימו לו אויבים רבי־עוצמה בצ'ילה, שנחלצה באותן שנים מ־17 שנה של דיקטטורה תחת אוגוסטו פינושה. שר הפנים לשעבר אף טען כי טומפקינס הפעיל לחץ על בעלי אדמות כדי שימכרו לו אותן בזול.

אולי כדי להשקיט את הרוחות השקיע טומפקינס עם אשתו כריסטין יותר מ־375 מיליון דולר בשימור אדמות, והשניים תרמו חלק מהשטחים הללו להקמת ארבעה פארקים לאומיים. בין השאר הם אפשרו את הקמת הפארק הלאומי השישי בגודלו בעולם — פארק לאומי קורקובדו ליד הר הגעש בשם זה.

אחרי הפגישה עם הנשיאה באצ'לט אמרה טומפקינס בראיון ל־BBC כי התרומה של השטח לצ'ילה תבוצע רק בתנאי שישתמשו באדמה להקמת פארק לאומי בכניסה חופשית. "התהליך יהיה ארוך", היא אמרה. "לא הוחלט על זמנים מדויקים, ואני יודעת ששני הצדדים ייאלצו להתפשר. אנחנו רוצים שאנשים מכל העולם יוכלו לבקר במקומות הללו. הקמת הפארקים תאפשר לצ'ילה להציע את המורשת ההיסטורית שלה לעולם", הדגישה טומפקינס.

טומפקינס יצא כנגד העולם שהגיע ממנו, עולם העסקים, והכריז בשעתו כי הוא מרגיש בר מזל שנמלט משלשלאות התאגידים כדי לעשות משהו "בעל משמעות". "אין ספק שאין עתיד בקפיטליזם", אמר בראיון שקיים ב־2012 לרבעון איכות הסביבה "ארת' איילנד ג'ורנל". "הקפיטליזם קיים לכל היותר 500 שנה, ומתחוור שוב ושוב שהוא הורס את העולם".

תגיות