אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בדרך בג"ץ נגד מינוי מיכל הלפרין: עלולה להיות בניגוד עניינים

בדרך בג"ץ נגד מינוי מיכל הלפרין: עלולה להיות בניגוד עניינים

2 עורכי דין מתריאים בפני רה"מ, היועמ"ש ומבקר המדינה כי הלפרין, שנבחרה לממונה על ההגבלים, משמשת בשנים האחרונות ראש מחלקת הגבלים במשרד עוה"ד מיתר-ליקוורניק והיא עלולה לעמוד בניגודי עניינים פוטנציאליים

27.01.2016, 17:17 | תומר גנון

שעות ספורות לאחר שראש הממשלה וממלא מקום שר הכלכלה, בנימין נתניהו, הודיע על כוונתו למנות את עו"ד מיכל הלפרין לממונה על ההגבלים העסקיים, מסתמן שעתירה לבג"ץ נגד המינוי כבר בפתח. הסיבה: מכלול ניגודי העניינים הפוטנציאליים שבהם תהיה נתונה הלפרין, הנובעים מכך שהיא משמשת בשנים האחרונות כראש מחלקת הגבלים במשרד עוה"ד מיתר-ליקוורניק.

"ההחלטה הינה, בכל הכבוד, בלתי סבירה בצורה קיצונית, בעייתית במיוחד ומהווה כר פורה לייצור מחלוקות בלתי נגמרות כבר בתקופה הקרובה, ולכן דינה להיות מבוטלת", נטען במכתב ששלחו עוה"ד שחר בן מאיר ואיציק אבירם לנתניהו, ליועץ המשפטי לממשלה ולמבקר המדינה בטרם הגשת בג"ץ.

במכתב מפרטים השניים את מגוון התאגידים והמונופולים שייצגה הלפרין בשנים האחרונות. ביניהם למשל אל על, טמבור, תנובה, נטו, בנק לאומי, בנק אגוד, שירותי בנק אוטומטיים, מרכז סליקה בנקאי, G4S ,Revizer ,Cisco ,Stratasys, מדנס סוכנות לביטוח, מוצרי שלם, יינות ביתן, ליימן שליסל, סטורנקסט, כלל ביטוח ועוד.

"הממונה נדרש לפעול כנגד מיזוגים שיוצרים כוח שוק שעלול להביא לפגיעה בתחרות ובציבור", כותבים השניים. "הממונה נדרש לפעול כנגד שיתופי פעולה המגיעים לכדי הסדר כובל. הממונה נדרש לפעול כנגד מונופולים אשר מנצלים (או עלולים לנצל) את כוחם לרעה. הממונה נדרש לפעול כנגד קבוצות ריכוז שפוגעות או עלולות לפגוע בתחרות. והממונה נדרש לפעול כנגד משרדים המייצגים גופים כאלו.

אריה דרעי ובנימין נתניהו, צילום: אלכס קולומויסקי אריה דרעי ובנימין נתניהו | צילום: אלכס קולומויסקי אריה דרעי ובנימין נתניהו, צילום: אלכס קולומויסקי

"וכעת אנו מגיעים לעו"ד מיכל הלפרין", הם מוסיפים. "נאמר מיד בפתח הדברים, אין לנו כל עניין אישי נגד עו"ד מיכל הלפרין. מוסכם עלינו, כי היא בקיאה היטב ושולטת בדיני ההגבלים העסקיים, ועל כך היא ראויה לכל שבח. אולם בין כך ובין המינוי שלה לממונה על ההגבלים, המרחק רב, רב מאוד, והמינוי לוקה בחוסר סבירות קיצונית.

"עו"ד מיכל הלפרין עובדת זה שמונה שנים, כראש מחלקת ההגבלים של משרד עו"ד מיתר, ליקוורניק, גבע, לשם, עורכי דין. מדובר בתקופה משמעותית ואין מדובר בסוג של 'תחנת ביניים' לא מחייבת. במסגרת עבודתה זו ובהיותה ראש מחלקת ההגבלים העסקיים במשרד מיתר, עו"ד הלפרין ייצגה והייתה עו"ד של גופים כלכליים מהגדולים במשק. תפקידו של ממונה על הגבלים אינו תפקיד טכני. מדובר ברגולטור עם עוצמה וסמכויות רבות בין היתר סמכויות להטיל עיצומים כספיים ואף להגיש כתבי אישום כנגד גופים כלכליים".

"הממונה על ההגבלים אינו המגן על ההגבלים, אלא המגן על הציבור מפני ההגבלים", הם כותבים. "כלומר, עליו לעבוד ולפעול כנגד הגופים הגדולים ולמען הציבור. והנה ברור לחלוטין כי עו"ד הלפרין תידרש לעסוק במרבית זמן עבודתה כממונה על הגבלים עסקיים בפעולות אכיפה ומניעה מול גופים שרק לפני רגע היא עצמה ייצגה אותם מול הרשות להגבלים עסקיים. בנוסף לכך היא תידרש לטפל מול לקוחות שמשרד מיתר בכללותו ייצג אותם גם בנושאים אחרים".

עקרונות מנחים לעניין ניגודי העניינים

נציין כי בעיית ניגודי העניינים צפה כבר בשלב שבו פעלה ועדת האיתור לתפקיד. בטרם העבירה את רשימה המועמדים הסופיים, הועדה ביקשה חוות דעת מוקדמת ממשרד המשפטים כדי שיחליט מה יוצר ניגוד עניינים מהותי, מה ניגוד עניינים למראית עין בלבד, והאם ואיך אפשר בכלל להתגבר על כך. זאת בין היתר כדי להתמודד גם עם עתירות עתידיות לבג"ץ.

חוות הדעת נתנה מספר עקרונות מנחים לעניין ניגודי העניינים. למשל שבמשך שנתיים הלפרין לא תוכל לעסוק בשום סוגיה שאליה תידרש הרשות, לגבי חברה המיוצגת על ידי עורך דין מהמשרד שבו עבדה. לגבי נושאים הקשורים לחברות שהיא אישית ייצגה כראש מחלקת הגבלים, היא תהיה מנועה מלעסוק בנושא הספציפי שבו פעלה. למשל בנושא ההכרזה על אל על כמונופול בתחום המטענים, או בנושאים הקשורים לתנובה שיוצגה על ידיה מול הרשות בנושא צו מוסכם על אי העברת נתונים.

תגיות